Reklama

Reklama

Finka Saara, žena v nejlepších letech a doktorka, musí jednoho dne čelit poznání, o které nikdy nestála. Zjišťuje, že ji její manžel, architekt Leo, podvádí s mladší dívkou Tuuli. Saara ale odmítá jen tak bez okolků prohrát. Pod falešnou identitou se proto s Tuuli sblíží a naváže s ní přátelství. A proč? Žene ji touha pomstít se všem, kteří jí ublížili. Vzniká tak milostný trojúhelník, ze kterého mrazí. Ve finském dramatu režiséra Petriho Kotwicy, kořeněném velkými špetkami černého a hrubě umletého humoru, exceluje především představitelka Saary, jedna z nejlepších finských hereček současnosti Outi Mäenpääová. Snímek se pak dočkal hned šesti ocenění Jussi a také nominace na berlínského Zlatého medvěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejde o zadnej extra originalni pribeh a zpracovani je pomerne televizni, jenze na druhou stranu je to zahrany velmi dobre a diky univerzalnimu pribehu oslovi. Posbiranym cenam se vlastne ani nedivim... Temny a neprijemny pribeh ze zivota, aneb nikdy nenastvete inteligentni zenskou nebo budete litovat. 4- ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ani v nejmenším nemám připomínky k hereckým výkonům obou hlavních představitelek, ale ke scénáři bych výhrady měla. Zhruba první polovina filmu mě namlsala i když trojúhelníkové téma je častým námětem filmů, ale v té druhé jako kdyby si vzal pero do ruky někdo jiný a nevěděl jak pokračovat. Paní doktorka jednala příliš cíleně a já si osobně nedovedu představit ženu, která se ocitne v této deprimující situaci, aby zašla až tak daleko a už vůbec se mně zdálo přitažené za vlasy, že Tuuli za celou dobu nepojala ani kousek podezření. Těch situací tam bylo docela dost, kdy jsem nevěřícně kroutila hlavou. A to nemluvím o tom, že usilovat o takovou charakterově, ale i vizuálně pochybnou osobnost, kterou byl Leo, je samo o sobě dost neuvěřitelné. Ale láska mhouří oči nad ledasčím, to je známý fakt, který nepopírám, nicméně v mých očích je Musta jää ve výsledku pouhý průměr. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Co je schopná udělat inteligentní žena (tady lékařka) pro to, aby si udržela chlapa, tak z toho se místy zvedal žaludek (vyšetření zda je sokyně v lásce těhotná, to bylo opravdu silné kafe). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc povedené finské drama se vším, co dramatický tvar má mít. Zaujal mne, napínal, naplňoval obdivem k tvůrcům. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem uprieť príjemnú, severskú atmosféru a po pocitovej stránke dosiahol snímok slušnú úroveň, všetko však žiaľ padá na neuveriteľnosti určitých hraničných situácií a prekombinovanosti deja. Niekedy je menej viac, to je presne to, s čím sa niekedy potýka aj ázijská kinematografia, len tam je v príbehovej kostre zvyčajne zachovaná vyššia úroveň inteligencie, čo sa aj potom v závere snímku nejako prejaví. Tu to žiaľ nemôžem povedať, teda aspoň nie v takej miere ako by som si želal. 65/100 ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Finské drama o trojúhelníku vdané ženy středního věku, mladé milenky a trochu ubrumlaného záletníka architekta v sobě pojí dva prvky. Jedním je snaha co nejdůvěryhodněji a psychologicky nejreálněji vykreslit chování postav, vtažených do manželské nevěry. Druhým prvkem je to, že situace, do kterých jsou postavy ve filmu stavěny, jsou často dotažené ad absurdum a vykonstruované způsobem ryze filmovým, tedy ne až tak zcela reálným. Nejdůležitější věc ale je, že dohromady to funguje opravdu výborně. Nejméně dvakrát jsem u filmu upřímně vyprskl smíchy pobaven skutečnou absurdností situace - setkání na maškarním večírku a probuzení Tuuli s vyšetřující rukou v rozkroku, abych moc nespoileroval :-) . V některých momentech člověk opravdu kouká jak se děj rozvíjí dále a s mrazením (už to tu někdo zmínil přede mnou, ale opakuji to proto, že to musím jen potvrdit) čeká co bude dál. Výborný film; kdo má rád, stejně jako já velmi černý a morbidní humor, tak se u něj i zasměje. A jinak opravdu zážitek. Hudba E. Toppinena z Apocalypticy je již jen třešničkou na dortu. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Severský koktejl namíchaný z mnoha ingrediencí (láska, manželství, nevěra, sex, přátelství, žárlivost, intrikaření). Těžký, občas příliš silný, překombinovaný, přehnaný. Jeho popíjení chvílemi zdlouhavé až nekonečné. V hluchých pasážích divákovi přímo nabídnuta možnost konstruovat a dopředu předvídat události a zvraty v klasickém milostném trojúhelníku. A většinou se skutečně jeho představy a předpovědi po chvíli objevily na obrazovce, z čehož byl poněkud rozčarován a otráven. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

ONA: Co je na ní tak výjimečného ? Pružnost? Rektální penetrace? ON: Vypadáš nádherně. ONA: Přinesu Ti z práce velké balení lubrikantu, když mi řekneš, co se Ti honí hlavou. ON: Šíleně jsi mi chyběla. ONA: Ty jsi měl celý rok milenku. Rok ! ()

Tatatranka 

všechny recenze uživatele

Dobojováno. Nože ve strnulé taneční póze zaostřují na dvě ženské tváře. Ty se půlí, čtvrtí, ostře prolínají... -- Kubistický model milostného trojúhelníku o dvou neznámých. Na černém ledě bílá labuť zpívá "podledoví"... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Přestože pro severské filmy mám velkou slabost, Black Ice mě neoslovil. Všechno bylo sice velmi rafinované i velmi promyšlené, ale jaksi ... chyběla tomu duše. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Já teda nechci být za kaziinfa (1.pád kaziinfo), ale vážně jsem tu neviděl ani malé, natož velké špetky černého humoru. Charakterizoval bych tenhle film jako d-r-s-n-é (čtěte pomalu a důrazně) psychologické drama ve stylu Othella. Celý film jsem byl napnutý jak šraňky (nebo jak se to říká). Kam se hrabou americké horory na finská dramata! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Detailní studie vyrovnávání se s nevěrou na finský způsob. Aneb thriller tak temný a vyhrocený, že občas působil až odcizeně. Všechny klasické propriety severských filmů jsou přítomné, jen v něm cosi neladí. Režisérovi se nepodařilo vštípit příběhu onu uvěřitelnou životnost, tak typickou pro Skandinávskou kinematografii. Nebýt těch perfektních hereckých výkonů a mrazivé atmosféry, tak film občas připomínal hořkou parodii. Některé zvraty působily až násilně a kontraproduktivně. Snaha jít až na samotnou dřeň je občas na škodu. ()

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové, až na tři menší chybyčky - takto má vypadat brilantní drama. 90% bez debat. Téma vyčerpané do poslední kapky, překvapivé, nápadité. Doporučuji ke shlédnutí. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Miluji severské filmy! Finština mi sice trochu trhá uši, lépe mi zní norština, ale nic proti ničemu. Prvně: Ria Kataja byla úžasná - ne přímo typická blonďatá kráska, ale herečka s úžasným charisma a svým způsobem i sex-appealem a řekla bych, byť to až tak nepoznám, i obrovským talentem. Zvedla film o několik příček nahoru. Téma zajímavé, i když vlastně banální (klasický trojúhelník: manžel - manželka - milenka), ale to zpracování a ten konec - ale to snad není nutné se rozepisovat, jak že to umí seveřané dokoulet do finále. Paráda. ()

Reklama

Reklama