Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Politický thriller o kubánské krizi, kdy málem studená válka přerostla ve válku žhavou. Věrohodně působící scénář, dobré herecké obsazení (hlavně Kevin Costner, Bruce Greenwood a Steven Culp), zručná režie, skvělá hudba... Není to sice takový žánrový klenot jako Všichni prezidentovi muži, také to mohlo být o nějakou desítku minut kratší, ale i tak je to velice dobrý film (90%). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak si Kevin po rokoch vyprodukoval taký prequel k JFK v ktorom nám ukázal dôležitú epizódku v Kennedyho kariére. Pred rokmi ma tento film príliš nezaujal, ale teraz mi to štruktúrou pripomínalo tie civilné dobrodružsvá Jacka Ryana v ktorých sa snažil zabrániť globálnemu nešťastiu. Tentokrát je to silnejšie o to viac, že to bola skutočná kríza. Zaujímavejší ako skoro až šachovo pojatý boj s rusmi, bol pre mňa Kennedyho boj s vlastnými podriadenými a hlavne so všetkými tými generálmi, ktorí by hneď na všetkých útočili. Z hereckého obsadenie vládne Bruce Greenwood ako John F. Kennedy, aj keď sa na neho príliš nepodobá, Steven Culp ako mladší Kennedy, ale všetkých zatienil tentoraz už ostrieľaný mazák Kevin Costner ako Kennedyho poradca. K dokonalosti by tomu chýbal len náhľad na ruskú stranu. Jak to prebiehalo u nich a čo presne boli ich zámery. Ale aj v tomto prevedení to je vydarený politický thriller. 8/10. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Dva týdny, které málem otřásly světem aneb hra, kde se dva dohadují a svět v roli třetího se nesměje, ale klepe hrůzou, mlhavě tušící, že v jistých hrách buď vyhrávají všichni nebo jako jeden muž vdechnou svou prohru v atomovém spadu. Pokud věříme Dantovi, střed pekla nehoří palčivým plamenem, nýbrž v něm vražedně mrzne, a tohle byl potenciální devátý kruh pekla studené války, ovšem to neznamená, že zúčastnění nebyli zpocení až tam, kde záda ztrácejí své slušné jméno, a zúčastněným i nezúčastněným u toho zadku nehořela koudel... Když v závěru filmu nakráčel do pokoje můj pubertální sourozenec a optal se: "Jak to dopadlo?," byl mou reakcí: "Sedíme tady? Sedíme. Tak se blbě neptej a mazej zalejt kytky," poněkud neuspojen, ale výstižnější odpověď jsem v tu chvíli neměla a že jsem ty kytky nakonec zalila sama, mi přišlo ještě jako malá daň za setrvání tohoto světa v obyvatelném stavu. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Třináct dní je v podstatě dokumentární rekonstrukcí. Nebo alespoň podle toho, co o Karibské krizi vím, tak vývoj filmu odpovídá realitě. Samozřejmě neznám zákulisní vyjednávání, ale souboj jestřábů (Pentagon a někteří ministři) a hrdliček (zejména Bobby, který tehdy zastínil svého bratra) jsem si takhle nějak představoval. Podle historiků je dneska už jasné, že si ani jedna strana válku nepřála (umístěním raket na Kubu neměl Chruščov v úmyslu USA napadnout, ale postrašit), takže Karibská krize byla především válka nervů. Pravdou je, že zejména díky váznoucí komunikaci se tehdy svět ocitnul asi nejblíže k WW3, tj. ke své apokalypse. Karibská krize v podstatě nikomu neprospěla (snad s výjimkou Castra), což bylo docela dobře vidět i ve filmu. Ten si i přes svoji délku udržoval vysokou míru napětí, plně odpovídající atmosféře oněch třinácti říjnových dnů roku 1962. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dlhý konverzačný film z amerického pohľadu na kubánsku krízu, kde svet stál na pokraji svetovej vojny. Takmer úplne vynecháva sovietsku časť, úlohu generálov a ľudí, ktorí vďaka svojim ústupkom zabránili katastrofe, napríklad vtedy, keď sa zrazu obrátili sovietske lode pri blokáde. Ak chcete vedieť, kto môže za to, že tu ešte sme, naštudujte si to, úloha Kennedyovcov je však nepopierateľná a patrí im vďaka, lebo ako bolo aj ukázané vo filme, na americkej strane boli ľudia, ktorí si tú vojnu želali a zrejme aj na sovietskej, keďže neskôr samotného Chruščova zbavili moci. Kennedyovci však na to, že mnohým vadili svojím ľudským prístupom, doplatili životmi a že v tom mali prsty ľudia z vnútra dokazuje atentát na Bobbyho o niečo neskôr po atentáte na Johna, kde chceli celú vinu pripísať Oswaldovi, ktorého umlčali skôr než stačil niečo dôležitého povedať. V americkej armáde a politike bola špina a stále je, tento film to mierne načrtáva. Samotný film je veľmi zručný, nejedná sa tu o žiadnu špeciálnu kameru, hudbu, samotné experimenty pri snahe zvýrazniť skutočnosť napríklad zčiernobielením akosi nevyšli, ale ako dlhá napätá konverzačka funguje, scenár má naozaj precízny a herecké výkony tiež, mne sa tento film veľmi páčil a na konci som mal až slzy v očiach, je silný, ale nie je to to, čo film J.F.K., musím mu však konštatovať vysokú kvalitu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher. (curfew77)
  • Okrem amerických štátov Kalifornia, Rhode Island a metropoly Washington D.C. prebiehalo natáčanie aj na lodi USS Joseph P. Kennedy Jr. či na Filipínach. (MikaelSVK)
  • Na dvou záběrech se ve filmu objeví rotory helikoptéry typu CH-46, která přitom začala sloužit armádě až od roku 1964. Výčet nepřiměřeně moderní vojenské techniky použité ve filmu je ovšem mnohem delší. Čítá například stíhačky Northrop F-5s, ve skutečnosti nasažených poprvé až v říjnu 1963, palivový tanker International S-Series používaný až od roku 1978 či tankovací zařízení Oshkosh R-11 Fuel, který byl zařazen do výzbroje dokonce až po roce 1989. Ve filmu se navíc objeví na základně námořnictva, zatímco v realitě slouží výhradně letectvu. V jedné ze závěrečných scén pak pro změnu písařka přepisuje prezidentovu řeč na psacím stroji IBM, jehož typ však byl ve skutečnosti vyroben až v roce 1969. (curfew77)

Reklama

Reklama