Reklama

Reklama

Strach(y) ze tmy

  • Francie Peur(s) du noir (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dotek pavoučích nohou na lidské kůži… Nevysvětlitelné zvuky uprostřed noci v cizím domě… Injekční jehla, která se přibližuje blíž a blíž… Bílé tesáky rozzuřeného psa… Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film. Film otvírá příběh chlapce, který se stane obětí atraktivní dívky. Volně navazuje noční můra malé japonské holčičky Sumako, která se ne a ne probudit. V dalším zlém snu mizí lidé, neznámo proč, v hlubinách bažiny. Ticho přeruší děsivý štěkot smečky psů, se kterými se po svém panství prochází španělský šlechtic. Pán s knírkem zase přijde na to, že v domě, kde hledal úkryt, není všechno zcela v pořádku. Celým filmem se cyklicky prolíná úvaha nad stavem lidstva, kterou doplňují uhrančivé abstraktní obrazy. (Febiofest)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (76)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Sapr-chválím a tajně doufám, že podobných zapadlých kousků běhá po světě více a já je budu postupně oběvovat (po asi měsíci koukám, že jsem tu mrdnul hezké ě do slova objevovat..no, nechám to tu jako demonstraci své omylnosti :D .........zpět k filmu ). Je tam cronenbergovsky nepříjemný a znepokojivý bodyhorror, francouzská variace na japonské bubákarny, depkoidní abstrakce, jeden hodně vymazlený strašidelný barák, brněnský drak :D a pár vzteklejch čoklů, kteří asi nesli nějákou myšlenku kterou jsem úplně zdárně teda nerozšifroval. Výtvarná řešení jsou hodně osobitá a je jasné, že né každému sedne všechno... Mě třeba trošku drala forma hmyzácké povídky, ale zase uznávám, že v kombinaci s tím příběhem to mělo svůj efekt. + rozumná minutáž = bavil jsem se jak malej kluk. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zabijákem filmů jako je tenhle je jedna věc - očekávání, ono totiž nikdy nedostanete to co byste předpokládali. Já sem film viděl na doporučení a byl sem sakra překvapenej, sice by sem klidně oželel meziscény s hlasem ženštiny a grafickejma prostocvikama (ač mi byli svým obsahem dosti blízko), některé příběhy jsou výborné (ať už příběhem, nebo výtvarnem), jiné jsou trochu horší, ale jako celek (i se skvělou hudbou) funguje všechno perfektně, jen bych to považoval za cokoli jiného, než filmový horor. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Animovaný film skložený z 6 částí, vytvořených různými režiséry/kreslíři. VŠECHNY jsou opravdu moc pěkně kreslené, pokaždé jiným stylem, což je klad. Scénáře jsou jednoduché a nedotažené, což je zápor. Jak zmiňují i další, jednotlivě by povídky působily lépe! 1) První příběh vypráví o pánu, kterému se rádi čas od času utrhnou psi ze řetězu. Hodnocení 1/5 : naprosto nenápaditý příběh, skoro bych řekl nudný. 2) Druhý je o klukovi, který rád sbíral brouky a podobnou hmyzí havěť. Hodnocení 3/5 : jeden z mála dotažených příběhů, ale ani zde se moc nepracuje s možnostmi strachu, spíše lehkého odporu. 3) Další je o malé japonské holčičce, kterou trápí noční můry. Hodnocení 2/5 : opět nenápaditý příběh s nestrašidelným zpracováním, velmi nedotažené. 4) Čtvrtý je příběh o tajemné bestii, která měla na svědomí několik lidských životů. Hodnocení : 2/5 : nuda nuda, nic překvapivého. 5) Pátá část je odlišná - ženský hlas vypráví o svém strachu z nejrůznějších každodenních situací, o obavě o své čisté svědomí atd. Hodnocení 1/5 : docela zajímavé, ale nijak zvlášť. Monolog je podbarven měnícími se geometrickými obrazci. 6) Šestá a poslední část je jednoznačně nejzajímavější a divák se konečně dočká nějakého napětí !!! Povídka také dokonale (a hlavně jako jediná!!) pracuje se samotným názvem filmu, protože se jedná o příběh muže v temném domě, kde hrdina (a divák) vidí pouze malinký výřez světa ve světle baterky. Škoda jen, že příběh není moc ukončený, ale jednoznačně nejlepší a ostatní části vysoce převyšující povídka. Hodnocení : 4,5/5. Závěr: zklamání, především v podobě nenápaditých scénářů. Celkové průměrné hodnocení je 2,25. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Pre mňa nesmierne originálny čierno-biely animovaný horror pozostávajúci zo štyroch samostatných poviedok. Ako tu poniektorý v komentároch spomínajú, nie všetky poviedky sú rovnakej kvality, no mne osobne nesadol iba príbeh japonského dievčatka. Čo mi však sadlo bol príjemný minimalistický vizuál ktorý sa hral hlavne zo zvukom. Bolo to aj vynikajúce narozprávané. Všetko toto spolu tvorilo jeden kvalitný atmosferický, no miestami obsahovo fakt chorý, horror ktorý má dokonca aj umelecký presah. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V jednotlivostiach skvelé, viem si to predstaviť ako sadu výborných krátkometrážnych animovaných filmov, každý s osobitou poetikou a ilustráciou. Takto poprepájané dohromady to vyvoláva dojem listovania Čtyřlístkem, kde niektoré príbehy popri hlavných ťahákoch neveľmi obstáli, hoci sami osebe by boli nadpriemerné. Hlavná nevýhoda je v kumulácii rôznych druhov strašenia, ktorý prestáva byť naozaj strašidelným, pretože každý si nájde ten svoj druh strachu a pri ostatných môže spokojne (alebo nespokojne: podľa toho, či mu vyhovuje práve zvolená ilustrátorská forma) oddychovať. Predelenie príbehov prerušovanou epizódou o zúrivých útočných psoch vedených sadistickým vypulírovancom v parochni bolo dostatočne nápadité (i keď s prvoplánovo odhadnuteľnou pointou), druhé prerušenie abstraktnými obrazcami, sprevádzané slovnými fóbiami a strachmi z dnešného sveta mi prišlo ako pridanie banánov a ananásu k povestnej čerešničke na torte. Tak vzniká maglajz, ktorý síce zasýti, ale neoslní. 70%. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama