Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (85)

igi B. 

všechny recenze uživatele

>Předcolumbovský< Columbo (premiéra 20.2.1968) - bůhví proč zde pod českým názvem uměle spojen se seriálem, který naplno rozjel se pilotním dílem "Columbo: Výkupné za mrtvého" až o více než dva roky později. I ten originální název je logičtější ve vztahu k příběhu - tedy "Recept: Vražda" (ve smyslu recept - na problém). - - - Každopádně je však tento film zrodem fenoménu, který s přestávkami ovládl žánr hollywoodské televizní krimi na další desítky let. Už tehdy s v té době ještě neotřelou pointou ve stylu "vrah je znám a policajte ukaž se", už tehdy typicky ukecaný, poněkud překombinovaný a s dosti za uši přitaženým závěrem. Columbo zde sice vypadá ještě jako nějaký ulízaný rybízek, otravný a vlezlý je však už tak, jak ho poté známe dál, mazaný a umanutý dostat lumpa, který na to, jak geniální zločin promyslel a spáchal, chová se a mluví při vyšetřování poté jako naprostý pitomec a policajtovi vlastně nakonec nahraje na smeč. Ano, a tak už to půjde stále dál a dál, dokud ten skřet policajtská jednou neumře a těchto krimipohádek nebude konec... ;-) . . . Nutno ovšem přiznat, že právě pro tu svou originalitu patří tenhle film k nejlepším >Columbovkám< , které v pozdějším seriálu - jak jednotlivé řady šly - přece jen měly kolísavou úroveň, a to jak scénáristy z prstu vycucanými příběhy, tak i režijní a hereckou kvalitou zpracování jednotlivých dílů. Nakonec ovšem lze upřimně u tohoto >pilotu před pilotem< zvolat: "Vivat Columbo!" . . . Fenomén byl na světě... :-) - - - P.S. Jen tak mimochodem - kdo to tu tvrdí, že Columbo neměl v tomhle filmu baloňák? Na co jste to hleděli, pánové? ;-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

...a zrodila se legenda...Úplně prvnímu snímku, ve kterém se objevil snad nejkultovnější a nejznámější detektiv moderní doby poručík LAPD Columbo, udělím po chvilce rozmyslu plný počet hvězdiček. Důvody? Strašně mě bavil. :) Čím? Především tím, že je tu poněkud jiný než v ostatních epizodách o pár let mladšího seriálu. Neskutečně mu to tu sluší díky krátkému sestřihu, baloňáku, který ještě září novotou, poručík jej nejčastěji nosí přes ruku a obléká ho pouze výjimečně. Také ale díky tomu, že zde Columbo víc projevuje svůj italský temperament a nebojí se upustit od úslužnosti a zvýšit hlas, popřípadě také poměrně drsně pohrozit ("Půjdu po vás. Ještě je tu zítřek a další den."). Samotný případ je zajímavý, vražda dobře promyšlená a vrah je velmi inteligentní a nedělající chyby. Dokonce svého vyšetřovatele odhadne se vším všudy. Jste inteligentní člověk, Columbo, ale skrýváte to. Předstíráte, že jste někým jiným. Proč? Kvůli vašemu vzhledu? Myslíte si, že se vzhledem a vystupováním nevystačíte. A tak ze slabiny děláte výhodu. Vy lidi překvapujete. Podceňují vás a na tom je nachytáte. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, že ide o pilotný diel dlhej série a bol som veľmi príjemne prekvapený. Jeho postava už mala všetky atribúty z neskorších dielov, ale ešte to bolo nevyhranené a nepôsobilo to vôbec otravne a šablónovito. Peter Falk vyzeral dobre, ešte nemal vzhľad a spôsoby bezdomovca a keď bolo treba, tak dokázal byť aj primerane asertívny. Tento film som vnímal ako stretnutie pýchy so ľsťou a potvrdil starú známu vec, že aj najdokonalejšie premyslená a naplánovaná vražda má menšiu šancu ostať neodhalenou, ako keď niekto v parčíku treskne neznámu osobu vhodným predmetom ležiacim na zemi. Som rád, že som si týmto filmom poopravil môj rezervovaný vzťah k viacerým z neskorších dielov seriálu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je tam hodně hluchých míst a ještě se to hledá, ale stejně je poručík Columbo skutečně zábavnou postavičkou, kterou psychiatr velmi dobře odhadne (svou inteligenci skrýváte a schválně se vydáváte za prosťáčka, abyste lidi zmátl a oni vás podcenili), ale stejně na tohoto detektiva nakonec nemá a nechá se nachytat na vlastní léčku. Mimochodem, možná do role té mladé mohli vybrat atraktivnější herečku, tahle vypadala jako chodící krabice s velkým zadkem, a ačkoliv doktorova manželka měla svůj věk, působila daleko atraktivněji. 1/69 ()

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

První Columbo, který je údajně takový "columbo-necolumbovský". To zatím nemůžu posoudit, protože jsem moc Columbů zatím neviděl, popř. si je nepamatuji, takže ho hodnotím opravdu bez očekávání z pozdějška. Je to velice zajímavá detektivka, myslím, že pokud by byla o něco kratší, tak by byla o to zábavnější, ale poručík Columbo je opravdu vychytaná postava, těším se na další díly. Protivník je inteligentní, vražda je důkladně naplánována a nezapomnělo se skoro na nic. Přesto to Columbovi vrtá hlavou a nedá si pokoj, než Raye Flamminga neusvědčí. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Film je zařazen v USA mezi 10 nejúspěšnějších televizních snímků v historii. (sator)
  • Známy detektívov pokrčený plášť údajne pochádzal priamo zo šatníka Petera Falka (Columbo). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno