Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (43)

  • Severoamerické tržby byly 237,3 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 539 mil. (NIRO)
  • Merida osloví matku slovem „mami“ celkově 48x. (Mydlivoj)
  • Na motivy filmu vznikla videohra z názvem "Temple Run: Brave", v níž Merida prchá před medvědem a hráč má za úkol vyhýbat se překážkám. (karlik4801)
  • Jméno medvěda Mor'dua vzniklo spojením gaelských slov „Mór“ („velký“) a „Dubh“ („černý“). Sousloví odráží jeho vzhled. (tomeek)
  • Medvěd Mor'du je první hlavní zápornou postavou v dějinách filmů studia Pixar, která během celého filmu nepronese ani jedno slovo. (tomeek)
  • Rebelka byla prvním filmem ozvučeným ve zvukovém systému Dolby 3D, který využívá 64 samostatných reproduktorů a 128 audio kanálů. (HellFire)
  • Ve filmu lze spatřit typickou siluetu Mickey Mouse s ušima. Stačí dávat dobrý pozor na pásek, který nosí královna Elinor. (HellFire)
  • Společnost Pixar vyvinula v průběhu tří let dva programy speciálně pro tento film. Jeden z nich umožnil simulaci tisíce pěti set pramenů Meridiných vlasů, které se simultánně pohybovaly s pohyby jejího těla. (HellFire)
  • Šachy v Meridině pokoji jsou slavné šachové figurky z ostrova Lewis, nalezené ve Skotsku roku 1831. (HellFire)
  • V čarodějnické chýši lze spatřit model přepravního auta Pizza Planet, které je součástí téměř všech celovečerních filmů od Pixaru, přestože v době, kdy se tento film odehrává, žádná auta neexistují. (HellFire)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (konvax)
  • Film se stal nejdražším snímkem v historii studia Pixar. Jeho rozpočet se vyšplhal na 210 000 000 amerických dolarů, čímž překonal o 10 000 000 amerických dolarů rozpočty snímků Toy Story 3: Příběh hraček (2010) a Auta 2 (2011). (Dlee)
  • Ústřední píseň filmu „My Spirit Flies“ v českém překladu „Kdy vzlétnu já“ nazpívala Lucie Vondráčková. Ostatní písně, které ve filmu zazní, v českém překladu nazpívala Radka Fišarová. (funhouse)
  • Během výroby filmu byly jako reference použity fotografie české jezdkyně a členky České barokní společnosti Johany Spáčilové z lukostřelby na koni, které byly původně určeny coby předloha pro počítačovou hru. (ČSFD)
  • O projektu bylo původně uvažováno jako o seriálu. (Beckett51)
  • Merida má ve filmu více než 1 500 jednotlivě tvarovaných pramenů kudrnatých vlasů, které dohromady dávají zhruba 111 700 jednotlivých vlasů. (Xavi6)
  • Princezna Merida byla jako první ženská postava studia Pixar zahrnuta do řad Disneyho princezen. (R´Hell)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama