Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina mladých archeologů pod vedením profesora Johnstona provádí průzkum bývalé pevnosti La Rogue a přilehlého kláštera ve Francii. Celá akce je sponzorována vývojářskou firmou ITC, která vyvíjí přístroj pro teleportaci předmětů. Jednoho odpoledne se profesor vypraví do firmy s tím, že chce ze svých sponzorů dostat více peněz na archeologické práce. Profesor odjede a zanedlouho se dva z archeologů v klášteře propadnou do dosud neobjevené podzemní místnosti. Ke svému překvapení zde objeví středověkou listinu z doby, kdy byla pevnost dobyta Francouzy (Stoletá válka). A na této listině archeologové najdou profesorem napsané volání o pomoc. Proto se začnou zajímat, kam se jejich šéf ztratil. Vysvětlení, které dostanou z ITC, je šokující. Profesor pomocí stroje času odcestoval do roku 1357, ale bohužel v minulosti uvázl a firma je potřebuje poslat za ním, aby ho vyhledali a zachránili. Archeologové souhlasí, a tak skupina čtyř archeologů doprovázená třemi zaměstnanci ITC vyráží do minulosti. Hned po přistání na místě určení jsou cestovatelé v čase napadeni útočícími anglickými rytíři. Ti zabijí dva ze zaměstnanců ITC. Skupina se dál vydává do vesnice u pevnosti a kláštera, kde hledá profesora. Před Angličany jsou cestovatelé zachráněni místní dívkou, ze které se vyklube Lady Claire, sestra velitele francouzských vojsk, Arnauta. Ve zmatcích bojů o vesnici je to naopak jeden z archeologů, Andre Marek, kdo Lady Claire zachrání před Angličany. Archeologové se však ve vesnici rozdělili, a tak se Marek vydává zpět najít své přátele a osvobodit profesora. Ostatní zatím byli chyceni Angličany a ve vězení se setkávají s profesorem. Po něm chce velitel Angličanů, Oliver, aby mu vynalezl řecký oheň, vysoce hořlavou látku, která má Angličanům pomoci v bojích proti postupujícím francouzským vojskům. Pevnost s Angličany je obklíčena a začíná dobývání. Marek s hrůzou zjišťuje, že Angličané opět chytili Lady Claire a že ji chtějí Francouzům pro výstrahu pověsit na hradby... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (275)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak říká Kryton: „Vzpomínáte si na tu středověkou válku, co trvala tak dlouho? Tak tohle číslo vezmete, vynásobíte šesti a máte to vaše zlaté číslo..“ Takhle nějak mi utíkal čas při sledování této sterilní nudy ignorující časový paradox i diváka a nepomohly mi ani čínské antistresové koule. Neznat autora knižní předlohy, hádal bych, že autoři nalezli inspiraci v některém z abc speciálů.. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Téma cestování v čase mám ráda, vždycky čekám, jestli už konečně někdo vymyslel ten správný postup, ve kterém, když už ho nevyužiju, se nebudu muset aspoň šťourat. Jenže tento mě opět zklamal - ne snad "cestovní technologie", ale film jako takový. Vědátoři, kteří se octli v minulosti měli 6hodin času a ten využijí na neustále honění, ztrácení se, vysvobozování, unášení a to celé několikrát dokola, přičemž se vždy mezi hliněnými chaloupkami před zraky nepřátelských vojáků šťastně najdou a v té gulášovité režii k tomu stihnou učinit několik historických objevů a minimálně jeden vynález, atd, atd. Co bylo výjimečně krásné, to byla hudba - velmi honosná a jak k jinému filmu, ale suma sumárum........... Michaeli Crichtone, myslim, že takhle s to nechtěl. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Veliká trapárna, která rozhodně naštve všechny fandy filmů s tématikou cestování v čase a všechny historiky svou nepřesností a totálními pitomostmi ve scénáři (aneb myslíte, že by angličan ze 13. století mohl plynule mluvit s američanem ze století 21.?). My ostatní můžeme jen pozorvat trapné pokusy herců o hraní a děravý příběh radši hned pustit z hlavy. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ježíši kriste pane na nebi, ty to vidíš... Ve scénách ze současnosti to ještě jakž takž jde, čímž myslím to, že bych tomu dal aspoň 1 hvězdičku. V historické části to však úplně selhává a je to béčko jak vyšitý, smrdí to podpažím a válí se to v hromadách hnoje. Nepomůže tomu ani hromada známých tváří, jejichž herecké kreace jsou horší než kremace. V kombinaci s tím dějem je to tragédie největší a je to jak koule do mixéru. Scénář psal asi nějakej člověk, co bydlí blízko reaktoru a dialogy ukradl nějakýmu zhovadilcovi přímo pod nosem a myslel si, že tím to vyhrál. Už jenom cestování časem mi dycky přišlo jako naprostá blbost a žádnej film mě nikdy nezaujal. Krev se tam objevuje jenom v náznacích, jak z nějaké disneyovky. Výbuchy, ohně a boje musí rozcupovat mozek i nejotrlejším divákům. A jestli ani to ne, tak doporučuju raději sebevraždu, než tohle... Teď čtu, že to je podle Michaela Crichtona, no tak to nevim jestli je blbej ten námět nebo tak zpizdili ten film... ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdařilá adaptace vynikajícího románu mistra "technothrilleru" Michaela Crichtona nabízí divákům adrenalinový vílet do středověku, tentokrát v alternativě "budoucnost jde změnit, ale...". Neubráním se srovnání s knihou, takže kdo zná Crichtona, dá mi za pravdu že jeho díla jsou nositelem velkého množství varování, poučení nebo informací o určitém problému. Ve filmu však je pouze vynalezen stroj času a probýhá záchaná mise. Zcela zde chybí zmíněný aspekt jenž činí Crichona Crichtonem...to je jednoznačně největším nedostatkem filmu oproti skvělému románu. S tím související rychlý, mírně chaotický začátek je druhou (pro mě) vážnou vadou. Uznávám ale že zrovna zdlouhavý začátek by pro někoho kdo nečetl byl dosti nestravitelný. Z knihy vlastně zbylo ono úžasné dobrodružství které je v knize jen příběhem k přiblížení problému. Pokud čtenář knihy překousne to že jde jen o ten příběh (v knize tedy méně podstatnou část), čeká ho parádní večer plný zábavy v napínavém historickém dobrodružství...jako se to stalo mě. Příjemnou zábavu, rozhodně doporučuji. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (13)

  • Bitka o Castlegard, zobrazená v tomto filme, nemá žiaden historický základ. (beso74)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Michaela Crichtona. (Beckett51)
  • Na obrubě improvizované loďky, v níž prchá Lady Claire (Anna Friel), jsou použity hřebíky, jenž mají kulatý dřík a hlavičku přesně kruhovitého tvaru (jeden jako druhý). Tyto se však začaly vyrábět až polovině 18. století, po zavedení strojové výroby. Kdežto středověké ručně kované hřeby byly velmi nepravidelné (hlavička i dřík byly čtvercového tvaru). (Lasskoun)

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama