Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přelomu 70. a 80. let se vynořila řada filmů o dospívající mládeži - hledání životních jistot a prozatimnost počínání dovolilo upozornit na stinná místa společenských poměrů, proti nimž se mladí lidé bouřili. Hrdinou tohoto snímku je mladý absolvent chemické průmyslovky, mládenec s upřímně provokativním chováním, jenž nastoupí do slévárny, kde se tvrdohlavě snaží inovovat technologické postupy. Režisér Vladimír Drha zpracoval výrobní tematiku odlehčeně, s použitým hravých, naivizovaných prvků, odvážil se kritizovat zkostnatělost mnohých dospělých zastávajících důležitá místa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na rok 81 v mnoha ohledech odvážný snímek o vynalézavém klukovi, který se ve fabrice snaží prosadït technologickou inovaci. Film si dovoluje kritizovat lenost a alibismus zaměstnanců a opře se i do místní stranické buňky (KSČ). Celkové poselství je, že komanči měli nejradši lidi, kteří moc nevybočovali, drželi hubu a krok a za to si mohli tu a tam něco nakrást bokem. Za tohle má taky ode mně 3 kousky. Zábavné to ovšem nijak dramaticky není - zpracování je celkově spíš nuda. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek z prostředí, které je mi díky mé profesi blízké a který želbohu neztratil tak úplně na aktuálnosti ani téměř třicet let po svém vzniku. Dnes už sice naštěstí nemají žádné stranické a svazácké výbory co do čeho krafat, ale podobných týpků jako Kacálek je stále dost a dost a jánabráchyzmus kvete také jedna radost... Ve filmografii Vladimíra Drhy jednoznačně jeden z nejpovedenějších snímků. ()

Reklama

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Mimořádně podařený film. Přesně zobrazuje, jak to tehdy ve výrobních podnicích chodilo, jak bylo složité pro mladého nadaného člověka složité prosadit se. To, že se nakonec ve filmu našel někdo, kdo se za schopného kluka bral a snažil se mu pomoct, tak to je už skoro umělecká licence. Ne všude bylo možno se s takovým upřímným člověkem setkat. Tvůrcům filmu se podařilo dokonale vystihnout způsob jednání podle hesla „ruka ruku myje“ nebo také „já pomůžu tobě, ty pomůžeš mně“. Přímo zrůdně působí vystoupení předsedy SSM (pro ty později narozené – Socialistický svaz mládeže), který místo toho, aby hájil svého vrstevníka, hájí především svoje zájmy. Ani se nedivím, že jsem v době, v které se film odehrává, film neviděl. Asi se moc v kinech nepromítal. Za zmínku stojí i to, že zde Marek Brodský působí docela přirozeně a ne tak prkenně, jak mi v pozdějších rolích mnohdy připadal. Velmi pěkný komentář: Karlos80. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Soudružka potřebuje něco od soudruha, já od soudružky, takže lze očekávat, že soudruh bude něco chtít ode mně! '' ---- Kupodivu není to tak špatné, jako podobné filmy z této éry. Je překvapující ta odvaha, tohle nasadit v roce 1981....Ono se říkalo, kritika a sebekritika je potřebná! Ale tohle už bylo celkem dost asi i na soudruhy :-) . Film se totiž otevřeně hlásí ke kradení podnikového materiálu a napadá i schůzování ideologických skupin v závodě. Hrdinou je mladý Brodský, kterého nevezmou na chemii na vejšku. Chemie ho baví a tak se dostane po průmyslovce do slévárny. Tam je nucen absolvovat klasické pracovní kolečko - zametání, nošení svačin, mytí oken - jako bažant. Cítí se nevyužit a ve volných chvílích vymýšlí zlepšovák, který by podniku ušetřil milion ročně.. Ze strany vedoucícho (skvělý František Řehák), který se bojí o to aby mu nikdo nerozkryl jeho čachry v podniku s materiálem a který chce aby vše probíhalo stejně pokojně (byť neefektivně) jako doposud jsou mu házeny klacky pod nohy. Naštěsí se jej ujmou dva technologové se kterými zlepšovák prosadí... Ačkoliv se film odehrává v dost šíleném závodě, svým způsobem je svým tématem nadčasový. I dnes lze při velké iniciativě narazit. Leckomu i dnes vyhovuje pomalé neefektivní tletí než nějaký čerstvý mladý průvan s novým myšlením...Vždyť co kdyby to mládě bylo lepší? Za mně jsou to dvě cigarety Clea. * * ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nedoceněný debut režijní (Drha) i herecký (Marek Brodský) si všímá civilností a věcností svého pohledu ojedinělým způsobem dělnického prostředí. Zdá se, že strohost film chrání před zplaněním námětu. Ve vážnější poloze úrovní a zejména kvalitou zpracování připomíná např. HOLKY Z PORCELÁNU nebo starší LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY. Dost vysvětlí scénáristovo jméno (Jiří Just). Posun oproti uvedeným možným paralelám spočívá především v odlišné době (odkvétající normalizace) a v obnaženějších praktikách režimní represe v mikroměřítku jedné továrny i v podstatně větší hrdinově aktivitě a vzdoru. Drhův debut patří určitě k nejzdařilejším zpodobením života přehlížené, ale současně nezastupitelné tzv. dělnické mládeže. Přes zdánlivou neatraktivnost by měl být uveden na devédétkové nosiče. Je škoda, že se to už dříve nestalo. ()

Zajímavosti (4)

  • Film, který mladí hrdinové sledují v kině, je snímek Housata, uvedený do kin o pouhých 15 měsíců dříve. (Xell)
  • Marek Brodský (Luboš Pecháček) o své roli řekl: „Jednou mi volala kamarád, že režisér Vladimír Drha hledá hlavního představitele do filmu. Zkusil třista adeptů, pak si vybral mě na základě jednoho setkání v hospodě. Marně jsem doma říkal, že kdybych měl přejít před kamerou, omdlím.“ (sator)

Reklama

Reklama