Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Povětšinou velice slušné, čas od času velice dobré, asi dvakrát nebo třikrát vyloženě výborné... Celkově rozhodně slušný český film, výrazně vybočující z masové produkce a spolu s ním režisér, který se sice ještě hledá, ale rozhodně umí velice dobře psát... Martin Trnavský je naprosto neuvěřitelný... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Charaktery postav jsou vykresleny na jedničku, máme tady osazenstvo jedné takové obyčejné vesnice, ve které nevládne starosta, ale místní pracháč. K tomu je možné připočíst nejdůležitější postavu vesnic a tím je hospodský, pak zde máme místního intelektuála a nakonec človíčka s kterým si tady každý tak trošku vytírá zadek. Tento klasický vesnický mišmaš zamícháme, přidáme zápletku na pozadí mistrovství Evropy ve vábení jelenů a nakonec necháme přijet samotného premiéra (vynikající Igor Bareš). Dokonce vystoupí i Ilonka Csáková. Film nemá zase kdovíjaké množství bláznivých chvil, ale rozhodně jsem se nenudil. PS: Výtka rozhodně směřuje směrem ke zvukaři, kdy po většinu film není téměř slyšet mluvené slovo. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

No nevím, popravdě jsem měl po předchozím Sedláčkově dramatu Pravidla lži a při vědomí očekávané herecké účasti Petra Váši očekávání vskutku převeliká a možná o to větší je teď mé zklamání. Robert Sedláček, sám sobě scénáristou, se chce coby inteligentní tvůrce zjevně vyjádřit k fenoménu české vesnice a komunitního života s ní spojeného. Leč nekoná se ani Hoří, má panenko, ani Dědictví, ani Mistři, natož Vesnička má středisková, možná tak trochu Divoké včely, ale ne tak dotažené a pravdivé, Robert Sedláček chce s pražskými profesionálními herci a mizanscénou dalece odtrženou od reality moravské vesnice vytvořit iluzi života na hony vzdáleného Praze, jejíž zástupci přijíždí v postavách českého premiéra a ministra zemědělství, čímž očividně vzniká prostor pro nanejvýše zajímavou konfrontaci, jako právě v případě Divokých včel...ale neděje se vcelku nic neočekávaného, neřku-li překvapivého...vše tak nějak prošumí a vytratí se do ztracena. Chápu, proč Sedláček své podobenství točil, chápu jeho cíle, ale vůbec nechápu fakt, že vzniklo jen další pokračování Bobulí...sice o řád inteligentnější a promyšlenější, ale absolutně neplnící svou funkci. Prostě komedie téměř bez vtipu, které se o satirickém přesahu může jen zdát... A jestli byl Sedláčkův koncept postaven jen na poetice trapnosti, pak o to víc zamrzí jím volený casting. V ohlase tzv. České nové vlny měli hrát převážně neherci, při vší úctě k pánům Zedníčkovi, Hanzlíkovi, Lábusovi... ()

darkrobyk odpad!

všechny recenze uživatele

Chi chi, cha cha, cho cho.... tedy dvě uchechtnutí na komedii jsou hodně málo. Něco tak děsivého jsem dlouho neviděl, naposledy snad Poslední plavky. A drama? A kde, prosím? Společenská komediální satira nám bohužel skončila u Formana a Papouška, ba co více, vesnickým obrazům Z.Trošky tohle nesahá ani po kotníky. Rádoby zadumané scénky plné přemýšlení mohly vznikat před 40 lety, ale to se musely umět natočit. Filmařská křeč, na kterou jsem se docela těšil, mne hrubě zklamala. Vydržet do konce chtělo hodně sebezapření...A jistě, doba zvulgárněla, ovšem nadmíru užívaný sprostý slovník, vedle kterého Slunce sena blednou zcela, vtipnost neudělá. Nejsem puritán, ale tohle bylo nechutně účelové a tudíž nehumorné. Zlatý Menzel a jeho Rozmarné léto, o Svěrákovi se Smoljakem nemluvě. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tož kurva hoši (guten tag), to jsem teda nečekal. Snímek, který je ve svých kárajících připodobněních přímočarý a často též otřelý a povrchní, oplývá humorem založeným z velké části na trapnosti a bizarnosti postav (co s tím měl společného Troška?) a světe div se - ono to nějak funguje. Člověk se výborně baví i uznale kývá hlavou, když se Sedláček trefuje do černého (což se bohužel děje méně často, než by bylo záhodno). Všechna trapnost, upachtěnost a malost zůstává na plátně, kde je vystavena na výsměch, a nepřelévá se do obecenstva ani se nestává charakteristikou samotných tvůrců. O to víc mrzí značná neukotvenost (film se rozlévá v různých polohách a žánrech, ale ani jedné se nedrží) a několik těch stupidních scén, které opravdu zapadjící spíš do Kameňáku (Czáková). Přesto velmi příjemné překvapení...70% (LFŠ 2009) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Filmový Mouřínov je skutečný (nedaleko Bučovic), doopravdy zde končí silnice. (M.B)
  • Natáčelo se mimo jiné na nádvoří zámku Milotice. (X_mole)
  • V jedné scéně, kdy se auto zasekne na železničním přejezdu, je konstatováno, že tady jezdí i Pendolina. Jenže to jsou elektrické vlaky a trolejové vedení na této trati prokazatelně chybí. (Lkprak)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama