Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Duchna Death Wish aneb Harold Brown za životní jistoty jako jsou klid, úcta mladší generace a bezpečné podchody.. Sir Michael Caine zcela v intencích svého motta “mluv pomalu, neříkej mnoho“, syrovost lokací podkreslující hudba a pár opravdu hutných scén (výslech výkvětu mládeže, nákup zbraní v zahradnictví „U šedého zákalu“). Škoda jen, že se od scén pouličních nepokojů nechal Barber zahnat scénářem do slepé uličky, nicméně jeho další budoucnost na pozici filmového režiséra jistě bude stát za povšimnutí. Je zřejmé, že se náš kabinet doktora Kalouska Caligariho nechal při tvorbě nové důchodové reformy inspirovat právě Harry Brownem. Když se může britský penzista na sklonku osmé dekády života tak vitálně ohánět Glockem a noži, proč bychom to nesvedli i my? Už jen čekám, kdy přijde návrh, že první výplata penze bude in memoriam (samozřejmě za předpokladu, že jste si na ni spořili) a druhá už zkrátka nebude.. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Gary Young .. Dirty Harry Brown. _ Drsná britská odpověď na americké Gran Torino a především poukázání na místní problémy příměstských gangů, terorizujících pro zábavu své okolí. Se slabším scénářem, který nemá žánrově povyšující perličku a výrazným tahem ke krvavé mstě, přesto se spoustou poloh - vsuvky sentimentální, (proti)policejní, akční, .. Technicky i vizuálně precizní režijní práce debutanta Daniel Barber s jednou úchvatnou kamerovou scénou a především vynikající herec Michael Caine (bez sporťáku v garáži). 75%. ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá s Michaelem Cainem, založený navíc pouze na přitažlivosti realistického ztvárnění brutálního násilí. Barber divákovi předhazuje vizuálně působivou, syrovou a bohužel multitematickou podívanou, která ovšem postrádá nějaký zásadní fil rouge, který by alespoň naznačil, koho, že se to režisér vlastně rozhodl moralizovat. Jsou to dnešní bestiální teenageři? Nebo snad zbržděná policie? Nebo že by to byla snaha nastavit zrcadlo celé britské společnosti? Ve výsledku je bohuže všechno a nic, narvané do hodiny a půl. Navíc ve srovnání s Gran Torinem je Harry hrozně laciný. * za atmosféru filmu a * za fantastického Michaela. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Neser dědka, juniore. Nebo jednoho krásného dne odloží triedr, jímž šmíruje neuvěřitelně akční dění u místního kaufáče, narazí na olysalou lebeň nedělní rádiovku, řádně utáhne popruhy od plenkáčů, ze šuplete s protetikou vytasí svou opakovačku z první světový a za pás zasune nebezpečně tupou rybičku. A ukáže ti, že tvůj drsnokruťácký výraz při mordování emzáků na plejstejšnu nemá v reálném žití oprávnění. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už si taky začínám všímat relativně nového trendu obsazování starších, typicky charakterních herců do rolí zabijáků v krimi/akčních thrillerech. Proto bych film porovnal nejen s Gran Torinem, ale i s 96 hodinami nebo Neznámým, kde se vyskytuje šedesátník Liam Neeson. Do role Harryho Browna byl totiž obsazen dokonce skoro už osmdesátiletý Michael Caine a já si jen říkám, koho staršího v podobném snímku ještě uvidím :-). Ale zpátky k filmu samotnému. Život starce, který navštěvuje svoji umírající manželku, hraje s kamarádem u piva šachy, vyhýbá se nebezpečným podchodům a všem možným problémům (jako by to dělal kdokoli jiný, ostatně scéna s rozmláceným autem a následně i jeho majitelem je dobrým příkladem), byl vykreslen perfektně a já jásal (jistě i za přispění výborného titulního představitele). Pak přišel výslech podezřelých a začala se projevovat skoro až impotence policie, která se v celé své kráse ukázala směrem ke konci s těžkooděnci a je nutno podotknout, že jsem ji filmu tak úplně nevěřil. Každopádně po půl hodině (při rovněž sporné scéně; opilost vs. automaticky naučená obrana) se v hlavním hrdinovi probudilo to zvíře z minulosti (i když na půl namíchané s typicky britským gentlemantstvím) a divák se dočkal očekávané stylové vyvražďovačky, kde divák stařečkovi Cainovi buď žere jeho vitalitu nebo ne. Já mu ji věřil (ostatně několikrát si šáhl na dno), a to až do (doslova) samotného konce, který jistě mohl být ukončen tvrději, nejsme přece v USA, ale ve Velké Británii (přesto už i asi i ti Angláni vyměkli). Kvůli někdy až moc neschopné policii a závěru nemůžu udělit plný počet, ale jinak se mi film velmi líbil a hodnotím solidními 4*. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)
  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama