Reklama

Reklama

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. (TV Nova)

(více)

Videa (27)

Trailer 3

Recenze (962)

viperblade 

všechny recenze uživatele

The Bourne Legacy aneb takhle děti, takhle vypadá vykastrovaný akční film. Mimo faktu, že tento film vznikl a má v názvu "Bourne", jsou právě nudné akční scény hlavním problémem tohoto (zbytečného, přiznejme si to) snímku. Teď pozor, neříkám, že je film zas tak špatný. Je to ucházející akční snímek, který má super ústřední duo (mám rád jak Rennera tak Weisz, takže tady žádné námitky nemám) a na to, že má přes dvě hodiny, tak ani výrazně nenudí. Bohužel problém mám s tím, jak si "podává" Bourneův svět a jak se musí ospravedlnit (viz. "Bourne byl jen špička ledovce.") a, jak už jsem předeslal, z akčních scén, které, řekněme si to na rovinu, Greengrass točit umí a ještě doteď si pamatuju, jak jsem viděl poprvé The Bourne Ultimatum a hned po pár minutách mě Paul dokázal nabudit a adrenalin mi proudil v žilách, jak to u správného akčního filmu má být. Zkráceně řečeno - nebýt zde duo Renner a Weisz, jdu pravděpodobně mnohem níž. 50 %. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jsa opět posednut touhou diverzifikovat, sázím čtvero pentagramů. Ne že bych si z toho zrovna vypustil měchýř (tak většinou čtyřku poznám, pět hvězd značí, že jsem si i chámovody protáhnul), ale v porovnání s tím, jak moc se mi do filmu nechtělo, neboť strach ze zklamání brzdil mé nenechavé stahovací prsty po řadu měsíců, je výsledek výborný. Proto mírně nadsazuji, no. Akční to je, analytická část mozku neřičí permanentně na poplach, klitorisem, abych si z Rennera ublinknul, vybaven nejsem. Bohužel. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Bourneův odkaz je ten typ filmu, u nichž nejdřív nechápete, proč ho chtějí vůbec natočit – kromě vidiny finančního zisku. Pak vidíte upoutávku, přečtete si synopsi a vidíte pod režií i scénářem tvůrce, jímž podepsaná díla máte rádi. Řeknete, že by to nakonec mohlo být zajímavé a začnete být zvědaví. No a nakonec film vidíte a uvědomíte si, že první dojem byl správný. Tady najdete detailnější rozbor problémů, a to zejména z hlediska stylu a jeho nečekaných proměn během filmu.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tak čo bratia, nevoňalo vám? Ja som dostal presne to, čo som od filmu očakával. Nie celkom rozumiem niektorým sklamaným užívateľom. Film je dobre previazaný s trilógiou a Bourne Legacy sa odohráva presne v tom čase ako Bournovo ultimátum, len sa uberá iným smerom. M. Dammon sa objaví aspoň na fotkách. Akcia je adrenalínová tak ako sme z tejto série zvyknutí a dvojici Renner a Weiszová to sedí. Scéna ich prvého stretnutia v dome je výborná. Menšie výhrady mám k nevyužitému Nortonovi alebo napríklad k vystrihnutej scéne (bonusy na blueray), kde je zavraždený A. Finney, ktorá mohla vo filme ostať. Opäť sa nacestujeme a filipínska Manila bola dobrá voľba. Záverečná búračka na motorke a kop alá Chuck Norris od Weiszovej to bola adrenalínová paráda. Je to akčný film, tak čo viac by ste chceli? Dávam silné štyri, ktoré možno po prípadnom ďalšom dobrom pokračovaní dvihnem na maximum. Spokojnosť. 80%. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Sice lepší, než celý BOURNEŮV ODKAZ, byl pětiminutový trailer na ATLAS MRAKŮ předtím, ale i tak se jedná o nadprůměrný počin. Pokud by se měla zvolit dominanta, čili klíčový sjednodující prvek samotného díla, byla by jím vertikalizace, protože takto je organizována narace, odehrává se tak samotná akce a vytváří se propojení s předchozím filmovým textem v podobě BOURNEOVA ULTIMÁTA. Agentská série je vůbec v rámci žánru, poetických tradic i hollywoodské produkce výlučná, protože si pohrává se vztahem fabule a syžetu nejenom uvnitř vlastního samostatného textu vkládáním flashbacků, ale napříč všemi díly. Hodina a půl času projekce třetí části se může odehrávat před posledními pěti minutami druhé a čtvrtá zase paralelně s tou třetí, čímž se pod gilroyovským vedením greengrassovsky naivní vize jedince bojujícího proti politickému establishmentu proměňuje v zájemně propojenou paranoidní síť intrik a mocenských zájmů. Kromě zmíněného významového posunu to ale znamená, že vyprávění již není vedeno čistě horizontálně (dvojka) či do různých stran v případě uspořádání informací (trojka), ale vertikálně, protože se zaplňují narativní mezery universa, ve kterém není jenom jeden pěšák. Vertikálně je uspořádána nejenom narace (flashbacky nejsou hybnou silou, která žene hrdinu vpřed k dosažení pomsty, ale objasňují motivaci řady postav) a informace v rámci ní dávkované, ale i akce: útočí se z letadla na lidský objekt v lesích, skáče se ze střechy na policisty a schovává se pod stolem či za dveřmi. Jako ozvláštňující funkce je vertikalizace v rámci série dostatečná, ale v nutnosti odtajňovat některé prvky v podstatě kazí koncept "greengrassovek" (není fokalizována mysl ani stav společnosti, celou dobu šlo o pitomé pilulky) a spíš než k formálně progresivním počinům se BOURNEŮV ODKAZ řadí k revivalu sedmdesátek. Jak svým syžetem, založeném na operaci, která se zvrtla, a tak se hodně namluví a na konci se akční, tak i stylem, jenž rychlostí střihu v akčních scénách odpovídá bourneovským normám, ale kontinuita a přehlednost je zajištěna hlediskovými záběry a přeostřováním, nikoliv zvukem. Na rozdíl od horizontálního vedení, kdy se neustále nabíralo na tempu a pouze rytmus byl v rámci akčních scén proměnlivý, má ryze vertikální čtverka nevýhodu v nevyrovnaném temporytmu. Nejslabší díl, ale stále nadprůměr. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (33)

  • Bitka v Manile, ktorá sa odohráva v úzkej uličke medzi dvoma stenami, robila filmárom trošku starosti. Jej šírka bola iba niečo vyše 50 cm. (gogo76)
  • Poté, co od projektu odstoupil režisér předešlých dílů Paul Greengrass, opustil sérii i Matt Damon. Důvodem Greengrassova odstoupení byla krok studia Universal, které spolupracovalo na přepracování scénáře bez jeho vědomí. (S.W.A.T)

Související novinky

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Další Star Trek má režiséra

Další Star Trek má režiséra

23.12.2014

Sci-fi fenomén Star Trek se v roce 2009 dočkal filmového rebootu. J. J. Abrams (Mission: Impossible III) posléze natočil ještě pokračování nazvané Star Trek: Do temnoty, pak ale vyslyšel volání Síly… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama