Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 1

Recenze (811)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Solidní a řemeslně skvostný, byť úsměvně naivně natuplý (a svým jakože aktuálním komentářem o pár let zpožděný), akční techno thriller snažící se ke své vlastní škodě až příliš věrně (a především neúspěšně) zremakovat Bourneovo ultimátum. Není to sice v žádném ohledu špatný film (až na scénář; Gilroy citelně chybí), jen je to pohříchu nedůstojná a zbytečná bourneovka. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Nicky Parsons (Julia Stiles) hackne z Reykjavíku servery CIA a podaří se jí na flashdisk stáhnout soubory o všech tajných operacích, které chce zpřístupnit veřejnosti. Nicky objeví nové informace a kontaktuje Jasona (Matt Damon), který se právě nachází v Athénách, ale Robert Dewey (Tommy Lee Jones) tohle nemůže nechat bez povšimnutí a posílá proti nim zabijáka (Vincent Cassel)... Alicia Vikander (Heather Lee) hraje nejednoznačnou postavu, protože divák do poslední chvíle netuší její pravé úmysly. Finální automobilová honička po Las Vegas sice popírala fyzikální zákony, ale bylo na co koukat. V závěrených titulcích opět nechybí nová verze známé písničky Extreme Ways od Mobyho. HODNOCENÍ 70% ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Závěrečný čtvrtý díl téhle série mi udělal velkou radost. Matt Damon a Paul Greengrass naposledy účtují s programem Treadstone. Opět jsou tu výborné akční scény s dynamickým střihem, opět je tu neopakovatelná atmosféra. Herci a herečky opět výborní, Alicia Vikander důstojně nahradila Joan Allen a celkově to byly velmi příjemně strávené dvě hodiny. Jestli někdy vznikne pátý díl, těžko říci, ale pokud bychom zůstali u tetralogie, určitě se zlobit nebudu. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že "Agent bez minulosti" byl ve své době poměrně svěží (i když pekelně zdlouhavý) thriller s poctivými akčními scénami, avšak Bourne-mánie kolem Greengrasse, který se původnímu filmu na míle vzdálil, už šla naprosto mimo mě. Na nejnovějšího Bournea jsem se tedy podívala spíše ze zvědavosti než z ryzího fanouškovství a výsledek jsem odhadla naprosto přesně - Greengrasův "Bourne" je totiž i napotřetí lautr to samé. Útěk před CIA, snaha zveřejnit tajné složky, umírání lásek & spolubojovnic, sci-fi práce s počítači, sem tam nejaké to "šokující" rozpomenutí se a honičky & rubačky, které jako jediné za něco stojí, a přesto se do nich z nějakého neznámého důvodu nedokážu naplno ponořit. 2,5*. P.S.: Ještě jednou se musím vrátit k té sci-fi práci s počítači, protože jestli mě něco ničí, tak prolamování různých zabezpečení během několika minut, super-zaostřování záběrů z nekvalitních kamer, neomezené přístupy ke všemožným systémům apod. A co mě opravdu extrémně pobavilo, v Athénách sledovali každý Bourneův krok pomocí satelitů, pouličních kamer a mobilních telefonů (LOL), ale v Londýně, který je kamerami doslova prošpikovaný, to neudělali. Proč? Asi to nechtěli mít tak snadné, ono nevědět, kde ten člověk je, je přece mnohem zábavnější, kór, když ho nutně potřebujete najít.XD ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Těžko po skončení nového Bourna vyslovit něco jiného než "WOW"... Wow, proto, že Greengrass a Damon se tváří jako zachránci série (distancují se od Bourna s Rennerem) a přitom dokázali bravurní původní trilogii totálně dojebat. Z realistické cesty elitního agenta, v níž můžeme sledovat jeho jednotlivé geniální myšlenkové pochody, které musí činit během zlomku vteřiny se stala hypermoderní, naprosto nerealistická, roztřepaná honička za něčím, co ani není řádně odůvodněno. Nesmyslné scény, prázdné proslovy, nudné karikatury vedlejších postav. To raději Mannova Hackera, který má aspoň filmovou duši. Výsledné hodnocení patří jen kvalitně natočeným akčním scénám. 6/10 ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu je možné vidět osobní údaje Nicky Parsonové - narození 28. 3. 1983, New York. Její představitelka Julia Stiles se narodila rovněž v New Yorku 28.3. ale o dva roky dříve, tj. v roce 1981. (Chevees)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama