Reklama

Reklama

Peníze jako dluh

  • Kanada Money as Debt
Krátkometrážní / Dokumentární / Animovaný
Kanada, 2006, 47 min

Režie:

Paul Grignon

Obsahy(1)

Chcete vědět, co je skutečnou příčinou finanční krize? Stále nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Pokud ano, tak nejdříve musíte vědět, jakým vlastně způsobem funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit, a na jakých principech fungují banky. 47 minutový dokument Paula Grignona s názvem "Peníze jako dluh" vysvětluje velmi jednoduše a efektivně způsob fungování dnešního bankovnictví. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Naimad

Naimad (hodnocení, recenze)

Spíš než film bych to nazval velmi sofistikovanou a obsáhlou prezentaci a musím říct, že větší části z jejího obsahu věřím. Argument? Prostě nevěřím, že by úzká skupina lidí s téměř nekonečnými prostředky neměla tendenci zbytek světa ovládat ve svůj prospěch. Ať tak, či tak, je jisté, že celé fungování světa je na náhodě založené mnohem méně, než jak si to představujeme.

Holak

Holak (hodnocení, recenze)

Obávám se, že pan Palkovský, který napsal článek "vysvětlující" tento dokument, je naprosto mimo, co se týče ekonomie, ačkoliv je prý v tomto oboru kapacitou. Nepochopil základní principy jako je multiplikace depozit, řízení monetární zásoby a řekl bych ani celý systém částečných rezerv. Dokument má samozřejmě pravdu ohledně současného systému, těžko doložit se dá část o historii vzniku bankovnictví. Jediné, v čem by každý ekonom s panem Palkovským souhlasil je, že bez úroku by věřitelé nepůjčovali. Ovšem tento nedostatek by se dal vyřešit právě splácením úroku opravdovou hodnotou, než splácením peněz vytvořených z dluhu...

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Nepochopil jsem z článku naprosto nic. A o to myslím jde. Udělat věci v životě tak složitými, že laik je nemůže pochopit, následně veřejnosti vysvětlovat, že systém je výhodný pro ně. Věřím filmu, ne článku.

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Když je tanto dokument klamavý atd, proč je tedy skoro vše kolem nás špatně? Celý systém je účelový/ jak pro koho/ a někdo na něj vždy doplatí. Proč existuje např. inflace, ekon. krize.... Nemusím být odborník na bankovnictví a finance. Vždy se řídím selským rozumem a kupeskými počty. A když je něco složitější, než 1 +1 je 2, tak to vždy smrdí levotou a značí to jedinou věc. Jeden člověk se snaží obrat toho druhého!

J4cob

J4cob (hodnocení, recenze)

Konečně jsem pochopil, proč je vzdělání tak důležité. Tento "dokument" je klamavý, účelový, lživý a přesto že uvádí pár pravdivých tvrzení, je celkově úplně nesmyslný. Využívá stejných prvků jako kdysi lživé propagandy koncentračních táborů. Věřit tomuto dílů může jen člověk, který nechápe základní podstatu peněz.

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Jsem z toho úplně hotovej, vše co jsem si myslel, je špatně. Zcela se v tom nevyznám, ale to není třeba, výsledky toho všeho jso myslím vidět až moc!!!

Reklama

Reklama