Reklama

Reklama

Peníze jako dluh

  • Kanada Money as Debt
Krátkometrážní / Dokumentární / Animovaný
Kanada, 2006, 47 min

Režie:

Paul Grignon

Obsahy(1)

Chcete vědět, co je skutečnou příčinou finanční krize? Stále nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Pokud ano, tak nejdříve musíte vědět, jakým vlastně způsobem funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit, a na jakých principech fungují banky. 47 minutový dokument Paula Grignona s názvem "Peníze jako dluh" vysvětluje velmi jednoduše a efektivně způsob fungování dnešního bankovnictví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Goopy 

všechny recenze uživatele

hodnotný komentář - Angelino - 1*... Dokument důležitě objevuje něco, co je popsáno v základních ekonomických učebnicích. Druhá půlka se pak snaží příjit s novou myšlenkou finančního řádu - nutno podotkonout, že ultra děravou. Současný finanční systém není dokonalý, ale než nadšeně zbaštíte obsah tohoto filmu, tak zkuste popřemýšlet nad návrhy, které přináší. Jsou o dost horší než je současná situace. Jeslti půjdete do tohoto dokumentu, tak hlavně myslete a nepodléhejte zjednodušení a destruktivní kritice bez vyjádření LEPŠÍ alternativy. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nemám kapacity, aby som filmu argumentačne niečo vytkol a naopak film nemá kapacity, aby vo mne vzbudil o tému hlbší záujem (47 minút som zápasil s ťažkými viečkami). Je fajn, že okrem kvalitného a zrozumiteľného vysvetlenia fungovania bankovníctva a popisu situácie, ponúka aj riešenie. Otázka či je správne. Neviem a neviem či ma to vôbec zaujíma. Každopádne prvú štvrťhodinu by som púšťal v školách ako povinnosť. 50% ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl hodně malý, tak se ve školce hrála hra "o poslední židli" (anglicky game of musical chairs). Dlouho mě nenapadlo, jak symbolická / určující / vystihující je tahle hra pro celou dnešní společnost. Tenhle dokument to výstižně, stručně a polopaticky vysvětluje. A proč je možná lepší být outsider a tuhle hru nehrát. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a jasné, aj keď je pravda, že informácií je tam dosť, časom neplytvajú a tak sa môžte zapliesť, preto si to občas treba vrátiť, či dávať pomalšie, či pozrieť viackrát, aby ste pochopili. Animácia mi veľmi nevadila, nešlo tu ani tak o ňu. Ten záver s alternatívou je podľa mňa zjednodušený a nedotiahnutý, za ten 10% dole, ale stále je to podľa mňa skvelý dokument, čo sa týka sveta, v ktorom žijeme. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Člověk už leccos předtím věděl, ale i přesto se vždy najde něco nového a zajímavého. Nikdy však nezasvěcenému a neznalému člověku nebude všechno jasné, přeci jen každý z nás není ekonom, bankéř, fin. poradce apod. Podle mnohých šizunkové:-) Každopádně je to děsivá představa, kam až tohle vše povede, nikdo to neví, ale konec jednoho dnes musí přijít (půjčka s úrokem-dluh, půjčka s úrokem-vyšší dluh, společně s tisknutím pěnez nejde do nekonečna), nejlepší a nejpravdivější jednoznačně citáty slavných osobností (třeba ten Wilsonův tři roky po založení centrální banky FED), některých později zabitých (podle konspirátorů, právě proto že chtěly změnit peněžní pravidla, viz třeba Kennedy nebo Lincoln, presidenti s jasnou vizí). Přesto tohle všechno ví jen malé procento lidí, nevědí to ani lidé kteří v bankách pracují, ve školách se to záměrně neučí, lidé se "učí" pouze a jen, jak pracovat pro peníze, ale nikdy se nenaučí, aby peníze pracovaly pro ně. Ze všeho pak pochopitelně profitují jen vyvolení, ať už z naší práce, daní, inflace (která byla ještě v 60 letech min. století neznámým pojmem!), dluhů, byznysu, podílových fondů, akcií atd. Velmi přínosný dokument, pojatý zajímavou formou, který tu určitě chyběl, jen houšť dalších takových a hlavně šířit mezi lidi (kteří žijí v bludu, dokonce pak i někteří vysokoškoláci) a to by bylo, aby jedoho dne, ten podělaný Rockeffelerovsko/Rotchildovský peněžní systém nepadl, otázkou však je, jak toho docílit a pokud se tak stane, kdo natom vydělá a naopak. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama