Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za část od Bruce Lee. Když už točíte film, tak aby navazoval na existující materiál, tak ho natočte aspoň tak ať dodržuje nějaký filmový základy, jako třeba expozici postav, než se tam objeví, nebo třeba nenahrazování mrtvýho herce tím, že tam posadíte jinýho herce, kterej má přes obličej papír s fotkou toho mrtvého herce. Edit: Po závěrečných titulcích ubírám ještě jednu. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Co se tyce pribehu a scenare - o to nikdy ve filmech s Brucem neslo. Proto to taky mrstne prskocim. Vzdy v nich totiz slo o bojovou choreografii a ta stala taky za velky kulovy. Nebyt poslednich 15 minut, myslel jsem si ze se jedna nejakou vesnickou strkanici na zabave. To choreo ma u Bruce mezery vetsi nez kanon Micka Jaggera - kdybych to mel srovnat s Jackie Chanem, neda se to srovnat. P.S. oni snad meli vsichni pri tech soubojich ty slunecni bryle na gumicku ne? ()

Reklama

Petr.Kocfeld 

všechny recenze uživatele

Hra smrti-Lee zde hraje herce a mistra v kung-fu Billyho Lo.Tento snimek neni spatny.Hodnotim jej 3/5.Lee i zde je dobry v akcnich scenach a malem zde prijde o zivot.O zivot skoro prijde pri nataceni filmu,kdy na nej cosi malem spadne...Asi jde o osvetleni k onomu filmu.Leeho tedy ceka jiny osud a v tomto filmu nema jen pratele,ale ma i nekolik nepratel...Plno akcnich scen a samotny Lee tento film zachranuji.Tento snimek ma sve osobite kouzlo...Souboje s mafiany jsou dobre. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Předně bych chtěl říci, že Bruce Leeho mám rád, ale tenhle film je hodně slabý. Film s pár minutami Bruce Leeho a zbytek jedna velká taškařice. Ten obrázek přilepený na obličeji dvojníka na začátku, to je hotovo-dvacet. Tak špatně sestříhaný film jsem jaktěživ neviděl. Tohle prokoukne naprosto každý. Nevím jak hodnotit, Bruce obdivuju, ale tento film je otřesný. A velice podprůměrný výkon podává Colleen Campová, která opravdu neumí zahrát emoce... Kdo touží potom vidět, jak to Bruce chtěl opravdu natočit, ať se podívá na dokument Warriors Journey, kde jsou plné scény bez střihů (zde v tomto filmu bylo totiž i to málo, co se použilo z originálu sestříháno) a zapomene na tuhle sra*ku jednu hvězdu dávám za Bruce Leeho, víc to nejde. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Jak uz bylo mnohokrat receno, mohl to byt nejlepsi film Bruce Leeho... Zaverecne akcni sceny kdy Bruce bojuje se skoro o metr vyssim souperem, ktereho hral basketbalista Kareem Abdul-Jabbar, nebo nun-chaku duel s Danem Inosantem (dalsi skutecny mistr bojovych umeni a Brucuv zak) jsou skutecne uchvatne... jenze zbytek filmu je bohuzel jen tezko stravitelna kase a prostrihy s dvojnikem, ktery navic Brucovi neni vubec podobny oblicejem ani postavou, jsou krajne nepovedene... Je mi to lito,ale tenhle film nejspis nemel nikdy vzniknout. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Gig Young a mladičká Colleen Camp se do sebe při natáčení v roce 1978 zamilovali a následně i vzali, Gig Young ještě v témže roce zemřel ve věku 65 let. (Epistemolog)
  • Postavu Billy Lo (Bruce Lee) ve filmu hrají či dablují Tai Chung Kim a Biao Yuen. (Epistemolog)
  • Sammo Hung Kam Bo měl přislíbenou účast ve snímku samotným Brucem Lee, nakonec se objeví jen v souboji v ringu proti Carlovi (Robert Wall). (Epistemolog)

Reklama

Reklama