Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to špatný film, poněvadž Game of Death má slušnou zápletku, pár více než slušných momentů a padnoucí hudbu, jenomže je tu jedno velké ALE. Neustálá snaha tvůrců do snímku protlačit Bruce prostřednictvím záběrů z jeho předchozích filmů, dvojníků a dokonce jeho fotky (!) a navrch to nazvat Game of Death (jehož děj je úplně jiný a oproti zdejšímu mnohem originálnější) dělá z tohoto filmu to největší zvěrstvo spáchané na nesmrtelné legendě Bruce Lee a jeden z největších omylů v dějinách kinematografie. Nevěděl sem, zda se smát jak je to hloupé nebo brečet, co to s Bruceovým potencionálním mistrovským a vrcholným dílem ti pitomci producenti (či kdo vlastně) udělali. Zdejší vysoká hodnocení si odůvodňuji jen neznalostí původního materiálu, resp. těch 30 minut, které Bruce z Game of Death stihl natočit. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Ač tohle hodnocení, přesto jsem obdivovatelem Bruce-Leeho. Jenže tohle zpatlané cosi se hemží akorát jeho dablérem a střihy ze starších Bruceho filmů, kde tvůrci používali záběry zblízka Bruce-Leeho aby je vkládali do dějové vaty tohodle, to bylo až příliš. Nehledě na to, že jste vždy věděli kdy tam Bruce není, ale jeho dvojník či kdejaké jiné "triky" jakože to je on. Tudíž jedna hvězdička za posledních 30 minut kde je fakt Bruce Lee a jedna za hudbu. Konec, šmytec. ()

Reklama

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Hra smrti se musela dle smlouvy dotočit a splnit tak termín pro japonské potřeby. Film tam měl veliký úspěch a mezinárodně byl rovněž kladně přijat i díky své západní struktůře. Tohle jen bokem pro lokální jazyky zlé. DVD bonus obsahuje kantonskou verzi úvodního songu Josepha Koo (zpěv Roman Tam), dále vystřižené scény s Danem Inosantem, Jamesem Tienem, Ching-Ying Lamem a Ji Jae Hanem. Dále pak skvělý souboj taekwondistů Tai Chung Kima (Billy Lo) a Casanovy Wonga ve skleníku, který režíroval Sammo Hung. Tento vystřižený souboj byl použit až v pokračování Hra Smrti 2 (1981). Bonus také obsahuje alternativní konec, kdy je Billy Lo zatknut HK Královskou policií, či rozhovory s Taky Kimurou, Georgem Lazenbym a Danem Inosantem. Basketbalista Jabbar se ve snímku objeví jen ve scénách v pagodě točené roku v roce 1972. Ostatní záběry s Jabbarem z roku 1978 má na starost jeho dablér. Jediný Dan Inosanto (Pascal) z původní verze ´72 se přidal k natáčení v roce ´78. Natáčení roku ´78 rád přijal karatista Bob Wall, který je znám jako záporák z bruceových filmů. Zvučné jména jsou i v komparzu. Kaskadér Mars se mihne jako gorila magnáta Langa a má prsty i v akční režii. Zahlédnout jde společně s Lau Kar Wingem v bitce, když vousatý Billy Lo škrtí Dr.Langa. Roy Chiao, který hrál starého mnicha v metafyzickém úvodu Enter the Dragon (1973), zde hraje strýce z maskérny. Jim James hraje doktora postřeleného hrdiny, který měl mimochodem malou roli v hitu Way the Dragon (1972) ve scéně, kdy Tang Lung málem nakopne turisty vcházející do jejich restaurace. Původní koncept scénaře, kdy Bruce Lee se svými společníky přijede na ostrov, kde je zákaz zbraní a musí se probojovat skrz patra pagody ve kterých číhají bojovníci různých stylů, stihl po jeho skonu vykradnout subžánr bruceploitation. Režisér Clouse proto musel přijít s jiným originálním příběhem a zakomponovat nedotočený materiál z trezoru. Reálné záběry z pohřbu Bruce Lee příjdou mnoha fandům netaktní a ještě temnější podtón získala scéna při střelení Leeho do hlavy, kdy podobný tragický akt naneštěstí potkal jeho syna Brandona ve snímku Vrána (1994). Taekwondista Tai Chung Kim není akrobat, proto jeho mrštné čísla a veškeré salta dabloval zkušenější mistr svého oboru Biao Yuen. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Kňučící Bruce Lee ve svém oblíbeném žlutém pyžamu (vzor sršeň), to je prostě pecka. Nejvíc mi utkvěl souboj s Abdulem Jabbarem, kterýho do role obsadili očividně jen proto, že je vysokej, ale když bojuje, vypadá jako rozčilenej orangutan. A celou dobu má na držce sluneční brejle (i když dostává po tlamě), což je fakt síla. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Co se tyce pribehu a scenare - o to nikdy ve filmech s Brucem neslo. Proto to taky mrstne prskocim. Vzdy v nich totiz slo o bojovou choreografii a ta stala taky za velky kulovy. Nebyt poslednich 15 minut, myslel jsem si ze se jedna nejakou vesnickou strkanici na zabave. To choreo ma u Bruce mezery vetsi nez kanon Micka Jaggera - kdybych to mel srovnat s Jackie Chanem, neda se to srovnat. P.S. oni snad meli vsichni pri tech soubojich ty slunecni bryle na gumicku ne? ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu jsou použity záběry z pohřbu Bruce Lee. (Epistemolog)

Reklama

Reklama