Reklama

Reklama

Velký šéf

  • Hongkong The Big Boss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýčka (Tu Chia Cheng) na okraj Thajska na jedno malé předměstí, kde Cheng úspěšně sežene práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který se mezitím popere s bandou padouchů. Ve svém prvním dnu v práci Cheng Chao-An rozbije velkou kostku ledu a z ní vypadnou drogy. Následně začnou mizet dělníci v továrně a nakonec je zabit i Su Chen. Cheng Chao-An začne pátrat, co se vlastně děje. Po únosu nevlastní sestry a vyvraždění příbuzných zjistí, že v továrně na led mrazí do kostek ledu drogy, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec si to ve velkolepém souboji rozdá s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objeví několik začínajících herců - Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu ale i veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien. (Cerhenak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Velký šéf je pro mne ukazkou toho jak B.Lee (MISTR PROMINE) neumí hrát. V každém záběru na mne promlouvá jeho nepřirozenost. Co ale umí nejlépe, je bojovat a autorsky se podílet na vymýšlení choreografií bojových scén. Tím je pro mne výjímečný a oblíbený! Miluju jeho kňourání po každé, když zasadí jeden ze svých smrtících úderů. Velký šéf pokulhává dějovou linkou a hereckými výkony, a však bojové scény jsou opět skvělé a ohromující!! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film na rozhraní proměny žánru, o kterou se zasloužil především Bruce Lee. Dějově naprostá pitomost (chlápek přichází pracovat za strýčkem a jeho syny do ledáren, zamiluje se do holky, ale kdo odhalí, že v ledu se pašují drogy, mizí ze světa, takže Bruce jde a všechny mrtvé pomstí - a ti se mu zjeví u říčky, jako že je fakt dobrej). Avšak ve stylu a provedení bojových umění je znát významný posun. Naneštěstí těch bojových scén není tolik (producenti Bruceovu postavu upozadili, protože tehdy byl slavnější James Tien), takže teprve poslední, naprosto šokantní dvacetiminutovka filmu přinese to, nač všichni čekají. ()

Reklama

salfa72 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy, ve kterých si zahrál hlavní roli Bruce Lee mají ve zdejší databázi velmi vysoké hodnocení, těžko říct, zda jsou opravdu tak dobré, nebo je uživatelé hodnotí tak vysoko jen kvůli B. Leeovi. I když patřím mezi jeho fanoušky, tak na jeho filmech oceňuji především to, že ani ostatní herci nepatří mezi žádná ořezávatka, až už jde o hlavního padoucha (velký šéf Mi), kterého ztvárnil Han Ying-Chieh, bratra Ah Kuna si zahrál Lee Kwan, který patřil mezi nejobsazovanější herce své doby (za svůj život ztvárnil téměř 200 filmových rolí). Bratra Hsu Chiena ztvárnil budoucí slavný herec James Tin Chuen, to samé by se dalo napsat i o postavě jednoho z dělníků Ah Yena v podání tehdy ještě mladého Lam Ching-Yinga, v roli syna hlavního padoucha se představil další budoucí slavný herec Lau Wing. Mezi další budoucí herecké hvězdy, které se objevily (mihly) v tomto filmu bezesporu patří i Nora Miao, která zde ztvárnila prodavačku, její štěk ve filmu spočívá v tom, že vždy, když se u jejího stánku objeví Bruce (tak dvakrát, třikrát za celý film), začne se na něj zamilovaně usmívat. O erotickou vložku se ve filmu postarala Malalin Bonnak, která během filmu hned dvakrát ukáže divákům, čím ji matka příroda obdařila. Po včerejším zhlédnutí musím objektivně uznat, že jsem viděl i daleko lepší kung fu filmy, ale které měli tu smůlu, že u nás nikdy nebyly vysílané v TV a ani nevyšli na DVD a proto půjdu s hodnocením dolů i když ne zase o tolik. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jen jeden muž dokázal natočit pouze čtyři celovečerní snímky a změnit tím navždy celý svět bojového umění i asijské kinematografie. Skvělá pecka pro fanoušky žánru a mistra bojových umění. Takový tradiční snímek s Brucem Lee, co se zápletky týče. Film sleduje pomstu hlavního hrdiny, který přicestuje do města za svou rodinou, aby si našel práci a nové zázemí. Dlouho se snaží držet zpět a pokaždé, když má nutkání se postavit za práva slabších, políbí svůj talisman a věrný svému slibu, nezasáhne. Dlouho zde své fanoušky napíná, ovšem tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. A pak to stojí za to. Bruce Lee si zde jako tradičně prosadil několik svých myšlenek a nápadů a uzpůsobil si sám choreografii soubojů. I proto snímek vypadá v dnešní době stále velmi svěže a jeho technickou stránku můžeme dodnes obdivovat. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Hloupoučký příběh plný notně směšné naivity... což vydrží jen do chvíle než Brucovi nějaký záporácký podržtaška skopne z krku amulet od maminky. Osvobozen od jha slibu svému milovanému předkovi ("buď hodný na cizince a pravidelně se myj") začne konečně roztáčet větrné mlýny svých úderů a kopů, a rozpoutá překvapivě brutální řežbu. Natočenou sice v čistě sedmdesátkovém stylu, tedy nic co by se mohlo vyrovnat efektnosti moderní choreografie a uvěřitelnosti soubojů, ale Bruce Lee zkrátka umí a je to vidět i zde. A je cool když zabíjí lidi, obzvlášť když jsou ti lidé tak ohavně oblečení jako tady (pastelově barevné košile na milion a jeden způsob, žít v semdesátých letech, tak bych si musel vypíchat oči) 6/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (37)

  • Klasický trik hong-kongských filmů, skok na trampolíně pro simulaci létání/velkých skoků (jež se hojně využívá i ve Velkém šéfovi) začal poprvé používat Hon Ying Git, kaskadér a choreograf bojových scén, který ve filmu hraje hlavního záporáka. Později se začaly používat dráty, ale tehdy se létání provádělo pouze pomocí trampolíny. (Caelos)
  • Bruce Lee byl silně krátkozraký a během natáčení akčních scén v ledárně ztratil jednu kontaktní čočku. (Caelos)
  • Hudbu k filmu složili Joseph Koo a James Wong. V kantonské verzi z roku 1991 je nová hudba dílem Wang Fu-ling. (Caelos)

Reklama

Reklama