Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

klerik 

všechny recenze uživatele

Je fajn, keď sa Dougray Scott občas upíše britským televíznym filmom (DIPLOMAT). Lenže sfilmovanie SF klasiky dopadlo rozporuplne. Ako dvojfilm to nefunguje. Buď to mali preškrtať na klasický film, alebo rozpracovať vedľajšími zápletkami na klasický seriál. Začína to zaujímavo, ale postupne je to trochu až otravné, k záveru to opäť naberie na obrátkach, ale tvorcovia dosť málo vysvetlia a finále vyznieva vlastne wtf (jed trifidov). Tému hromadnej slepoty lepšie spracovala BIELA TMA (Slepota), tému invázie napríklad INVÁZIA (film z roku 2005 alebo seriál z roku 2007) alebo INVAZE ZLODEJU TEL... Technické spracovanie slušné, ale príliš z toho cítiť románovosť predlohy... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Přišel den, kdy svět, takový jaký jej známe, skončil. Záblesk komety oslepil většinu obyvatel Země, a jen pár mělo to štěstí, že v době záblesku byli mimo dosah ničivého světla. A těchto několik jedinců se kromě standardních problémů jako je lidská hrabivost či touha po moci musí vypořádat i s daleko větším nebezpečím, zvláštní rostlinou zvanou Triffid. Tato masožravá rostlina, pokud není držena "pod zámkem" se stává extrémně nebezpečnou všemu živému ... Wyndhamův Den trifidů patří k mým nejoblíbenějším knihám, a tak jsem byl zvědav, jak se podaří jeho převod na filmové plátno. Je pravda, že hlavně v druhé polovině se k původní předloze film ani nepřibližuje, ale ani mi to tentokrát moc nevadilo. I "televizní herecké obsazení" mi tentokráte docela sedlo (když si odmyslím docela nesympatickou představitelku hlavní ženské role (Joely Richardson), naopak musím vyzdvihnout zde výborného Jasona Priestlyho (škoda že se chlapec tolik "zahrabal" v Beverly Hills 90210 - jeho Coker má k Brendu Walshovi pekelně daleko). Skvělá hudba, sympatické vizuální efekty (když jsem ráno za tmy odjížděl do práce, tak jsem z tůjí u baráku měl docela strach :) ) - prostě celková spokojenost. Ale určitě se ještě příležitostně podívám na původní seriál z roku 1981, který zde všichni tak vychvalují... ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ John Wyndham vydal v roku 1951 svoj najslávnejší román "Deň trifidov". Toto literárne dielo sa dočkalo viacerých filmových spracovaní. Ja som mal možnosť zhliadnúť adaptáciu z 2009 v podobe dvojdielneho televízneho seriálu, ktorú zrežíroval Nick Copus. Je to post apokalyptická sci-fi o nebezpečných mäsožravých rastlinách, ktoré začali napadať a požierať zdecimované ľudstvo. Námet ma veľmi zaujal, ale filmové spracovanie sa mi zdalo dosť nekvalitné. Román som žiaľ ešte nečítal, takže neviem do akej miery sa film drží knižnej predlohy. Avšak mám silný pocit, že sa to dalo natočiť omnoho lepšie. ** ()

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Je zřejmě málo laciných televizních filmů o tornádech, výbuších jaderných elektráren, hurikánech, mimozemském vyvražďování pozemšťanů, zemětřeseních a obřích nestvůrách, které terorizují město, a tak musela vzniknout televizní adaptace slavné knihy v klasickém klišé hávu katastrofických béček. Ty prvky jsou naprosto šablonovité, až je to ale vtipné, jak se tam lopotí ten trifid a stačí ho střelit do jeho kytkovské hlavy, a von chcípne. Protože přece kytce stačí utrhnout lupen nebo jeden článek okvětí a vona chcípne, to je přece úplně normální. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem filmové ztvárnění skvělého Wydhemova románu. Ale shoda s knihou jaksi neexistuje. Zůstal jen nápad s Trifidy a ústřední dvojice, zbytek je volné pokračování Dne trifidů, které po dějové stránce není nijak zázračné. Navíc nejde ani tak o trifidy jako o malicherné lidské spory. Ztráta času. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)

Reklama

Reklama