Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kdo říká, že skandinávské národy jsou studení čumáci, především o Finech se to s oblibou říká, tak by se měl podívat na tenhle vánoční příběh, který stvořili právě oni. Krásně odvyprávěli legendu o Nikolasovi. Při sledování doporučuju mít po ruce nachystane papírové kapesníčky. Budou se hodit. Brečela jsem od začátku do konce a zcela dobrovolně. Ten konec se ale mohl nést v tom samém duchu jako celý film. Ještě štěstí, že Finové jsou Evropani a ne Američani. Nechci ani tušit jak by v jejich rukách tenhle příběh dopadl. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Vánoce nemám zrovna dvakrát v lásce, ale jako svátek je to skutečně hezký a co všechno za tradice Vánoce provází a nejen v naší republice. Film mě hodně upoutal (a to upozorňuji, že zrovna neni ani zima, natož vánoční svátky), příběh Nicolase se mi moc líbil, i jak postupně rostl a rozdával dárky, ty dřevěné hračky byly víc než nádherné.. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený film s pěkným příběhem s původem v legendě o svatém Mikulášovi a možných počátků nápadu vánočních dárků, a také s pěknou zasněženou severskou krajinou... nemám mu co příliš vytknout. Ale nenadchl mě a nezasáhl natolik, abych mu krátký čas po skončení udělil mimořádné hodnocení. Místy jsem si připadal coby dítě ve škole, na které silně zapůsobil a oslovil nějaký příběh z textu v čítance nebo učitelčina vyprávění, ať už šlo o legendu, pověst, báseň, děj literární klasiky nebo příběh známé osobnosti, následně pak (klidně i přímo na vyučovací hodině) uviděl zfilmovanou podobu téhož a navzdory očekávání byl z viděného zklamán, když se konkrétní a „uměle“ provedený příběh rozcházel s představou mé vlastní fantazie a když příběh přečtený do půlhodiny najednou trval třikrát tak dlouho. Některé klasické příběhy (nejen) pro děti jsou možná působivější ve psané nebo vyprávěné podobě, pokud chtějí zůstat tak přímočaře jednoduché, bez hlubšího propracování svého obsahu a postav. Nebo jsem jen možná neviděl Legendu o Vánocích v tom „správném“ věku. Třeba mi směrem k lepšímu dojmu překážel český dabing, když už jsem se po dlouhé době u něčeho smířil se sledováním v dabované verzi. Pro dnešek jsou to jen silné 3*: [70%] ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hrejivý príbeh, ktorý po dlhých rokoch prináša niečo nové, než tradičné tuzemské rozprávky niekoľkokrát reprízované počas vianočných prázdnin. Napriek tomu, že miestami je cítiť televízne spracovanie, tak nápadistosť tvorcov, nádherná atmosféra, krásne scenárie a úžasný detailizmus sa podpísali pod sympatický dojem. Nie je to zbytočne presladené, necítiť z toho afekt hollywoodskeho animáku, na druhej strane je to (na severanov) prekvapivo srdečné, takže niečo presne pre mňa. Trošku mi vadil ten fantasy záver, mohlo to ostať pri civilnejšom a reálnejšom ukončení, ale je to vec názoru. Aj takto by mohol vyzerať zrod legendy o bradatom mužovi v červenom háve, ktorý na Vianoce obdarúval ratolesti. Ja si tento snímok každopádne pridávam do zbierky každoročných vianočných must-see. 85%. ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Začína sa to výborne, no s pribúdajúcimi minútami sa Joulutarina mení na čoraz väčšiu umelinu upadajúcu do nestráviteľnej gýčovosti. Celý čas som si prial, aby snaha filmu byť strašne emotívny nevyšla navnivoč alebo sa aspoň trochu skrývala... nevyšlo, nevadí. Dosť ma tento vianočný príbeh sklamal, preto mu dávam 1 hviezdu + 1 za úžasnú fínsku prírodu. :) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama