Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hnula mnou! Temple, myslím. Mluvila o dveřích. Že jsou to vchody do jiných světů. "... a kam odcházejí?" Do nebe. Nezvykle pojatý film o ženě, která viděla svět v osách, procentech a pravítkách. Líbilo se mi to načasování, drajf, úcta a pocit, že jsem jen já a Temple. Temple a já. Krom Danesové, která předvedla neskutečný výkon plný bolesti, mě zaujal mentor (D. Strathairn), který dovedl Temple k uvažování, navedl ji na cestu a ponechal osudu. Samotnou. A její řeč pronášená při závěrečném sprintu mezi obdivem a lítostí, mě zanechala v mlčení, s mrazením v zádech. A tak si to taky chci uchovat v paměti. Ohromná věc! ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Já věřila, že v té Claire Danes TO JE. Tu poslední hvězdu dávám za ni, protože podala téměř nadlidský výkon, od mimiky až po hlasový i celkově vizuální projev. Citlivý film, kdy máme šanci nahlédnout do mysli autistky a můžeme tak snadněji pochopit svět, který je pro nás tak vzdálený. Někdy jsem nešťastná z dnešní doby a z toho jak se všechno rychle mění, ale věřím, že lidé s podobným osudem již tak/často/ nemusejí bojovat s posměchem okolí. ()

Reklama

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek, ve kterém je třeba myslím v první řadě vyzdvihnout výkon Claire Danes!!! Autismus je zajímavé téma samo o sobě. Na jedné straně lidská porucha, která se ale mnohdy kompenzuje genialitou. Autisti mají svůj svět, který my nechápeme a označujeme je poruchou, oni zase nechápou svět náš, ale nezřídka mají, podle studie jedné americké univerzity, zabývající se autismem, až o 25% "výkonnější" mozkovou činnost než vysoce inteligentní lidé. A v tomto snímku je krásně zachycena jak genialita, tak útrapy, které autistům chystá sám život. Záleží jak se kdo dokáže vcítit do postavy Temple. A je zde samozřejmě i spouta myšlenek, se kterými si můžete po shlédnutí filmu pohrávat. Co když jsou prostě autisti o stupínek výš, ve schopnostech myšlení, představivosti, vjemů a inteligence, kterou "průměrný obyvatel planety" nechápe, a tak raději nalepí štítek porucha? Vždyť, nebývají geniální myslitelé většinou tak trochu blázni? :) A autistům pracuje mozek ještě o několik procent víc jak těmto lidem. O čem to vlastně celé je? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Temple Grandinová je výjimečná žena, což tenhle film výborně zprostředkovává. Claire Danes předvádí opravdu parádní herecký výkon, a vytáhl se i režisér. Jedna z knih titulní hrdinky, podle kterých byl film natočen, se totiž jmenuje „Myšlení v obrazech“. A přesně to divákovi za použití kinematografických postupů dopřává. Takže narozdíl od Rain Mana můžeme opravdu pochopit, jak vlastně autista uvažuje. Pozoruhodné dílo (90%)! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)
  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)

Reklama

Reklama