Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborny autobiograficky snimok o jednej vynimocnej osobnosti, ktora prekonala vsetky prekazky a nastrahy zivota, ktore jej autizmus nabalil do vienka. To, ako sa vam bude film pacit zavisi od toho, ako sa dokazete stotoznit s hlavnou postavou a ako velmi je vam blizka dana tema. Vo filme sa strieda jeden silny moment za druhym, ktore su podtrhnute vynikajucimi hereckymi vykonmi nie len hlavnej hrdinky Claire Danes, ale aj Julie Ormondovej. A kedze u mna to splnilo takmer vsetky atributy, ktore ma televizna tvorba mat, hodnotim tak, ako hodnotim. Citat Temple: "Keby som mohla lusknut prstami a stat sa neautistkou, aj tak by som to neurobila. Autizmus je sucastou toho, kym som." ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Biografické drama o Temple Grandinové ve kterém podává Claire Danes svůj životní herecký výkon (doposud), kterým mile překvapila a potěšila. Snímek nechává s použitím vizuálních efektů jedinečným způsobem nahlédnout do života autistické hlavní hrdinky, jejíž herecké ztvárnění může být směle a bez nadsázky srovnáno s hereckým výkonem Dustina Hoffmana ve filmu Rainman. Zasloužených 5* ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě to rozčilovalo, jelikož se jaksi necítím dobře když vidím autisty i když chápu, že to pro ně musí být těžké.. Dala jsem si za cíl podívat se na film až do konce a pak mi všechno najednou dávalo smysl. Většinou mají životopisné filmy něco do sebe, protože jsou to jako otevřené dveře do hloubi něčí duše, které čekají na to až je někdo otevře. Obdivuji matku Temple, která i přes všechny problémy dokázala vychovat autistku k tomu aby svůj "handicap" brala jako něco co je součástí jí samé - naučila ji mluvit, přihlásila ji na školu, podporovala ji, přivedla ji k lásce ke zvířatům... Pomocí žvířat, kterým rozumněla, protože nejsou tak matoucí jako lidi a jejich pohyby naznačují mnohé se snažila rozumnět i lidem. Mockrát byla odmítnuta a ponížena, ale vytrvala. Všechny své problémy brala jako výzvy a chtěla něčeho dosáhnout. Odnesla jsem si z tohoto filmu perfektní větu - "Příroda je krutá, ale my lidé být krutí nemusíme!". Části filmu kde bylo ukázáno jak Temple myslí byla perfektní, líbilo se mi to zobrazení, které člověka přinutí se do příběhu více ponořit..A musím říct, že Claire Danes je perfektní herečka. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dívka, která si hrála s krávami (a kopala do těch, kdo ji naštvali). Mohla si vybrat, k čemu svůj dar (a prokletí v jednom) využije. Zvolila dobytek. Němé tváře, které ji neznervózňují a které chápe mnohem lépe než lidské bytosti okolo sebe. Prapodivný námět není věrohodný jen tím, že vychází ze skutečných událostí, ale také díky snaze tvůrců a Claire Denis pochopit svět Temple Grandinové (Denisová její trvalou nedospělost vystihla bravurně). Pro lepší představu vidíme lidi a věci jejíma očima. Nápady i emoce, s jejichž vyjadřováním má Temple problém, jsou převáděny do obrazů. Orbis pictus. Filmovější námět aby jeden pohledal. Hrdinčina nelehká cesta za jejím životním snem je zbavena patetických okamžiků a filmu škodí pouze doslovnost při vysvětlování, co autismus obnáší. Kromě hrdinčiny diagnóny je zohledněno i prostředí amerického jihozápadu 60. let, ovládaného výlučně muži – tím víc nás může fascinovat odhodlání jedné drobné dívky, potažmo ženy. 75% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)
  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)

Reklama

Reklama