Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná italská komedie z roku 1961 oceněná Oscarem. Slavná komedie o snahách barona Cefalu (Marcello Mastroianni) zbavit se své ženy, aby se mohl znovu oženit s krásnou dívkou ze sousedství. Po značném úsilí se mu podaří získat dost důvodů k vraždě ze cti, která se v tehdejší Itálii trestala jen mírně. Znovu se ožení, aby byl tentokrát podváděn on. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (89)

mortak 

všechny recenze uživatele

Laskavá komedie o Sicílii a pro Sicílii. Nese se v duchu jemného parodování sladkých románků o lásce překonávající nesnáze - ta překážka zde je skvěle dabovaná Jaroslavou Adamovou a na její smích jen tak nezapomenete. I Václav Voska je neodolatelný v těle MM, nehledě na to, že celý film je přesně vybalancovaný mezi láskyplným pohledem na sicilskou komunitu a satirou na ni. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě to bavilo, dnneska už bych u toho vydržel sotva. Irituje mě už nevhodně přehnaný název filmu. Jak to bylo tehdy, třeba i běžné, tak to dneska má už od tehdejší běžnosti daleko. Evropa i kultury jednotlivých států se změnily, a to díky další vlně obyvatelstva co střídá tu předchozí.*** Inu, kde ty loňské sněhy jsou, a příští rok už zase ty letošní sněhy nikdo nenajde...*** (5.10.2010) ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Mastroianni v roli vypočítavého, cynického a láskou ke své krásné sestřenici sžíraného sicilského barona, kterému k vytouženému štěstí chybí pouze jedno - odstranit svou nesnesitelnou manželku. Humorem se zde nešetří, vše je skvěle nasnímáno a odehráno - výborné jsou především Mastroianniho úšklebky směrem k divákům. Potěší i škodolibý závěr. Inu, Sicílie. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Agramonte: 18 000 obyvateľov, 4000 analfabetov. 1700 trvalo i prechodne nezamestnaných. 24 kostolov, ak si dobre spomínam. Medzi nimi niekoľko barokových stavieb zo sedemnásteho storočia. / Muž v najlepších rokoch, ktorý je k tomu i fúzkatým človekom, a ako tak ďalej pozerám, i mimoriadne prefíkaným barónom menom Cefalù, našťastie k nim vonkoncom nepatrí, nakoľko je vari automaticky gramotným pri svojom titule, predovšetkým kvôli tomu má najskôr úplne iné starosti, pričom je zrejmé, že jeho 12-ročné manželstvo s Rosaliou, je v totálnych troskách. Najradšej by sa s ňou (i)hneď rozviedol, no bohužiaľ rozvod absolútne neprichádza do úvahy, keďže v katolíckom Taliansku sa jedná o nemožnú predstavu v danej veci, a práve preto treba "vymyslieť" niečo naprosto nové, čo by v podstate mohlo zvrátiť toto, nepriaznivé rozpoloženie. Taktiež sa patrí podotknúť zrovna i to, že má na to veľmi patričné dôvody, pretože priam horí neuveriteľnou túžbou po svojej pokrvnej sesternici Angele Calogerovej z blízkeho susedstva, vlastne má na ňu priamy výhľad, kedy sa napokon schyľuje k incestu?! \ Režisér Pietro Germi sa vďaka tejto "čiernej komédii" stal oscarovým laureátom, lebo Divorzio all'italiana obdržala cenu Akadémie za pôvodný scenár, keď mu ešte asistovali i ďalší dvaja scenáristi. Vskutku, ale nebyť priamej účasti famózneho Marcella Mastroianniho, tak som presvedčený o tom, že by sa tento konkrétny snímok určite nestal takým legendárnym. Áno, scenár, ale hlavne herec v hlavnej úlohe, sú jednoznačne tými najsilnejšími atribútmi tohto počinu, i keď na druhej strane rovnako uznávam, že Daniela Roccová je v skutočnosti oveľa atraktívnejšou, než si vôbec dokážem predstaviť, čím chcem zdôrazniť najmä to, že pre účely filmu bola zámerne zamaskovaná, ale i napriek tomu ma neustále niečím fascinovala, skrátka nebola až tak zhovadená, ako tie dnešné fifleny na televíznych či trebárs povedzme i na streamovacích obrazovkách, ktoré sú síce na prvý pohľad strašne sexi, no akonáhle sa ráno prebudia, tak by sme ich snáď nechceli ani stretnúť, tak by sme sa brutálne naľakali? / Ešte (zo)pár viet k tomuto filmu: Najväčší dôraz je kladený na to, či sa protagonistovi podarí docieliť svoj stanovený cieľ, t.j. všelijakými prostriedkami sa vehementne snaží o to, aby bol vo svojom konaní úspešným, má k tomu od začiatku nakročené, čo je v konečnom dôsledku pre zúčastneného diváka skutočne číra a nefalšovaná radosť sa tomu všetkému prizerať, aj keď s obsahom trochu drsnejšieho humoru. Zároveň by som tiež pochválil i nadmieru vydarený, český dabing, ktorý čoraz viac podtrhoval celkové dojmy, ktoré sú v mojom prípade - nadštandardné, ako by sa mohlo podľa výsledného hodnotenia zdať. PS: A odkaz na La dolce vita je samostatnou čerešničkou na torte! ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Možná trochu roztahaná a staromilská co se týče tempa, ale také bohužel málo v Čechách doceněná klasika. Jestli je Rozvod po italsku komedií bych se zdráhal potvrdit, ale na žánru přece nakonec vůbec nezáleží. Vedle jisté a vybalancované režie rozhodně nelze nezmínit herecký výkon Marcella Mastroianniho v hlavní úloze, který je opravdu bravurní a jedinečný. 65 % ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Při natáčení filmu se údajně herečka Daniela Rocca zamilovala do režiséra Pietra Germiho a prožili spolu krátký románek, který však nevyšel a nakonec vedl i k hereččině pokusu o sebevraždu. (buzzwoody)
  • Režisér Pietro Germi získal na filmovém festivalu v Cannes v roce 1962 cenu za nejlepší komedii. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama