Reklama

Reklama

Jerusalema

  • Jihoafrická republika Gangster's Paradise: Jerusalema (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nový snímek uznávaného jihoafrického režiséra Ralpha Zimana se ve šlépějích šokujícího Města bohů vydává do ulic nejlidnatějšího města v zemi, Johanesburku, kterému vládne pouliční násilí, kriminalita a gangy chudáků, kteří už dávno ztratili ambice chovat se lidsky. A patří mezi ně i Lucky Kunene, téměř negramotný mladík pracující na benzinové pumpě, jehož životním snem je vlastnit sérii nablýskaných bavoráků, dům s výhledem na moře a mít za manželku chytrou a vzdělanou ženu. Jenže cesta k naplnění těchto představ vede pouze skrze peníze. A když padne poslední možnost, jak se dostat do školy, rozhodně se Kunene uspět jinak. Proto začne se svým nejlepším kamarádem Zakesem krást auta. Za Datsun si pořídí nový oblek, za zcizenou Toyotu novou lednici, za Mazdu velkou hi-fi soupravu a než se oba nadějí, trčí Kunene a Zakes až po krk v organizovaném zločinu. A navíc se vinou marxismem zaslepeného Nazaretha připletou i k ozbrojené loupeži. Pak už je pozdě chtít utéct a skrýt se jinde. Komu se jednou dostane snadno nabytý luxus do krve, nikdy se touhy krást již nezbaví. A proto i v Hillbrow, kam oba muži odejdou, je jim v patách stále jen překračování zákona a podvádění. Nakonec si vyšlápnou i na místního narkobarona. Ulice se začínají měnit na válečnou zónu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Richie666 

všechny recenze uživatele

V mládí býval Lucky Kunene gaunerem. Pak ale zjistil, že zas tak moc zlý není, a dal se na poctivost. Docela dlouho to fungovalo, jenomže zločin okolo něj ho opět přinutil jednat na vlastní pěst. V klubech se ale pořád choval slušně a za drinky normálně zaplatil. Hodně si hleděl rodiny a tradičních hodnot, nesnášel dealery a děvky. V jeho "neziskové organizaci", kde pomáhal chudým a bílým bral a černým dával, se vypracoval až na hlavní hvězdu večerních zpráv... Fandil jsem mu. Škoda jen toho malinko zbrklejšího konce, čekal jsem, že na to vyzraje o trochu víc. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ze ktereho atmosfera Johannesburgu jen sala. Dobre odvypraveny pribeh, natoceny podle skutecnych udalosti o jednom gangsterovi a jeho kariere v jednom z nejnebezpecnejsich mest sveta. Herecke vykony civilni a uveritelne. Velmi dobre natoceny film, ktery si me ziskal a kteremu nemam co vytknout. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Vynikající gansterka z Jižní Afriky s hromadou napětí, nabušenou režií, adrenalinovou akcí a rozpočtem české rodinné komedie? Nevěřil bych, kdybych to neviděl na vlastní oči. A je určitě zajímavé, že film se nesnaží prezentovat chudobu jihoafrických ghett nějakým drastickým způsobem, ani nelamentuje nad vykořisťovatelským bílým mužem, jenž může za všechny problémy místních černochů, ale naopak nechává svého černého (anti)hrdinu házet falešná nařčení z rasismu a "apertheidní politiky" na všechny strany a využívat je ke svému prospěchu. Film, který nechce, aby divák litoval hrdiny z politováníhodných poměrů má u mě vždycky plus. 85% ______ P.S: V okolních komentech chválená hudba mi přišla poněkud nezapamatovatelná. Asi proto, že hudebníci neangažovali žádnou vuvuzelu :) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jen co si seženu peníze na školu, tak na ni nepůjdu... logické, že? Alespoň tak se rozhodl náš hrdina a místo univerzity začal studovat školu života, obor zločin - největší rostoucí odvětví v zemi... Hmm, to je ta nejtěžší, alespoň myslím, přesto si na ni kdekdo troufne, ale protože se v ní chyby neodpouští, termín ukončení studia bývá pro někoho předčasný (ti šťastnější končí na poškole, což je místo pro doučování s dlouhodobým pobytem a mřížemi na oknech)... ani tak se o studenty nemusí bát, i přes její nevalnou pověst jich na studiích stále přibývá... Má i své zběhy, jenže její metody je stejně doženou, takže ve studiu pokračují dálkově, ale všude je brzdí propadlíci nebo školská inspekce, ovšem pozor - ještě jsou tu premianti, co se jim plní sny a ty s tou školou prostě vždycky vyjebou... Asi tak. Z Johannesburgu, mat.ilda. Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

campix 

všechny recenze uživatele

Přesně mě napadla stejná myšlenka jako tady uživatele Mattyho. Jerusalema mi tak trochu připomíná Amerického gangstera, pouze se odehrává v Jihoafrické republice, nehollywoodská produkce není ani náhodou tak rozmáchlá a hlavní hrdina ani náhodou nevlastní šarm Denzela Washingtona, ba naopak. Myslím si, že je jedním z nejnesympatičtějších hlavních hrdinů co jsem za poslední dobu viděl. Ale to k tomu patří v Jihoafrické republice to nemohlo být vůbec lehké zvlášť když pocházíte se slumu a denně se musíte rvát o žvanec chleba. Opravdu kvalitní a zajímavý snímek. Škoda, že neuspěl u akademie. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Alternatívnym názvom tohto filmu je Gangster's Paradise: Jerusalema. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v metropole Juhoafrickej republiky - Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Přepadení obrněného vozu je inspirováno filmem Nelítostný souboj (1995), na který se postava Nazaretha (Jeffrey Zekele) ve filmu dívá. (Caaslav)

Reklama

Reklama