Reklama

Reklama

La Vida Loca

Španělsko / Mexiko / Francie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Říká se jim Maras. Tyto gangy, vybudované po vzoru gangů z Los Angeles, šíří hrůzu a teror v celé Střední Americe. Obraz všedního života členů nevidetelné armády na předměstí San Salvadoru. Nová světová pohroma, která slepým násilím ničí demokratické principy a odsuzuje na smrt mladou generaci zbavenou jakékoliv naděje na budoucnost. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (50)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tady se s tím nikdo nemaluje. Není to film, kde tečou litry umělé krve, tady se odklízí opravdový mrtvoly z ulice do černých pytlů. Není to hezkej pohled, ale je to realita, která je v těchto místech na denním pořádku. Nechtěl bych tam být a vůbec - pan režisér má můj obdiv, že tam takovej dokument natáčel 16 měsíců a nakonec ho zpracoval. Paradoxem je, že podle všech informací byl zavražděnej právě jedním členem gangu Maras (Mara Salvatrucha), kteří tvrdě bojujou v ulicích San Salvadoru proti gangu X8 (18th Street gang). Natáčení se mu stalo osudným, ale tím větší sílu celej dokument má. Evidentně z tohoto dokumentu vychází film Sin Nombre. P.S.: There´s no coming back, capici? X8 forever! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ač velmi rád cestuji, tak Salvador s největší pravděpodobností rád vynechám. Tahle Středoamerická země toho sice nemá moc co nabídnout, ale i těch pár zajímavých míst nestojí za váš život. Vraždy, násilí, vysoká kriminalita, chudoba – to je tam v takové míře, že vás to od návštěvy odradí už dopředu. Tento dokument ukazuje život v chudinských čtvrtích, kde jsou války gangů a boj o holé přežití na každodenním pořádku. Policie, armáda a hlavně zdravotníci a pohřební služba mají plné ruce práce. Režisér nám chtěl ukázat, že všechno má dvě tváře, ale sám za to zaplatil životem. Spousta aktérů před kamerou během natáčení zemře, nebo sami někoho zabijí. Do vězení jdou i matky malých dětí, které zase pro změnu kradou, když zrovna nepečou v místní pekárně, nebo nekojí děcka před kamerou. Většina z nich potetovaných po celém těle (hlavně na tom ksichtu se mi to vůbec nelíbilo), k násilí jsou všichni vedení již od malých děcek, inu nepěkný dokument z reálného prostředí s reálnými lidmi… ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to sám život před kamerou a je drsný tak, až člověku přechází zrak. A hlavně si říkám, že se tady máme dost fajn, když nám po ulicích neběhají takhle frustrované děti, které si od počátků puberty hrají se zbraněmi a jsou nuceny dospět s poslední kapkou mléka na bradě. Oficiální prameny sice tvrdí, že Poveda zemřel rukou gangsterů, ale moc bych se nedivila, kdyby ho za proslov mladíka v pekárně nechala odstranit vláda. Ta kritika vládních projektů byla ostřejší všech břitev světa. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mozna, ze nekdy ve dvaceti, kdyz jsem si jeste myslel, ze zmenim svet... Bych tento dokument ocenil vice. Ale tak nejak uz nemam potrebu soucitit s kdejakym vagabundem z druheho konce planety. Ale o Salvadoru se toho u nas moc nepromita, takze film vitam. Jen ve mne upevnil pocit, ze tam bych nejel ani zadarmo. ()

Pesosek 

všechny recenze uživatele

Exkurze do prostředí latinoamerických gangů. Syrová, bezprostřední, autentická zpověď lidí, pro něž je brutální násilí denním chlebem a gang je jejich středobodem života a mnohdy i jedinou cestou z jejich bezutěšené životní situace, která je však zároveň cestou, která dříve či později skončí smrtí. Více takových dokumentů!!! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Vůdci gangu byli za organizování vraždy odsouzeni na 30 let, vrazi na 20 let a ex-policista na 4 roky. (sbinda)
  • Režisér přislíbil gangu, že se dokument nebude promítat v El Salvadoru, díky pirátským kopiím se však snímek do země přesto dostal. (sbinda)
  • Rok po dokončení dokumentu byl režisér při návratu z reportáže zastřelen v jednom slumu v San Salvadoru. Důvodem bylo označení bývaleho pocisty, že Poveda je policejní informátor. (sbinda)

Reklama

Reklama