Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Syrové drama o mladém páru, který se snaží uniknout svému osudu na střeše vlaku z Mexika do vysněných Spojených států. Willy „Casper“ žije v mexické Tapachule a patří mezi členy zločineckého gangu Mara Salvatrucha. Pravidla gangu jsou pro něj vším, brutální násilí a smrt vnímá jako přirozenou součást svého života. Jeho celý dosavadní život se ovšem změní ve chvíli, kdy vyjde najevo jeho utajovaný vztah s dívkou Marthou Marlene. Ta během potyčky s jedním z členů gangu tragicky umírá a Casper se rozhodne její smrt pomstít a tím se postavit svému gangu. Jedinou šancí na přežití se pro něj stává střecha vlaku mířícího do Spojených států. Tam se setkává s běženci z dalších zemí Střední Ameriky, mezi nimi je i mladá honduraská dívka Sayra. Jejich rozdílné životní osudy se tím protínají a společně míří vstříc nejisté budoucnosti... Filmový debut amerického režiséra Caryho Fukunagy je spletitým příběhem o vyděděncích, kteří touží po naději na únik z bezútěšného prostředí Střední Ameriky. Snímek vyniká realistickým a věrným zachycením prostředí pouličních gangů a života běženců. Při svém uvedení v roce 2009 na filmovém festivalu v Sundance získal snímek ocenění za nejlepší režii a kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebýt od počátku tak jasně nalinkované "kdy, kde a komu se co stane", tak to nemělo daleko k tomu, aby to "západnímu" divákovi uštědřilo podobně silnou ťafku jako v minulých letech tvorba José Padilhy či z konkrétních titulů kupříkladu Město bohů. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je to možná fajn, příběhově mě to ovšem docela minulo. Máme tu brutalitu pouličních gangů, snahu dostat se za hranice i několik zmařených lidských osudů. Mezi tím vypráví debutující režisér milostný příběh mladého gangstera a dospívající dívky, který ve své druhé polovině přestává být zajímavý a začne být hodně předvídatelný. Vše odstartuje porušení základního pravidla gangu – jeden píchl druhého. A pokračuje snahou imigrantů dostat se do Spojených států na střechách vlaku. V kulisách často zpustošených měst se tak kloubí sociální drama, milostný příběh i thriller, nic však i přes solidní autenticitu neposadí diváka na zadek. Vadila mi i pasivita některých postav, ve finále tak leccos schematicky ústí tam, kam leckterý prokalkulovaný kousek let minulých. Snímek jsem navíc bohužel viděl v dost mizerném českém dabingu, což výsledném dojmu moc nepřidá. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Gang is forever, homie... Naturalisticka a velmi intimna epopeja o tom, ake tazke je zacat odznova, v ustrety neistej buducnosti a od zabudnutiahodnej minulosti. Pokial nie ste z kamena, tak sa na vas tento pribeh ludi s malinkou nadejou na slusny zivot, ktori si hladaju svoje miesto na zemi, musi az bolestivo odrazit. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc hezky to vypadá a jsou tam zajímaví herci. Pokud máte rádi tetování bude to váš životní film :) Příběh mě zaujal a líbil se mi nápad vykreslit trable uprchlíků na pozadí problémů s gangy, protože ty vám z filmu utkví nejvíc. Akorát postavy mi přišly malinko bez života. Nejspíš to bylo tím, že tam jsou všichni už tak otrkaní, že jim je už všechno jedno. A ano, je úplně jasné jak to skončí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky, ale stale iba priemerny mexicky film Sin Nombre. Tematicky sa to tyka gangov v Mexiku, ktore navzajom bojuju. Reziser dobre vykreslil svet nasilia a nasilnych scen, ktore sa europskemu divakovi pekne zarezu pod kozu. Pochopitelne za porusenie pravidiel gangu sa pyka, a to reziser Fukunaga nezabuda zdoraznit. Hodne je vidno spinu a mizeriu chudobnych slumov v Mexiku a snahu ludi ujst z tychto stvrti chudoby do ich vysnivanych USA. 66 % ()

Galerie (59)

Zajímavosti (8)

  • Cary Fukunaga písal scenár dva roky. Veľa času pri tom strávil s cestujúcimi vo vlaku a gangstermi v Strednej Amerike. Dvoch členov gangu využil na to, aby sa jazyk, ktorý je použitý vo filme, čo najviac podobal skutočnému. (ČSFD)
  • Keď Casper (Edgar Flores) vylezie pri úteku na vlak, tak mu v dvoch po sebe idúcich scénach chýba tetovanie v tvare slzy, ktoré má pri oku. (vander19)
  • Na konci filmu označené mesto ako "Reynosa, Tamaulipas" je vlastne "Monterrey, Nuevo Leon." (vander19)

Související novinky

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama