Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čekejte hereckého chameleona Michaela Sheena, nečekejte ohňostroj vtipu a třeskuté zábavy. The Damned United je atraktivní pohled do zákulisí klubů anglických fotbalových soutěží na přelomu 60. a 70.let (teď by to cigáro po vystoupení z autobusu asi neprošlo), jenž ukazuje, že stejná ctižádost a ambicióznost, co stojí za vznícením ohňů úspěchů, může jejího majitele šeredně spálit. To pak tréňa třeba nesejme tlak z hráčů a oni sejmou jeho.. Docela nechápu, že se od literární předlohy i filmu distancovala Cloughova rodina, v mých očích mu byla Hooperovým snímkem vyjádřena pocta. Spíš by se měli ošívat fandové Leedsu, ale ti teď mají jiné starosti.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o fotbale a jeden z nejlepších sportovních snímků vůbec. Příběh Briana Clougha, neobyčejného trenéra s neobyčejně nevymáchanou hubou, je vlastně aktuální i dnes. No jen si to vezměte - už tady zaznělo, že Clough je předobrazem Josého Mourinha, pak je tu nezdravá rivalita, kterou můžeme přirovnat k nevraživosti mezi Arsénem Wengerem a Alexem Fergussonem (ačkoliv to samozřejmě dnes není už tak divoké) a najdeme tu i situaci, kdy se hráči postaví proti vlastnímu trenérovi, o čemž by zase mohl vyprávět například Jaroslav Hřebík. Čert vem, že zápasy se objevují jen v dobových prostřizích - tenhle film se zabývá fotbalem od začátku do konce a tak to má být. Martin Sheen byl vynikající a společně s Frost/Nixon to byla jeho nejlepší role. Timothy Spall mu pak v roli Petera Taylora výtečně sekundoval. Třetím do party byl Colm Meany jako "nepřátelský" kouč Don Revie a tahle role mu sedla jak víteco na hrnec. Snad je jen škoda, že se film ještě trošku nenatáhl a nezabýval se Cloughovým působením v Nottinghamu, kde vlastně prožil nejpodstatnější část své kariéry. Ale i tak je to na 90% ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ne, tenhle film opravdu není ani tak o fotbalu (originálně pojaté ztvárnění samotných zápasů je výrazné plus!), jako spíše o jednom geniálním talentu, který musel dojít k osobnímu prozření. Michael Sheen je coby Brian Clough absolutně dokonalý. Nekompromisní vyřídilka, nepopiratelné charisma, ale taky sobectví a bezohlednost jsou všechny vlastnosti této anglické trenérské legendy, které zvládá s naprostým přehledem. A je to hlavně on, kdo tomuto konceptuálně ne až tak tradičnímu životopisu přihrává k finálnímu skórování do branky diváckých sympatií. Že je ten závěr faulem minimálně na žlutou kartu nepopírám, ale proč někdy nepřivřít oči. 4 a ½. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na to, že fotbal není moje hobby, jsem si film docela užila. Postava velkohubého natřásajícího se trenéra dostala v podání M. Sheena i nenápadné odstíny skrývané nejistoty (jen výrazy obličeje, ne však vtělené do slov). Líbilo se mi i střihové pojetí a zejména zkratkovitě natočené zápasy (často je ukázané skóre). Což bohatě a víc než dost stačilo a kolikrát to mělo i větší sílu, než kdyby se tam upachtěně snažili markýrovat dávno odehrané hry. Protože, i když šlo hlavně o fotbal, film byl především o sebestředné umanutosti jednoho asi dost nepříjemného chlapíka, který ale evidentně fotbalu rozuměl. SHRNUTÍ: Nechali by ho tahle autoritativně a individualisticky trénovat i dnes? Myslím, že ne. Těch prachů ve fotbale je ještě víc a řekla bych, že sport dost svazují, příliš se z toho dělá penězovod a méně zábava a dřina. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já fotbal rád. Kde se vzala, tu se vzala...komedie? Nevšiml jsem si. Ale zajímavé je to tím, že se zde řeší fotbal. Kdyby udělali stejný film o basketu, tak by to byla obrovská kokotina, ale samozřejmě by to nešlo, protože basket se nehraje na trávě, takže by byl film úplně jiný. Každopádně se jedná o nádhernou sondu do fungování klubů v letech sedmdesátých. Moc rád jsem nahlédl pod pokličku. Naprosto mi uniká, proč byl film pojmenován Prokletý klub, když se o žádné prokletí nejedná. Trenér příjde do týmu, který nemá rád. To už nadělalo neplechu mnohokrát. Dovolte mi poukázat na situaci z naší kapr ligy, kdy se zapřísáhlý srdcař Sparty Franz Straka, který byl pořádně vyhecován rodinou, rozhodl trénovat Slávii. To zákonitě dobře dopadnout nemůže. Jsem téměř pravidelný víkendový divák Premier League, takže mě film velmi potěšil svým obsahem a marné rozhodně nebylo ani zajímavé zpracování. Leč se necítím absolutně ničím ohromen. 3* ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Kromě samotného Clougha (zemřel v roce 2004 na rakovinu žaludku) se filmu nedožili ani mnozí další aktéři: asistent Petr Taylor, trenérský rival Don Revie anebo kapitán Leedsu Billy Bremner. (curfew77)
  • S vydavateli knižní předlohy k filmu se úspěšně soudil irský záložník a bývalý hráč Leedsu Johny Giles - novela podle něj zobrazuje "spoustu věcí, které se ve skutečnosti nikdy nestaly". (curfew77)
  • Když manažer Brian Clough ve filmu přemlouvá k přestupu do Derby veterána Davea Mackaye, představí se větou "Hrál jsem proti tobě za Anglii". Nic takového se ale ve skutečnosti stát nemohlo: Mackay byl totiž Skot a Clough během své hráčské kariéry reprezentoval Anglii pouze dvakrát, v zápasech proti Walesu a Švédsku v říjnu 1959. (curfew77)

Reklama

Reklama