Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 2
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (179)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající a velmi kvalitní film. Genocida evropského židovského obyvatelstva spáchaná nacisty během 2. světové války patří jistě mezi největší tragédie novověkých lidských dějin. Je dobře, že i dnes, po skoro sedmdesáti letech, se o tom stále točí filmy jako memento, kam až může dojít nenávist jedněch "lidí" k druhým. Ano, film nedosahuje kalibru Schindlerova seznamu, ale dopad je stejný. Některé scény byly velmi srdceryvné a nedaly se sledovat suchým okem. Dětské role byly bez vy-jímek skvěle zahrány a ani dospělí herci v ničem nezaostávali a to včetně Jeana Rena v roli židovského doktora. Moc děkuji tvůrcům za hodnotný filmový zážitek. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Kdyby se Kristus vrátil, nosil by hvězdu." ----- Začalo to poměrně nevinně ... hvězdou. Koho z nich by napadlo, jak to skončí - i kdyby je někdo varoval, kdo z nich by tomu UVĚŘIL ? Zhoršovalo se to POSTUPNĚ ... a každá fáze vypadala jako konečná - žili přece V CIVILIZOVANÉ EVROPĚ, VE DVACÁTÉM STOLETÍ ... a válka jednoho dne musela skončit - stejně jako všechny předešlé. Mrazivý snímek o událostech z historického hlediska poměrně nedávných, o dnech, kdy v podstatě Francouzi (lépe řečeno jejich představitelé) hodili přes palubu Francouze - tím neříkám, že byli výjimkou, že to ostatní národy neměly podobně. A jen tak mezi námi: Proč by se Kristus vracel ? Už jednou se nechal ukřižovat a s člověkem to nepohnulo - ani o píď. Píše se patnáctý rok jedenadvacátého století, a jak si stojí Evropa ? Kdepak, nepoučili jsme se ... nijak zvlášť. ()

Reklama

Taninaca 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla být spravedlivá (nebo spíš přísná), tak hvězdičky tři. Ale za dětské herce, Jeana Rena a za silné téma, které mě vždycky dostane dávám hvězdičky čtyři. Nevím jestli je špatně, že jsem na konci nebrečela nebo dobře, že snímek neždímá schválně emoce (protože se smutnýma dětskýma očima by to šlo samo). Do filmu mi vůbec nepasovaly vsuvky s tím rozčileným knírkatým pánem (jeho jméno se mi nechce ani vyslovovat, resp. psát), které zde byly navíc a zbytečně snímek prodlužovaly. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tento film má velký handicap v tom, že už jen těžko může přinést něco nového. U filmů s tematikou holocaustu je to přece jen pořád dokola, divák už vše viděl, a už ho ty hrůzy, ač to zní nepěkně, neberou tak moc, jako když to bylo poprvé, podruhé... Když se tedy objeví snímek, který přes všechnu "otrlost" dokáže diváka upoutat velmi citlivým režijním přístupem, díky vkusným a přesvědčivým hereckým výkonům donutit spoluprožívat příběh a nakonec takřka dohnat k slzám dojetí, musím konstatovat, že to je dobrý film. Domnívám se, že na celkovém výsledku má svůj velký díl skutečnost, že tento film natočila žena. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesporně zajímavé téma je sraženo do kolen neuvěřitelně nudnou a nanicovatou první třetinou filmu a hlavně fackováním divákových emocí. Annette spasitelka nepůsobí důvěryhodně, což rozhodně není dáno nekvalitním výkonem Laurentové, ale přetaženým scénářem. Tento snímek doporučuji ke zhlédnutí milovníkům současných amerických filmů, najdou v něm tradiční šablonku, zapláčou si a třeba autorům odpustí i tu lež, že Reno má hlavní roli. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Jednu z dětských rolí, Noe "Nono" Zyglera, hrají ve skutečnosti dva chlapci, dvojčata Mathieu a Romain Di Concetto. (7trpasliku)
  • Na boku francúzskych vagónov, do ktorých sa nakladajú Židia z Velodrómu, je napísané: HOMMES - 40, CHEVAUX - 8. Toto označenie sa používalo aj v 1. svetovej vojne na obmedzenie preťaženia. Znamenalo to, že vagón unesie buď 40 mužov, alebo 8 koní. (Arsenal83)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama