Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

klerik 

všechny recenze uživatele

Filmík, ktorý mi trafil tie správne struny. Pre mňa silný ciťák a hlavne smutný. Heath Ledger je super, Gibson štandard (čiže skvelý). Akčné scény nádherné (občas v štýle POSLEDNÉHO MOHYKÁNA), finále patetické (ale stále zaujímavé vo vzťahu k STATOČNÉMU SRDCU)... Fajn práca s (anti)hrdinstvom, úžasný záporák a samozrejme hudba... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Začátek strhující. Vykreslení postav povedené, výprava kvalitní a mimika Gibsona tradičně precizní. Jason Isaacs hraje záporáka s bravurou a úvodní vyřízení dvaceti červenokabátníků je nezapomenutelné. Ovšem to je vrchol filmu a pak už to jde pouze dolů. Souboje nejsou tak dynamické a masové scény Emmerichovi moc nejdou. Kamera je zmatečná a nepřehledná a syrová válečná atmosféra jednoznačně strádá. Patos se Patriotovi opravdu asi moc vyčítat nedá, ale zkrátka Gibson to sám se svou plejádou střídavě nasraných, zuřívých a smutných pohledů sám nevyválčí. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Má se ke Statečnému srdci jen o něco hůř než Trója ke Gladiátorovi. Hollywoodský biják, řemeslná špička, ale není tolik dělaný “od srdce” a s rizikem, jestli ho (při tak obrovském rozpočtu) přijmou masy diváků. Patriota masy nemohli nepřijmout, protože obsahuje absolútně všechny klišé válečných, hrdinských a romantických eposů, jaké si z historie kinematografie vybavíte. A míchá je v bohatém scénaří a s kvalitním hereckým obsazením. Akorát tedy Emmerich je přespřílišný kýčař - spousta kompozic je nerealisticky přearanžovaných a přebarvených (dokonce i do modra jenom kvůli Gibsonovym očím!), a patos servíruje v takové míře, až to filmu ubírá na vážnosti, kterou coby historická freska o skutečných událostech tolik potřebuje. Jako “disneyovka” pro deštivé nedělní odpoledne to ale ujde. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Kdyby se všechny spomalené záběry v Patriotovi pustily normálně, film by měl něco okolo půl hodiny čistého času. Emmerich je nejspíš sám dost zpomalený, protože neodolá a každou druhou vlající či běžící věc nám ukazuje v poloviční rychlosti. Oblíbil si jistě americkou vlajku, kterou si v plné kráse můžeme prohlížet asi tak každý třetí záběr, stejně jako vyděšené americké mladíčky, které bolí když to schytají, kdežto robotická armáda angličanů necítí strach ani bolest. A na soubojích muže proti muži také není nic akčního, pokud se pohybují jako po trojité mrtvici a ještě v poloviční gravitaci, kdy se jim při chůzí po měsíci klepou tváře a obličej se stahuje do šílených grimas, ve kterých přetrvává po nekonečné vteřiny. (Těchto vychytávek si dosyta užijete při závěrečném souboji Gibson vs Isaacs, kde Gibson předvádí celé spektrum výrazů jako např. rozzlobený, ublížený, zuřivý nebo slaboduchý). Za co dvě hvězdy? Jason Isaacs hrál svého darebáka s chutí a přece jen jsem se několikrát pořádně zasmála. Škoda, že to neměla být komedie. "Gell Mibson" měl raději zůstat u Statečného srdce a tohle si odpustit. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Emmerich to sice cely pojal po svym, takze z hlediska nejaky pravdivosti to asi moc zhavy nebude, ale porad nam tu zustava ukazovej velkofilm, navic z hodne zajimavyho obdobi historie. Film ma sice necely tri hodiny, ale nudi jen vyjimecne, hlavne v druhy pulce filmu je obcas zbytecne moc kecu, ale vetsinou se furt neco deje, natocenej je perfektne, hudba taky skvele sedne a Gibson proste nema chybu, ty jeho akce se sekerkou byly naprosto dokonaly. Co se tyce bitev, tak ty jsou fakt uzasny, akorat si nemuzu pomoct, me to proste pride jako blbost, aby proti sobe dve armady staly a stridave strileli bez jakyhokoliv kryti nebo tak neco. Sice to neni cistejch 5*, ale primhourim lehce oko a dam je tam. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Scéna ľudí upálených v kostole bola pravdepodobne inšpirovaná masakrou v Oradour-sur-Glane počas 2. svetovej vojny. (mikinko51)
  • Kalifornský aukční dům nabízel ve rozmezí let 2010–2023 celou řadu převážně kostýmových rekvizit. Zájemci si odnesli celou řadu zajímavých uniforem jako uniformu britského dragouna, včetně přilby a bot, za 128 amerických dolarů, uniformu britského vojáka za 576 dolarů nebo kompletní uniformu amerického vojáka za 288 dolarů. Největší zájem však byl o kostýmy spojené přímo s hlavními herci. Například zkrvavená košile s kloboukem, kterou má na sobě ve filmu Gabriel (Heath Ledger), se vydražila za neuvěřitelných 4 480 dolarů. Gabrielova americká uniforma pak za 3 200 dolarů. Velký zájem byl i o kožené boty Benjamina Martina (Mel Gibson), které si kupující odnesl za 1 950 dolarů. (Jimmy15)
  • Houpací křesla nebyla běžným nábytkem až do začátku 19. století. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama