Reklama

Reklama

Zakázaná říše

  • Česko Zapovězená říše (více)
Trailer 5

Fantastická cesta do srdce temnoty. Pravda je v tobě… Počátkem 18. století kartograf Jonathan Green podniká vědeckou výpravu z Evropy na Východ. Když prošel Sedmihradskem a překročil Karpaty, ocitl se v malé vesnici ztracené v neprůchodných lesích. Na toto prokleté místo ho nemohlo přivést nic než náhoda a hustá mlha. Lidé, kteří zde žijí, se nepodobají ostatním lidem, které cestovatel dříve potkával. Vesničané si vykopali hluboký příkop, aby se obrnili před světem. Sdílejí naivní víru, že se mohou uchránit před zlem, které ztělesňuje Vij, monstrum žijící v bažinách. Nechápou, že zlo se už uhnízdilo v jejich duších a čeká na příležitost, aby vyrazilo do světa... Předlohou filmu se stala stejnojmenná hororová povídka Nikolaje Vasiljeviče Gogola. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (86)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Lituji ty, kteří neviděli předchozí zpracování Gogolova Vije a tuto povídku nečetli. Toto je již něco úplně jiného: přemrštěné dlouhá fantasy na způsob módních západních filmů s digitálními efekty, s akčními scénami a explozivním hudebním doprovodem. V příběhu se prolínají dvě roviny: 1) vlastní ukrajinská pověst (údajně dle první, méně známé Gogolovy verze) 2) motivace historickou postavou cestovatele a kartografa, studujícího ukrajinské území. Zajímavostí je, že učenec, zde jménem Jonathan Green, pochází z Anglie a jeho sídlo ve filmu představuje český zámek Sychrov. Hodnocení: film má celkem poutavý příběh, ale (zbytečně !) moc rozvleklý. Film má taktéž kvalitní vizuální stránku, ale je těch rafinovaných prostředků (zbytečně!) moc. Bohužel, chybí stupňování napětí, tajemno, gradace, lehké náznaky - o to více monotónního thrilleru a přehnaných efektů. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prišlo mi to tak, že predloha od Gogoľa poslúžila nie len Stěpčenkovi, či podaktorým iným, ktorí sfilmovali “Vij”, no zrejme bola aj inšpiráciou pre vlastnú variantu Gilliama v podobe “Kliatby bratov Grimmovcov”. Tá paralela v podobe príbehu a jeho znakov, mi v určitých náznakoch prišla nesmierne podobná. Neskutočne mi to pripomínalo najmä tento počin, nie len “Ospalú dieru”, ktorú mnohí užívatelia v komentároch uvádzajú. Spočiatku som mal zo spôsobu spracovania tejto fantasy rozprávky zmiešané pocity, no keď si “hlava zvykla”, nakoniec bol zážitok lepší než som očakával. Výprava, efekty, no najmä masky boli nesmierne nápadité, a tak Ja musím Rusov pochváliť. Za mňa určite lepší priemer, pričom asi sa pýta aj hodnotenie na úrovni štvrtej ⭐️ ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mix Van Helsinga, Draculy a sovětských pohádek od Finista po Mrazíka. Triky i atmosféra měly úroveň, potěší i Jason Flemyng v hlavní roli, ale ta odlehčenost, se kterou to Rusové pojali, příliš nevyšla.Také to na mě bylo občas až příliš teatrální a i když to k Ivanům a jejich filmům patří, mě to nesedí. Určitě se bylo na co koukat, ale zatím nejlepší zpracování Gogolova dílka je asi to jugoslávské. Jinak by mě zajímalo, proč mají Rusové takový problém s titulky a anglické sekvence musí nahrazovat příšerným rychlodabingem. Copak počítají s negramotností svých diváků? Není to první film, který podobně zprasili. Tak snad příště. 50% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 2014 natočil režisér Oleg Stěpčenko film "Вий. Возвращение" (Legenda o Viy), ktorý bol na Slovensku distribuovaný pod názvom "Zakázaná ríša". Je to dobrodružný, mysteriózny, fantasy thriller, ktorý vznikol v rusko-ukrajinsko-česko-nemecko-anglickej koprodukcii. Úha, veľkolepý medzinárodný európsky projekt. Čo však z toho vzniklo? Pozrel som si to a zostal som tak trocha v rozpakoch. Neviem si ujasniť, pre koho to bolo vlastne natočené. Kto je cieľovou skupinou pre tento ambiciózny 3D snímok? Mne sa zdá, že pre deti je to moc horrorovo desivé a pre dospelých divákov je to až moc rozprávkové. Takže ja neviem, čo si o tom myslieť. *** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Dost debilní pokus o ruskej Blockbuster, kde se podělalo snad všechno, co se podělat mohlo, scénář je natolik pitomý, že v podstatě všechny postavy krom té hlavní by se dali charakterizovat jako totální hovada bez mozku, které chlemtají vodku, s oblibou mávají šavlí a mají zálibu v dlouhých a divných knírech. U minimálně poloviny postav je jejich motivace buď nejasná, nebo jenom dementní, stejně jako obsazení Tywina Lannistera, které slouží zřejmě jen k tomu, aby mohl báťuška putin onanovat na Krymu, kterak velké produkce se to v růsii tvoří. Akce je horší, než co se dá vidět u českých pohádek let devadesátých (a to myslím zcela vážně), šermířské souboje bezzubé jako devadesátiletý boxer s Alzheimerem, který zapomněl kam si dal protézu, digitální triky jsou zas na úrovni něčeho hodně béčkového z americké produkce začátku tisíciletí a hrozná snaha vyrobit záběry tak, aby mohli hezky prostorově vystupovat ve 3D je dnes poněkud směšná. Nudné, zbytečně dlouhé, debilní a monstrózně nepovedené se zcela nefunkčním závěrem, to i ten tupej Van Helsing byl lepší. Krleš. ()

Galerie (269)

Zajímavosti (11)

  • Aby Oleg Štěpčenko dal o svém připravovaném filmu poprvé vědět v roce 2006, kdy natočil za 18 hodin trailer, který se v roce 2007 promívat ve všech ruských kinech.Trailer se dočkal uvedení i přesto, že k filmu nebyl ještě ani napsán scénář. Na filmu se začalo pracovat rok poté a natáčení skončilo až v roce 2012. Původním plánem přitom bylo uvést premiéru v roce 2009. (Dlee)
  • Pro potřebu filmu byla speciálně vytvořena technologie "Lokální GPS" která dokázala spojit reálné a virtuální dekorace dohromady. (Dlee)
  • Natáčelo se i na hradě Sychrov u Liberce. (Dlee)

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama