Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

rostlinka 

všechny recenze uživatele

Tradice, předsudky, egoismus, závist... aneb když se zběhlý rodák (a ještě ke všemu slavný) vrátí do rodné vsi... Co to s sebou přinese za problémy a hádky. Příjemný příběh z jedné české vesnice. Marie Doležalová svou roli zvládla naprosto suprově :). A polonahý Tomáš Klus... mmmmm :P :)). Kvalitní scénář a pohodová hudba. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Na to, jak už se mi zdá všude "přetrojanováno," tak v kombinaci s nejlepším současným scénáristou Markem Epsteinem se mi na něj opět dobře koukalo. Taková velmi příjemná nedělní jednohubka. Ovšem více mi toto spojení vyhovovalo v Brainstormu... A Klus by měl skutečně raději hrát, než zpívat. Jeho "debílka" jsem mu věřil... ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

To je zajímavý, jak vy tady všichni víte, na co kdo má, a na co ne. Když jsem na začátku viděl pokusy Duhlavy a Bareše o zahrání opilosti, trochu jsem se zděsil. A nažloutlá televizní kamera mi naznačovala, že uvidím už podruhé za sebou tento týden civilní film s Ivanem Trojanem, u kterého si především všimnu, co všechno se od té doby změnilo. Příběh o návratu herce Týla do jeho rodné vesnice a  podceňované zesměšňované oplácané holce Daně postupně začne ale celkem solidně plynout a nabídne určitě víc než jen mladého tehdy vycházejícího  Kluse hrajícího jinde než v pohádce. Také zasazení do specifického omezeného vesnického prostředí se ukázalo jako dobrý tah. Některé scény se mi překvapivě i dost líbily. Jsem rád, že nejsem jediný komu Šejdrem připomnělo i filmy Bohdana Slámy. Jen tady se režisér (nebo scénárista Epstein?) uchýlil nejen k občasnému přehrávanému figurkaření jako ze strany Bareše (který má ale  i momenty, kdy je dost přesný), ale i  násilnému zakomponování animovaných vsuvek, flashbacků a komentáře vypraveče, což podle mě k tomuto ryze obyčejnému lidskému příběhu v levnějším zpracování  moc nesedlo, ale jinak se mi to docela líbilo. ()

denyny 

všechny recenze uživatele

Od filmu s Ivanem Trojanem čekám, že mě pobaví. Když přidám ještě Dulavu s Barešem, nemůže to snad být ani jinak. Některé části děje mi přišli trošku nevěrohodné, ale čert to vem,všechno ostatní ve filmu šlape. A ztvárnění vesnice i jejich obyvatel mi připomínalo vesničku tak, jak si to pamatuju z prázdnin v děství. Přesto jsem váhala, zda udělit 3 nebo 4 hvězdy. Možná jsem snadno ovlivnitelná, ale rolička Tomáše Kluse a jeho polonahé tělo mě přece jen přimělo tu hvězdičku přihodit. :) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jasně, bylo to ve čtvrtek večer na ČT1, ale v době, kdy se nehraje žádný kloudný sport, jsme u toho s chlapama v hospodě neskutečně chcípali. Je to variace na mluvící hlavy, navíc venkovany urážející(opěvující) reklama na chlast. Víte, kdyby chlast byl taková nuda jak v tom filmu, tak tolik lidí nechlastá. Jedna hvězda za naši odvahu, že jsme to chrabře nevypli a dokoukali to. BTW. dvoutísícej komentář mi nevyšel moc pěkně... :D 25% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Slovo „šejdr“ znamená, že je něco křivé či rozdílné od toho, jak to má být „správně“. „Šejdr“ je i pracovní směna v městské dopravě rozdělená podle dopravní špičky, tzv. dělená služba, ale také přihrávka ve sportu poslána s falší. Původ slova není jasný a češtináři se neshodnou. (sator)
  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)
  • Týno (Ivan Trojan) přijíždí vozem Fiat Barchetta, jedná se o roadster vyráběný italskou firmou Fiat od roku 1995 do roku 2005. (sator)

Reklama

Reklama