Reklama

Reklama

Isčeznuvšaja imperija

  • Rusko Ischeznuvshaya imperiya (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Moskva, 1973. Sergej a jeho kamarát Stepan začínajú študovať na univerzite, podobne ako krásna Ľuda. Sergej s Ľudou nadväzujú vzťah, hádajú sa, rozchádzajú i znovu uzmierujú, prežívajú prvé sklamania i víťazstvá. Zaneprázdnení osobnými problémami a láskami hrdinovia nevidia, že krajinu, v ktorej sa narodili a žijú, už čoskoro postihne osud zmiznutých impérií dávnej minulosti, ktorým zasvätil svoj život Sergejov starý otec archeológ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Karen Šachnazarov mě kdysi fascinoval svým Městem Zero, které v mých očích dokonale zobrazilo absurditu konce komunistické éry, takové to mrtvolné bezčasí. Původním dílem Franze Kafky jsem byl tehdy nepolíbený a tahle absurdní kafkiáda padla na úrodnou půdu. Pak jsme na sebe pár dekád nenarazili a nyní mám možnost vidět jeho pozdější tvorbu a jsem z ní silně rozpačitý. Nemůžu mluvit ani o průměrném diváckém zážitku. Rozumím tomu, že Šachnazarov chtěl do svého filmu dostat kus nostalgického pohledu na dobu dospívání, ale když já ani v té zidealizované podobě Sovětský svaz první poloviny 70. let nepoznávám. Chybí mi tam atmosféra, nevěřím tomu obrazu, nevěřím tomu filmu. Historickou epochu nenavodíte tím, že postavy navlečete do dobových kostýmů a po ulici necháte jet dobové auto, to je zoufale málo. Podepsal bych prakticky beze zbytku komentář slunicka2. Ty postavy jsou veskrze současné a ten zpětný pohled na studentská léta je v podstatě velmi tuctový a triviální. Když se někdejší kamarádi sejdou a ten, který žije ve Finsku, teskní po Sovětském svazu, je tahle podoba nostalgie nedůvěryhodná až směšná. Celkový dojem: 40 %. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Ruský film pro mě zůstává stále ještě docela neznámým a neprobádaným územím, pokud si totiž dobře pamatuji, tak jsem dosud viděl jen jediný ruský film, který ve mně ale zanechal nesmazatelnou vzpomínku. A tak jsem si řekl, že bych mohl dát znovu po letech šanci ruskému filmu mě zaujmout. A snímek Zmiznuté impérium vypadal podle popisu děje hodně příjemně a zajímavě, a tak jsem to zkusil a nyní vím, že absolutně nemusím tohoto rozhodnutí litovat, protože takhle úžasně koukatelný film, jehož příběh tak nějak plyne, aniž bych registroval ubíhající čas, se opravdu jen tak nevidí. Netvrdím, že tento film je nějak extra originální nebo že je bezchybný, ale v tomhle případě je pro mě důležité, že příběh to byl opravdu jako ze života a navíc podívat se, jak se žilo mladým lidem začátkem 70. let v Sovětském svazu rozhodně bylo zajímavé. Samotný příběh mě tedy dokázal opravdu zaujmout a celé to uteklo tak rychle, že jsem si to snad ani nestihl uvědomit, nebyla zde žádná nudná scéna a já si užíval, že mohu s hlavním hrdinou a jeho kamarády prožívat radost i trápení. Herecké výkony byly maximálně vydařené a všichni mladí herci doslova zazářili, takže i v tomhle směru je to podařený zážitek. Celý film tedy zanechal hodně sympatický a nesmazatelný dojem a já si mohu jen gratulovat, že jsem se na tento film podíval. Už to nebudu dál protahovat, je zřejmé, že film mě dokázal nadchnout a dokázal ze mě vydolovat pět naprosto zasloužených hvězd. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dôvodov, prečo sa mi táto ruská nostalgická spomienka na "staré dobré časy" páčila viac, ako tie naše tuzemské, je niekoľko. Napríklad ma tu nemusí trápiť, že asi to bolo kedysi možno trochu inak a nie tak idylické, pretože nie som Rus. No a nemusím sledovať znova tie isté česko-slovenské ksichty v tých istých typologicky presných úlohách. Tu sú všetci pre mňa neopozeraní. Ústredný pár je možno ten najkrajší a najsympatickejší, aký som za poslednú dobu videl. Na Sergejovi sa mi páčilo, že je postava veľmi aktívna a v jeho veku to znamená, že robí aj chyby. Ale život žije celkom naplno a má aspoň na čo spomínať. Napriek tomu, že v záverečnej časti film naberie trochu iný charakter. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Neviem čím to je, ale tento film ma úplne dostal. Veľmi sa mi páčilo hľadanie životnej cesty, študentský život a zamýšľanie sa nad zmyslom života a toho, ako to v Sovietskom zväze chodí, z pohľadu mladých chlapcov. Niekedy aj malé nedostatky vie vykryť silný dojem a to sa u mňa stalo, cítil som prepojenia zo svojím životom, niekedy som bol smutný z konania hlavných postáv, ale zároveň mi to pripomenulo krutú realitu. Bol to druhý Šachnazarov film, ktorý som videl a opäť ma fascinoval. Jedným slovom nádherný. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevěrohodný pohled na sovětská 70. léta. 1) Ронэс na kinopoisk.ru uvádí zajímavý postřeh: Film působí dojmem, jakoby se neodehrával v roce 1973, ale v současnosti. Ovšem v sovětské současnosti. Sovětský svaz existuje i nadále a vypadá podobně. Všudepřítomná hesla, po pustých ulicích jezdí pořád stejná auta, autoritářská buzerace na každém rohu a mizerné služby - jsme doma, je to tak. Ale přitom stále čekám, kdy chlapci vytáhnou mobil, dají si gin and tonic a kouknou se, co nového je na YouTube. Prostě a jednoduše - film se sice oděl do historických šatečků, ale jeho představitelé myslí a konají tak jako dnešní mládež. Слушай, Серёга! А как ты думаешь, что с нами будет лет так через 30?_____ 2) V roce 2013 byla uvedena do kin nová střihová verze pod názvem Любо́вь в СССР._____ 3) Natáčelo se v Moskvě, v Gagře (Abcházie), Chivě (Uzbekistan) a v Kuňa-Urgenči (Turkmenistan)._____ 4) Hrají zde 23letý Alexandr Ljapin (Serjoža, který neumí být věrný, hlavní role), 18letý Jegor Baranovskij (vzorný student Sťopa) a 24letý Ivan Kuprejenko (hudebník Kosťa). Pro Ljapina a Baranovského to byl druhý film, pro Kuprejenka filmová premiéra. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Sonda do dospievania v Sovietskom zväze. Ako sa to spomína vjednom z komentárov, tak trochu ruské Pelišky. Je vidieť že aj Rusi sa vedia kriticky pozrieť na svoju minulosť, to iba liberálnjšia časť populácie má pocit že súčasné Rusko stále funguje na báze kolchozov a gulagov. Netvrdím zrovna že je kolískou toho najlepšieho zriadenia spoločnosti v súčasnosti, na druhej strane má k nemu zo všetkých krajín (tých bohatších) asi najbližšie. Film mohol byť o niečo viac zaujímavý, jednoznečne jeho najsilnejšou stránkou bola hudba a mládež ktorá sa bavila na "západné" hity prespievané ruskou kapelou a samozrejme antikvariát. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Celkom dobre, akurat v strede vladne priserna nuda, skarede exteriery a obcas az vatovo plane plky, ale rezisersky to nie je najhorsie : 50 % ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce je pro mě tento Šachnazarovův film slabší než jeho Den polnoluniya a po obsahové stránce slabší než jeho Pavilon č. 6. Takže čtyři hvězdičky. Nejvíc mě dostalo to vyústění, kdy už nebylo vidět hlavnímu hrdinovi do tváře a člověk jen slyšel jeho rekapitulující "dospělý" hlas... tyto životní retrospetivy (resp. introspektivy) mě vždy tak trochu rozesmutní... když se jeden na konci dozví, jak moc v mládí člověk trpěl pro nějakou lásku, která pak stejně nedošla naplnění... zato objevil sám sebe ve Městě větrů a naučil se farsí. To byl pro mě nejsilnější moment celého filmu. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Socialistická realita bez socialistického realizmu. Takých filmov sú mraky, ale rozhodne nie odohrávajúcich sa v tomto prostredí, samotnom jadre svetového komunizmu. Dôraz je pritom na civilnosť a každodennosť študentov, do ktorých životov zasahuje viac nová spolužiačka v minisukni alebo nový album Rolling Stones, čo sa dá zohnať na čiernom trhu, než medzinárodné politika, studená vojna, komunistická propaganda či súboj svetových ideológií. Zrejme z toho dôvodu boli aj vybraté tie najmŕtvejšie roky, kedy sa ani na tom poli vlastne nič významne dejinotvorného neodohrávalo... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu Pelíšky, trochu Rebelové, príbehy mladých ľudí z čias reálneho socializmu za Brežneva sa asi nikdy neomrzia. Kým existuje generácia, ktorá na to spomína, v dobrom aj v zlom, asi sa budú vždy natáčať, trebárs aj v Rusku. Nie je to len rock'n' roll tajne kupovaný na platniach, trvalý nedostatok peňazí, ale aj zaujímavé momenty, ako sa aj tam cenilo české pivo alebo limuzína T603. Štyri hviezdy ani nie z nostalgie, ale hlavne za prekvapenie, čo prišlo od Šachnazarova, ktorý bol pre mňa v starších filmoch akosi nepozerateľný. –––– Naša adresa je ZSSR, Serioža. Čo je toto? Kde je Moskva? Nespoznávam ju. ()

Saintcrux 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý ruský film o mladom ruskom študentovi Sergejovi, ktorý je práve v období v ktorom hľadá zmysel života. Príbeh o radostiach a sklamaniach v láske, rodine a medzi priateľmi. Film so skvelým epickým a symbolickým koncom. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Moýná to není špatně vymyšleno, ale je to chybně realizováno. Ti mladí zde vypadají a chovají se jako současníci.(50%) ()

BrusVejn 

všechny recenze uživatele

Len tak si ležím na gauči, televízor stále zapnutý po skončenom futbale a zrazu začne tento filmík. Hneď ma zaujal a už ma nepustil až pokým neskončil. Upútala ma nádherná atmosféra Sovietskeho zväzu a mladí chlapci, v ktorých životoch som sa miestami nachádzal. Ku koncu sa film trošku odkloní od doterajšieho študentského poňatia z čoho som osobne nadšený nebol a preto o hviezdu menej. Tak či tak ale vrelo odporúčam. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborný film so skvelou atmosférou a hereckými výkonmi. Priam generačná výpoveď mládeže vyrastajúcej za socializmu v ZSSR. Žiadna údernícka propaganda ale čistý rock'n'roll. ()

Triskáč 

všechny recenze uživatele

Výborný príbeh, skvelé postavy a sympatický mladý hrdina. Film vykresľuje príbeh mladého Sergeja žijúceho v Moskve so svojou rodinou... Dej sa odohráva v roku 1973 a pritom počas celého filmu nie je divák otravovaný nejakým komunizmom, alebo kecami o ruskej biede a zlej situácii. Celý príbeh na mňa pôsobil veľmi moderne a sviežo. "Pochutnal" som si. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Ako každý tzv. historický film to má historickú výpovednú hodnotu iba o dobe, kedy bol natočený. Tj. 2008. ()

Reklama

Reklama