Reklama

Reklama

Lovcova noc

  • Česko Noc lovce (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento pribeh by sa dal rozdelit na dva zanre. Rozpravka a thriller. A funguje to dobre. Robert Mitchum si zaporaka doslova vychutnaval a ja som si vdaka nemu vychutnaval film. Detski herci tiez zahrali svoje ulohy slusne. Chvilkami, ked boli deti na uteku pred diabolskym reverendom Mitchumom, stracal dej na napäti, ale hned ako sa na scene objavil spominany Mitchum, vsetko sa vratilo do starych kolaji... 30.01.2009 _____ Robert Mitchum - (Harry Powell) +++ Shelley Winter - (Willa Harper) +++ Lillian Gish - (Rachel Cooper) +++ Billy Chapin - (John Harper) +++ Sally Jane Bruce - (Pearl Harper) +++ Hudba: Walter Schumann +++ ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Zase jedna klasika, která je dle mého klasikou nezaslouženě. Přestože námět zní zajímavě a dovedl bych si jej představit jako hodně drastický film, Laughtonův film mi přišel spíše mdlý a místy dokonce i nechtěně směšný. V mnoha záběrech je příliš cítit ateliér a místy jsou to ty proslulé Potěmkinovy vesnice, kdy je přímo cítit, že domy na břehu řeky jsou jen kulisy pouze s čelní stěnou, navíc ještě dost tenkou. Před kamerou defiluje půlka zoo, chudáci zvířata působí dost zpitomněle. A "nejúchvatnější padouch filmové historie"? Dokud hraje temná hudba a obrovský temný stín zakrývá půlku obrazu, tak docela působí. Na odporné chování k dětem i manželce jsme (bohužel!) z plátna i ze skutečnosti až moc zvyklí... a závěrečný duet se starší dámou, kdy Powell pouze mumlá tam, kde dáma zpívá o Ježíši, mě opravdu rozesmál. Výhrad by bylo daleko víc, leckteré by se daly shrnout ve větě "Powell je prostě magor a idiot a neuvědomuje si důsledky svých činů", ale už se mi to nechce vypisovat. Zkrátka zklamání. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vystavěný "thriller pro nejmenší", který ve dvou odlišných polovinách kompaktně polemizuje o povaze lidské lásky a nenávisti. Možná kdyby se na všechno nešlo tak moc hrr a více se zapracovalo na postavách (klučina například nenávidí Mitchuma od začátku automaticky a bezdůvodně), působil by i ten přechod mezi napínavým noirem a rodinnou rozprávkou o naději a vyrovnaném střetu dobra se zlem ještě věrohodněji a celistvěji. Pořád ale velká chvála za příjemný dějový spád, skvělé herecké výkony a působivou hru světel, která v málokterém mnou viděném filmu zastávala tak důležitou úlohu. Škoda tolika náboženské vaty, i když bez toho by to tentokrát asi nešlo.. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Noirově temný a vystylovaný boj dobra se zlem, zajímavá žánrová směska s prvky pohádky i hororu. Velmi silná je postava reverenda Harryho Powella, skutečně charismatického prevíta (ďábelský Robert Mitchum!), stíhajícího své další oběti - dvě nevinná děcka s ukrytými penězi. Tento vlk v rouše beránčím mimojiné předvádí, jak lehce se dají lidé zblbnout pomocí pánbíčkaření. Zvláštní, pěkný, zajímavý, ne až tak známý a rozhodně zhlédnutí hodný film. P.S. pro horrorové fandy: V NOTH spatřuji jednu z jasných inspirací pro pozdější žánr slasheru. Zkrášlený (v tomto případě puritánský kazatel, tetování LOVE/HATE) vrah s nožem, v noci jako doma (v hlavě mi utkvěl krátký záběr siluety oproti noční obloze), ono strašidelné stíhání obětí... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Harry Powell je nekompromisný, nevyspytateľný, nenávidený chlap divákom, ktorý ho určite odsúdi, pohŕda ním, najradšej by ho utopil v lyžičke vody, ale jednoznačne uznáva jeho zápal po veci, jeho odhodlanie, že keď raz dostane chrobáka do hlavy, tak mu ho nikto nikdy nevymláti z hlavičky - makovičky ! Predstiera, že je kňazom, kazateľom, len aby sa dostal k veľkým peniazom, ktoré zanechal istý Ben Harper, ktorý ich samozrejme ukradol, pri tom zabil dvoch nevinných ľudí a čaká ho za to TREST SMRTI, čo čert nechcel, na určitú chvíľu s ním zdieľa celu istý Harry Powell, ktorého zašili za jednoduchší kriminálny priestupok, a to za krádež. Ben vykrikuje zo sna okolnosti ohľadom peňazí, ktoré ešte stihol odovzdať svojim deťom, predtým ako prišli policajti, povedal im, aby syn John prisahal, že nikomu o týchto peniazoch nikdy nič neprezradí, nepovie, udrží to v naprostej tajnosti, jeho mladšia sestra Pearl je labilnejšej povahy, no musí držať so svojim bratom, ktorý je tak tvrdohlavý, že neváha obetovať život svojej matky Willy Harper, že za žiadnu cenu neprezradí ani mäkké f ! ...Harry je prepustený, odteraz sa chopí šance zistiť viac o týchto prachoch, príde do mestečka, kde sa čoskoro spozná s Harperovcami, deťmi a vdovou, ktorú čoskoro obalamutí na pekných rečičkách, ožení sa s ňou, postupne ju začne psychicky terorizovať, deptať, ponižovať, že raz sa nezdrží a zabije ju ! Medzitým chce od deciek vypáčiť, kde sú peniaze, ale nedozvie sa nič, až budú musieť deti utiecť, lebo matka je na dne rieky bez akýchkoľvek známok života. John a Pearl sa plavia po rieke, kde budú mať šťastie, že nájdu útočisko u „hviezdy nemého filmu” , LILIAN GISH, ktorá sa zhostila úlohy staršej paní RACHEL COOPER, nekompromisnej to ženy, ktorá sa neváha brániť pred psychopatom Powellom, ktorý deti vystopuje až sem, niekoľko míľ od bydliska ! Vynikajúca réžia Charlesa Laughtona, bravúrneho herca, ktorý režíroval len 2. filmy, KDE SA TENTO STAL LEGENDOU ! Ostrá réžia, kde ostáva rozum stáť najmä z ROBERTA MITCHUMA, ktorý má jedno poznávacie ZNAMENIE : Na ľavej ruke má vytetované, na jednotlivých prstoch spredu : H - A - T - E a na pravej ruke to isté, len namiesto hate tu je L - O - V - E, a tento EXOT začne rozprávať o tom príbeh, k tomu si krásne pospevuje a bez mihnutia oka sa rúti za svojim cieľom !!!!! Bohužiaľ, v dobe vzniku film prepadol, čomu nerozumiem, ja som ostal ako nemý pri sledovaní 90. minútového KLENOTU KINEMATOGRAFIE s dokonalým psychopatom Mitchumom, ktorému stojí v ceste nebojácny Billy Chapin ako John Harper a hovoriť o kamere, strihu, výprave je už asi zbytočné !!!! Škoda, že Charles Laughton nemal viac réžijných zárezov, lebo podľa THE NIGHT OF THE HUNTER sa dá hovoriť ako o premárnenej šance stvoriť ďalšie významné diela kinematografie, tento snímok sa stal pre mňa jedným z najlepších zo sekcie FILM - NOIR, ak nie úplne BEST ! ()

Galerie (137)

Zajímavosti (22)

  • Švédský název filmu obsahuje spoiler vyzrazující, kde jsou peníze schovány. (Kulmon)
  • V rebríčku najobľúbenejších filmov režiséra Williama Friedkina skončila snímka na prvom mieste. Mimo toho spomenul, že postava Harry Powell (Robert Mitchum) je najdesivejším psychopatom, akého na filmovom plátne videl. (MikO_NR_1909)
  • Charles Laughton neoplýval velkou láskou k dětem a ty jím pohrdaly. Několik scén proto režíroval Robert Mitchum. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama