Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (687)

Foox 

všechny recenze uživatele

První Wall Street jsem viděl poměrně krátkou dobu před druhým, proto se neubráním srovnání. Bohužel dvojka není tolik strhující jako její předchůdce, ale zajímavé téma stále aktuální krize to kompenzuje. Snad každý v tomto filmu předvádí prvotřídní práci, velmi vyrovnané herecké výkony na takové úrovni se jen tak nevidí. Ale na konci jsem měl stejně pocit, že Oliver Stone chtěl přeci jenom natočit film... film na který se jen tak nezapomene, jako třeba na první Wall Street, což dvojka rozhodně není. P.S. Doufal jsem, že Charlie Sheen dostane více prostoru, než jen na pozdrav. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Allan Loeb, Stephen Schiff | Hudba: Craig Armstrong | Produkcia: Edward R. Pressman, Eric Kopeloff | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Edward R. Pressman Film | Rozpočet: 70 miliónov $ | Tržba: 130,632,932 $ | Remeselne zúžitkovaných 70 miliónov dolárov za priemerný scenár, výborne hrajúcich hercov, ukážkových kamerových záberov s nápaditými strihovými prechodmi. Celkový výsledok? Žial len šedosť, ktorá reflektuje šedý život burzového makléra - aj napriek tomu, že sa môže preháňať s plameňovo-červenou Ducati. Lepšie 3*. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie, výborné herecké výkony, Shia je bezvadný a Michael Douglas potřeboval návrat Gekka jako sůl, ale nějak si nejsem jistý jestli bychom se bez druhého Wall Streetu neobešli. Nicméně comeback se Stoneovi dáří. Všichni jste pěkně v prdeli. Ještě to nevíte, ale jste generace nindžů. Žádný příjem, žádné zaměstnání, žádný majetek. Máte se na co těšit. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Gordon Gekko je zpátky a s ním Stone ve vrcholné formě. Konečně z něho zase čiší osobnost, která se nebojí tnout do živého a patřičně se v krvácejících ranách nimrat. Pravda, to rodinné blbnutí tu moc nefunguje a především slzopudný konec je jasným důkazem, že jedinečná nekompromisnost osmdesátkových dramat je nenávratně pryč. Jinak ale vládne spokojenost. Filmařsky i dějově jde o silného koně letošního roku, který stojí pevně na vlastních nohách. Že je čistě náhodou pokračováním klasiky je více méně vedlejší... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Stone nevydržel v kursu nastaveném první hodinou filmu. Pak bych mu napálil plný hodnocení a s radostí. Bohužel si neodpustil ke zbytku se nehodící cukrkandlovej závěr, kterej notně shazuje předchozí dosti poučnou exkurzi do makléřského světa (nehledě na to, že postava Carey Mulligan mě dost kakala, její myšlení pro mě bylo daleko nesrozumitelnější než finanční operace). stejně tak pasáže s jadernou fůzí v současné době spadají trochu do světa SF. Ale budiž. I tak je Wall Street: Money Never Sleeps parádní režisérský kousek plný výborných a přehledně podaných postřehů do finančního světa a praktik fungování burzovních spekulací. Prolínání křivky hodnot cenných papírů s panoramatem Wall streetu, rozdělování obrazu na několik částí (včetně stylového telefonního hovoru během jízdy autem) a spousta dalších režijních vychytávek dokazují, že Stone ještě neřekl poslední slovo. Samotné postřehy z finančního světa zvláště v první části takřka vyrovnávají nejlepší kousky Birda a Fortuna na toto téma, viz tu a tady, zejména jasný poukaz na to, že dluhy zase přešly prostřednictvím státního příspěvku na poplatníka, zatímco banky se zbaví bezcenných finančních produktů a jedeme dále močálem černým kolem bílých skal. Nedá mi to, abych se v téhle souvislosti nepozastavil nad pár poznámkami komsomolců volného trhu, kteří zjevně neví, která bije, když se řekně hedgeový fond nebo short selling a svou představu o dokonalém systému zvaném kapitalismus odvozují z modelu "zisk proudí z kvalitní výroby levnější než konkurence". Škoda že není rok 1850. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Oliver Stone pôvodne chcel, aby Carey Mulligan (Winnie Gekko) mala vo filme dlhé vlasy a bol trochu vydesený, keď zistil, že má v reálnom živote ostrihané vlasy. Chcel, aby nosila parochňu, čo ona odmietla s tým, že by to malo vplyv na jej herecký výkon. A tak ho presvedčila, aby hrala svoju rolu s krátkymi vlasmi. (Laslo)
  • Záběr na Prahu, který se ve filmu objevuje, byl použit i ve snímku Agent bez minulosti (2002), barva tramvají však byla tentokrát ponechána originální a auta postprodukčně desynchronizována. (Monte_404)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama