Reklama

Reklama

Několik let po velké vlakové loupeži na trati Glasgow-Londýn zveřejnila britská policie zprávu, že šéfem lupičské bandy byl muž s mimořádně velkým mozkem, který ve chvíli napětí neudrží hlavu zpříma. V té době prchá z francouzského vězení drobný zlodějíček Artur za pomoci svého přítele Anatola a do toho se připlete sicilský kmotřík, který zuřivě brání čest své sestry. Samozřejmě se cesty lupičů různého kalibru zkříží a pak se Anatole ptá „Jak se dostane do Sinistry…“ (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Být to kratší, možná by to bylo i za víc. To ale není jediná vada tohoto filmu. Nechci kritizovat, pobavil jsem se, ale chyby to má a některé jsou i docela zásadní. Především mě mrzelo, že tvůrci víc nevyužili tu hlavu Davida Nivena, vždyť je to skvělý handicap. Některé scény jsou dlouhé a jak jsem již říkal, zkrácení by rozhodně nebylo na škodu. Jinak první polovina byla parádní, plná gagů a velmi vtipných scén (třeba ta památná v bazénu). Druhá polovina změnila tempo, krapínek zvážněla a už to prostě nemělo ten šmrnc. Ale jinak paráda - Tříska je opravdu geniální (v dabingu) a Belmondovi, Bourvilovi, Nivenovi a Wallachovi to spolu šlape jako hodinky (tyhle herecké extratřídy to spolu opravdu rozbalily na výbornou). Pokud jde o Gérarda Ouryho, ten mě nikdy nezklamal, ale pravda je, že tohle je asi jeho nejslabší film. Bourvil už s Funésem nebo Eso es, to už je jiná třída. Přesto ale příjemná komedie, kterou nehodlám zatracovat. 75%. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Belmondo zatím v mém hodnocení pod čtyři hvězdy neklesnul. Jde nejspíš o nejlepšího francouzského herce, který filmu dodá své nenapodobitelné charisma a tím jej pozvedne minimálně o třídu. Velký šéf nemá zápletku ani zbla originální, provedení je však svižné, jak se na francouzský film let šedesátých / sedmdesátých patří. Avšak zkoušel jsem na chvíli přepnout na originální znění a hned by šla hvězda dolů, český dabing film zachraňuje (což se o něm poslední dobou říci rozhodně nedá) od průměru a pan Tříska opět dokazuje, že je mezi dabéry extratřídou. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Muž je mimoriadne technický nadaný a inteligentný. Jeho mozog je abnormálne veľký. Je tak obrovský, že jeho váha musí značne namáhať krčný stavec. Preto nakláňa hlavu na stranu k ramenu, hlavne keď ho niečo rozčúli alebo vzruší, potom je úplne neschopný udržať hlavu vo vzpriamenej polohe, a tak jeho hlava padá zakaždým k jednej strane, vľavo a po druhé ako iste pochopíte, vpravo... = Veľký šéf • Úvodné titulky sprevádzala neuveriteľne rytmická pieseň od americkej rockovej skupiny The American Breed (Americké plemeno) s názvom "The Brain", čím v podstate priamo nadväzovala na hlavnú myšlienku tohto, nadpriemerne vydareného a pohodového filmu, ktorý sa môže tiež pochváliť zrovna aj tým, že disponuje, vskutku nadštandardným, hereckým obsadením, veď predsa skúste následne posúdiť sami: Jean-Paul Belmondo, Bourvil, David Niven a Eli Wallach, keď práve dokonca jeden z nich, je zároveň i centrálnym mozgom snáď tých najtrúfalejších finančných operácií, aké si ani len (ne)dokážeme predstaviť, a to mimochodom s konkrétnou vidinou rozprávkového zbohatnutia... • Síce my diváci sa čochvíľa dozvedáme, o koho sa to vlastne jedná, ale nakoľko všetky postavy to medzi sebou vôbec nevedia, vďaka čomu je to samo o sebe zaujímavé, tým pádom vari automaticky dochádza k samým nedorozumeniam, a kvôli tomu sa oplatí vydržať až do samého konca, keď sekvencia v Novom Yorku ponúkne záverečnú sumarizáciu danej situácie. • Bébel tentoraz nepredvádzal svoju typickú "One man show", ako možno býval predtým trochu častejšie zvyknutý, keďže vo väčšine jeho scénach mu zručne sekundoval "André Robert Raimbourg", ktorý je Belmondovi nielen naprosto rovnocenným kolegom, ale súčasne by som rovnako podotkol, že zrejme patril k tomu najlepšiemu, čo mohol tento snímok ponúknuť. • Ďalej: Angličan "James David Graham Niven" a Američan "Eli Herschel Wallach", keď prvý bol jednoznačne najlepším článkom celého filmového diela, pričom čo sa týka toho druhého pána na holenie, tak v tomto prípade si myslím, že nebol dostatočne využitý jeho tvorivý potenciál, najskôr bolo jeho stvárnenie len akousi, bližšie nešpecifikovanou karikatúrou, ktorej som skrátka nikdy poriadne neprišiel na chuť. • Svojim spôsobom bola každá zo štyroch postáv "Veľkým šéfom", pretože každý herec využil svojich kapacitných možností presne tak, ako mu to umožňoval napísaný scenár, a tak na záver dodávam iba to, že toto "kvarteto snov", sa postaralo o ukážkový, herecký koncert, ktorý fungoval nielen po častiach, ale aj ako celok, a ktorý som si náramne užil, za čo všetkým zúčastneným veľmi ďakujem... • A síce sú všetci už po smrti, čiže v spoločnom, hereckom nebi diskutujú o svojich filmoch, no svojim spôsobom sú tu stále s nami...  ()

sator 

všechny recenze uživatele

Úvodní píseň se jmenuje The Brain (Bof Le Cerveau) od americké kapely American Breed, vystupující v letech 1962–1970. Další píseň která ve filmu zazní se jmenuje  Cento giorni a zpívá ji Caterina Caselli.***************** Ještě jednou a lépe :-) Polyesterová replika Sochy Svobody, více než 13 metrů vysoká a více než tři tuny vážící , měla být po natáčení zničena. Zachránil ji otec hlavního aktéra, sochař Paul Belmondo. V té době kontaktoval svého přítele André Marie, starostu Barentinu severně od Rouenu. André Marie udělal ze svého města skanzen. Po městě je rozeseto mnoho soch.  Společnost Gaumont International souhlasí s darováním sochy městu Barentin. Sochu přijali  21. srpna 1969, ale své konečné místo našla až v roce 1990, uprostřed kruhového objezdu obchodního centra Mesnil-Roux. Od té doby prošla řadou restaurátorských a konsolidačních prací.  V 80. letech učinili dělníci zodpovědní za konsolidaci základny "staré dámy" podivný objev: v podstavci sochy zůstaly uvízlé stovky padělaných bankovek, pozůstatky natáčení slavné scény v přístavu Le Havre. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Zlý film vypadá jinak, ale pro mě první půle za jednu, druhá za tři, tak to zprůměruju, ikdyž to nikdy tak nedělám. Cítil jsem, že je to dobré, ale pro mě to nějak nenadchlo. Tak slibuju, že až mě příště napadle pustit si nějakou Belmondovku, dám si místo toho pár facek, abych to nekazil příznivcům. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (33)

  • Hasičský vůz převážející peníze je francouzský Berliet GAK, vyráběný v letech 1958–1968. (sator)
  • Animovaný snímek přípravy vlakové loupeže asociuje způsob provedení první velké vlakové loupeže ze dne 15. května 1855. (sator)
  • Velké časovací budíky s výbušninami byly umístěny tak, že byly vidět. Kolem vagonu i vlaku se pohybovala spousta vojáků z ostrahy transportu a není možné, že by je nikdo neznamenal, nemluvě o tom, že se vlak i vagon jistě podrobily přísné prohlídce, když vezli velké jmění. (sator)

Reklama

Reklama