Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi myšlenka příběhu. Že když se člověk z lásky vydá na pomoc lakomým lidem, je postaven před rozhodnutí obětovat život svůj anebo nejmilovanější osoby. A nůž na krk přitom položí hodná víla, která zprvu sama nabídla pomocnou ruku. A také nerozumím tomu, proč si někdo dá tu práci získat do vedlejších rolí špičky Donutila, Stašovou, či Nárožného, a do úlohy hlavního krasoně obsadí bambulu, co vypadá, že neumí do pěti počítat. Naopak k pochválení budiž příjemná atmosféra ve vesnici, již zmíněná vedlejší herecká esa, hezké vykreslení božstva, a pěkné dosazení do české kotliny. Byť s trochou Islandu nebo co to bylo... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

No nejvíc jsem se zasmál, když osazenstvo s Dejdarem, Vlasákovou a Labudou pojídá pudink a přitom kouká na svatbu. Další určitě nechtěnej vtípek je, když Labuda je na obloze jako slunce, schválně si vzpomeňte na Teletubies a budete se smát. Několik herců, který jsou tam uvedený jsem si vůbec nevšimul (Vetchý, Bendová, Blažek, Vilhelmová, Budař nebo Rašilov). Eva Kerekeš je pěkná a odvážná zrzka, ale Gottwald mi moc neseděl, přišel mi tak nějak bez charisma. Za to Lakota Donutil si to vysloveně užil a ukradnul si to pro sebe. Jinak taková příjemná pohádka, není to žádná bomba, ale tady jsem se nenudil. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film si vzal evidentně příklad z Ladových pohádek naruby. Zatímco zlí lidé tu zůstávají až do konce nepotrestáni a žijí víceméně spokojené životy, nejvíc ze všech trpí hodná Květuška, která jako jediná poskytla přístřeší žebračce, z níž se vyklubala dešťová víla. Ovšem na druhou stranu, já se ani moc Donutilovi nedivím, že tu divnou osobu vyhnal od svého prahu... coby zkušený muž poznal, že si ta ženská na žebračku jen hraje, protože měla obarvené vlasy, a peroxid tehdy určitě stál celé jmění. Navíc zpracování pohádky siiiilně zavánělo kýčem, a to jak po stránce vizuální, tak hudební, takže co víc si člověk může nepřát? A to vůbec nemluvím o hercích... Kerekes mi dost nepříjemně připomínala Paroubkovou č. 2, Donutil zase Haničince v jeho nejhorších letech a rolích, no aspoň že tentokrát nepatlal a vyslovoval zřetelně, takže mu dokonce i bylo rozumět - nevím, jestli investoval do nové zubní protézy nebo prostě jen dospěl. Dejdar byl evidentně líný se přemaskovávat z jedné role do druhé (tj. z této a souběžně točené reklamy na Clavin), Gottwalda zase měla kamera zabírat pouze zepředu a nikoli z profilu, kde vynikal jeho silně konkávní nos. Ne, vlastně takhle: Gottwalda neměla kamera zabírat vůbec, nechápu, že si ho režisér do svého filmu vybral, když přeci musel vědět, že tenhle herec byl vyhozen i z konkurzu na oživlé dřevo do divadla Járy Cimrmana, protože splňoval pouze jednu půlku požadavků na tuto prestižní roli. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jediné, čím se tahle pohádka liší od těch typických televizních v poslední době je to, že tam jsou záběry islandské krajiny. Bylo to moc zdlouhavé, v pohodě by se tato pohádka vešla do 60 minut a možná by si tak vysloužila 3*. Ty písničky tam byly strašné. Nechápu, proč tu nejhodnější ze všech tak trápili, aby potrestali pět lidí z celé vesnice... spravedlnost nade vše co? Ten Ondra byl taky pěkný debílek, když si jde tančit s Betty a nechá se od ní líbat, jak kdyby Květuška neexistovala. Co mě naprosto dostalo a fakt jsem se zasmála byl ten "olymp aka sluneční hrad" a jeho "obyvatelé" - Dejdar jako oheň, Labuda jako slunce atd... nemohla jsem.. a nejlepší ze všeho byla scéna, kdy žrali sorbet a koukali se na to, co se odehrávalo ve vesnici jak na plátno v kině:) P. S. Zajímalo by mě, kde vzali tehdy v českých zemích nějakcí kočovníci meloun. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je další z novodobých českých pohádek, která mě dokázala zaujmout a která mě nadchla. Je zde jednoduchý a snadno pochopitelný příběh, po celou dobu se zde něco děje a já jsem se díky tomu vůbec nenudil, a svět nadpřirozených bytostí je zde ztvárněn velice atraktivně. Navíc pohádka nabízí i obstojné herecké výkony a celé je to takové úžasně moderní a atraktivní dílko, které rozhodně mohu označit za nadprůměr. Lenka Vlasáková, kterou jinak ve filmech příliš nemusím, mi zde byla velice sympatická, Dejdar si svou roli jednoho z živlů (Ohně) velice užíval a bylo to na něm vidět, potěšil i Robert Jašków v roli Vzduchu, a vůbec všichni herci byli vynikající a já nelituji svého času, který jsem s touhle pohádkou strávil. Uznávám, že zde může hrát jistou roli i fakt, že během mnoha předešlých Vánoc jsem se pohádkám vyhýbal a nejsem jich díky tomu přesycen, ale mně se příběh o hodné a dobrotivé dívce, která se rozhodne navátit své vesnici déšť a vodu, prostě velice líbil a těžko to mohlo být lepší. A jelikož pohádku považuji za nadprůměrnou, tak uděluji čtyři hvězdičky. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)
  • Vo filme sa objavili lokácie Islandu: vodopády Dettifoss a Gullfoss, pohorie Landmannalaugar (Dúhové hory) a oblasť Námafjall s plynnými fumarolmi (oblasť Mývatn). (haffen)

Reklama

Reklama