Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Nezaslouženě podhodnocená pohádka. Sice nepokládám za nutné točit ji na Islandu (i když je tam opravdu nádherná příroda), ale to není žádné minus. Je pravda, že logika jde občas stranou, zvláště u Ondrových rodičů. Absence humoru mi nevadí, protože lepší poetika a pěkný příběh než hromada trapných vtípků. Nemyslím si, že pohádka by měla být hlavně vtipná. Povedených pohádkových scénářů je dnes jako šafránu, takže ze současného průměru Dešťová víla vyčnívá. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Dešťová víla patří k těm lepším pohádkám, které Česká televize vyprodukovala. Sice je Ondra v podání Jakuba Gottwalda totální poleno, ale Vica je naprosto skvělá. Celému tomu velebí hudba Petra Hapky, který opět odvedl dokonalou práci. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je spíš severskou ságou, než tou naší hezkou českou. Je ponurá jako Malá mořská víla a naděje je v ní pomálu, ale neumírá. Petr Hapka je magik, který vykouzlil naprosto boží hudbu a není malých rolí v tomto filmu, všichni do toho dali maximum. To je podle mého gusta, když tomu herci věří, tak to musí fungovat. V téhle pohádce je síla, vtáhla mne do děje a na konci mi běhal mráz po zádech, musel jsem o tom všem přemýšlet To je v případě čekých novodobých pohádek už skoro vzácnost, tak jako je stejnou vzácností i inteligentní humor, který už skoro v pohádkách vymřel. A tady je a to je fajn. 85% ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Příjemná změna mezi českými pohádkami. Na naše poměry pěkné trikové záběry. Za zmínku stojí také povedená hudba a velmi hezké kostýmy. Miroslav Donutil hraje výborně (chvílemi mi díky jemu připomínala DEŠŤOVÁ VÍLA pohádku DAŘBUJÁN A PANDRHOLA). Éva Vica Kerekes je nádherná ženská, což je taky plus a minimálně půl hvězdičky navíc :-). Příběh je navíc vyprávěn opravdu pohádkově (což některým moderním pohádkám chybí) a novodobé technické a herecké prvky tak nevypadají jak pěst na oko a neruší celkový dojem. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Nenávidím drvivú väčšinu českých (ale aj slovenských či spoločných) rozprávok, pri starých ma neovplyvňuje nostalgia a pri nových sa na ne dívam kritickým okom, čo je trochu netolerantné vzhľadom k našim rozpočtom, ale čo je veľa, to je dosť. Dešťová víla nevyniká v ničom, fakt v ničom a hľadať nejaké pozitíva je náročná úloha. Možno by som vyzdvihol "manželské" duo Donutil-Stašová, ktoré bolo príjemným a zriedkakedy i vtipným odkazom na Pelíšky. Toto je tak všetko, chváliť krásnu prírodu a pridávať vďaka nej na hodnotení zmysel nemá. Inak je to nuda na skapanie, v mnohých ohľadoch neskutočne lacná a trápna. Tvorcovia mali špeciálne efekty vynechať úplne, keďže tie robia z Dešťovej víly brak na úrovni amatérskych školských filmov. Nie že by celkové spracovanie bolo lepšie, bolestivo patetický scenár a absolútne nezaujímavá réžia film nikam neposúvajú, najmä ak v ňom účinkujú trápni, farbami hýriaci a stužkami obvešaní, nesympatickí herci. Uľútostilo sa mi najmä Mariána Labudu, jeho vystúpenie a lá Teletubbies ho v mojich očiach definitívne odrovnalo. Číry filmový humus. (20%) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • Filmová roubenka, kde bydleli dědeček s babičkou (Jan Skopeček a Věra Kubánková), stojí na nádvoří hradu Helfenburg u Úštěka. Dále se natáčelo v okolí Drábských světniček či v kaolinovém lomu u Kaznějova. (rakovnik)
  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)

Reklama

Reklama