Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dešťová víla je určitě jednou z těch lepších českých pohádek posledních let, ale i tak by se našly značné mezery. Musím pochválit vzhled jednotlivých živlů a celkově linii, která se k nim pojila. Vedle toho stojí rozhodně za zmínku kontrast malé české vesničky a cizokrajné scenérie, které se dobře doplňovaly. Zkrátka pohádka, která zaujme nejvíce výpravou a vcelku slušnými efekty. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to náhodou letos o Vánocích a bylo to velice směšné. Marián Labuda v roli dospělého sluníčka z Teletubbies, naprosto příšerný triky a úplně nejlepší byly ty papírový hrady na křivejch islandskejch skalách. A děj jsem absolutně nepochopil a určitě to nebylo z toho důvodu, že jsem ho vnímal jen napůl. Jen ta Vica je hezká, to zas jo. Ale ten film je šílená hloupost. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka víc než jiné zpočátku vypadá velmi schopně, záhy ale i ona umírá na tvůrčí impotenci. Třeba to Ondrovo vycouvání od živlů a s ním spojený návrat k předešlé lapálii s lupiči, čímž jeho výprava končí - co to jako má být za extempóre? Ano, hlavní hrdinkou, s níž celá záležitost stojí a padá, je tady ženská postava. To snad ale ještě neopravňuje jejího charakterního milovníka k tomu, aby půlku filmu prospal doma, a když po probuzení skočí na koně a srdnatě se ji vydá hledat, zacouval přímo před cílem, sotva na něj nějaký ohnivák Dejdar udělá bububu, pak se oloupený vrátil do vsi a nechal se jako volek odvést k oltáři. Naštěstí láska je mocná a tak si rychtářovic Ondra přece jen na poslední chvíli vysomnambuluje svou ne právě hezkou kropenatou chalupnici místo ucházející blonďaté dědičky pivovaru. Ostatně ve finále jsou spokojeni i jeho bezcharakterní lakotní rodiče, když vidí, že nová nevěsta je oblečena celá ve zlatě - inu, konec dobrý, všechno dobré. Z hereckých výkonů nejvíce zaujme žízní umdlévající Květuška potácející se stylem otrávené puberťačky. (Opavdu nechápu tu módu blbě vypadajících, slabě hrajících a ty vole předabovaných představitelů hlavních postav). Samozřejmě nejdůležitější je morální poselství a to je velmi silné - všem těm pozemským sviním je odpuštěno, potrestána je jediná dobrá duše mezi nimi, to asi z protekce, co měla u dešťové víly. Což sice připomíná oběť našeho Pána Ježíše Krista, ale tady to přece jen tak přesvědčivě nevyzní. Ještěže na poslední chvíli autoři couvli a z obětování se ve formě kapky vody byla nakonec celkem slušná nadpozemská kariéra. Naštěstí asi tím jediným, co si z pohádky zapamatuju, bude přísný Oheň Dejdar a samozřejmě o kozu připravený prof. Vondruška. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Cieslar dokázal, že umí - a potvrdil jsou pověst už v takových velkých filmech jako Der Lebensborn - Pramen života a Krev zmizelého. Dešťovou vílou docela mile překvapena. Po dlouhé době je to pohádka v české kotlině skutečně filmová. Má skvělé triky, kameru a hudbu. Obrazová koncepce lahodí oku, stejně jako pečlivé a osobité kostýmy. Příběh je jasně pospojovaný tradičním pohledem na český venkov a nadpřirozenem motivovaného nejzákladnějšími barbarskými náboženstvími. Střední a starší generace hraje výtečně a jediné, co nefunguje, žel jako již tradičně, jsou nové mladé tváře. Výkony Kerekes a Gottwalda jsou ukázkou až neuvěřitelně nefilmového herectví. Proto je mi záhadou, proč se pořád pokoušejí tyto mladé "talenty" ze Slovenska nebo nekonečných seriálů, když to ty žádané výsledky nemá. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

milé děti, nesmíte věřit všemu, co v pohádkách vidíte - konkrétně blonďáci, co všechno prospí, a odvážné zrzky, které za ně jdou na quest, tak to v realitě života opravdu nebude... ale konkrétně k filmu: slušně obsazená záležitost, která je mezi ostatními novodobými počiny tohoto žánru celkem příjemným překvapením. nechybí tradiční pohádkové hodnoty, a přitom si film zachovává i moderní look. ačkoliv se domnívám, že kdyby vzalo Slunce lidem místo vody pivo, na misi se jich vydá mnohem víc... 70% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)
  • V pohádce Dešťová víla zní melodie Petra Hapky. Tatáž melodie zazní i v pohádce O princezně z Rimini (1999). A do třetice ta samá melodie je Hapkova písnička "Tolik běsů, tolik víl" v lyrikálu Kudykam (2010). (ajlonka)

Reklama

Reklama