Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která chce celou dobu být originální. A za tuhle sympatickou snahu nebýt jen povrchně líbivá, si mě získala. Ústřední pár Vica Kerekes a Jakub Gottwald sice nepovažuji za nejcharismatičtější pohádkový pár všech dob, ale svůj úkol působit před kamerou tak nějak normálně splnili. A příběh není vůbec špatný, ačkoliv působí místy nevyrovnaně. Jde v něm o to, že syna bezcitného a lakomého starosty Ondry, mají oženit s bohatou dcerou pivovarníka hloupou Bětkou. Potíž je v tom, že Ondrovo srdce patří jen hodné a chudé Květušce, která se dokonce dokáže za jejich lásku obětovat a již brzy k tomu bude mít pádný důvod. Lidé ve vesnici si totiž svým samozřejmým přístupem ke všemu znepřátelí přírodní živly, v čele s Dešťovou vílou, a ta jim jako spravedlivý trest vezme všechnu vodu. Situaci může zachránit jen Květuška, kterou krátce předtím víla obdarovala dvěma kouzelnými penízky. A divák pak bude svědkem Květuščina putování za vílou, Ondrova spánku po kouzelném lektvaru, intrikování, tří nelehkých úkolů pro spasitelku a nevydařeného svatebního obřadu Ondry s Bětou v kostele. Nemám jen samá pozitiva. Triky byly slabé, výprava chudá, některé postavy například neměly příliš jasnou motivaci pro svoje konání v ději a na jednu pohádku jich bylo snad až příliš, přičemž většina z nich dostala nulový herecký prostor (Stašová, Háma, Labuda, Dejdar a další), některé zase svůj nemalý prostor zdatně zužitkovaly, jako třeba dokonale zahraný statkář Miroslava Donutila, nebo doktor Petra Nárožného. Jasně, že to není ta nejpohádkovější pohádka ze všech pohádek, ale vzhledem k Troškovým pohádkovým nepodarkům, se mně tahle pohádka líbila mnohem víc, i když si ještě rozmyslím, jestli ji budu chtít vidět opakovaně. 60% ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

V pár ohledech super a inovativní pohádka, která je i přes průměrné hodnocení na současnou českou tvorbu vlastně nadprůměrná. Pomohlo by jí trochu více vtipu, jinak je taková nemastna neslaná, ale povedla se volba herců i výprava. Naprosto tragické jsou bohužel efekty hodné TV filmu, tak tristní kousky se vážne nedají odpustit v celovečerním snímku z 21. století. ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Příjemná změna mezi českými pohádkami. Na naše poměry pěkné trikové záběry. Za zmínku stojí také povedená hudba a velmi hezké kostýmy. Miroslav Donutil hraje výborně (chvílemi mi díky jemu připomínala DEŠŤOVÁ VÍLA pohádku DAŘBUJÁN A PANDRHOLA). Éva Vica Kerekes je nádherná ženská, což je taky plus a minimálně půl hvězdičky navíc :-). Příběh je navíc vyprávěn opravdu pohádkově (což některým moderním pohádkám chybí) a novodobé technické a herecké prvky tak nevypadají jak pěst na oko a neruší celkový dojem. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkná pohádka. Dominuje především nádherným prostředím. Má krasné záběry na přírodu. Vím, že je to tenhle výrok klišé, ale vážně se na to příjemně kouká. Co se týče vizuálu postav (ohně, slunce, vítru, dešťové víly) tak ten už není tolik ohromujicí, ale do očí vás to určitě nebije, což také není pravidlem. Scénář má určité díry. Úkoly jsou vyřešeny hrozně rychle a nesmyslně. Závěr jsem také tolik nepobral. Ale jinak mi to připadá jako poměrně obstojná hezká pohádka, ve které se nechci moc pitvat, protože by to bylo nezbytné, kruté a celkově necitlivé. Prostě fajn pohádkový počin, který rodinně zpříjemní večer. Už jsem Vílu dlouho neviděl, až teď po dlouhé době. Ale hodnocení není potřeba měnit. Čtyřku si to zaslouží. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nenáročné, ale nakonec ne až tak špatné, jak by divák od tuzemské pohádky poslední doby čekal. Aneb jedna víla zjistí (že jí to trvalo?), jak jsou lidé nerudná hovada, teda kromě Květušky (Vica Kerekes se po delší době nesvléká), a přijdou o vodu. Samozřejmě všechno dobře dopadne, i s Květušky milým mládencem. Přál bych si kapku víc emocí, vyšší zájem o postavy, pestřejší děj a kratší stopáž. Vizuál je nicméně solidní, Hapkova hudba příjemná, herci nejsou křečovití jak v devadesáti procentech podobné produkce. Takže vlastně docela dobré. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)
  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama