Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Taky už by si nejmenší generace zasloužila nějaký film, u kterého jednou bude nostalgicky vzpomínat a vychutná si ho i se svými ratolestmi. Rytíři to nebudou. Ani nevadí "malost" filmu, Martin Preiss s kamerou umí a občas vykouzlí opravdu povedený obraz a i ta akce je na místní poměry slušná. Soundtrack má energii a umí i záběr na 4 jezdce epochálně nafouknout. Jenže, jediný Pavel Kříž ví, jak se přehrává (a vychutnává si to), tak jak žádá žánr. Děti jsou opravdu otřesné, ale i to je slabota proti Prachařovi a spol. Janák tak nějak drží tempo příběhu, ale gagy mu jdou do ztracena s tím, že čím horší, tím častěji se opakují. Takže už Karlovi nevěřím ani na poli žánrovek a je to poslední film od něj, na který jsem koukal úmyslně. Přitom ten příběh, atmosféra a sdělení jsou nadčasové, univerzální a mají potenciál bavit. Třeba se jednou dočkáme povedeného remakeu. Zlý Albrecht, chce hodného Martina tvrz, ale nepočítal s tím, že Martinovi děti jsou horší než vozová hradba - jak pro něj, tak pro zábavnost filmu... 30% ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Režijně i scénáristicky slabé, povětšinou velmi nudné až uspávající a především hloupé. Dvě hvězdičky za, na český film, poměrně dobře zvládnuté akční dostavníkové či lukostřelecké scény, ale jinak Karel Janák nijak nevybočuje ze své pověstné rozpačité snahy vypadat co nejvíce cool. 30% ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Nějak stále nechápu, kde udělali soudruzi z NDR chybu. Bohužel je film cílený hlavně na mladší publikum, což se samozřejmě odráží na jeho kvalitě, zejména na hereckých výkonech a vedlejších efektech. Pominu-li naprosto tristní efekty, které působí místy dost vtipně, nemohu se nepozastavit nad výběrem natáčecích lokací. Jednotlivé hrady nevypadají vůbec reprezentativně a vůbec nechápu, proč si tvůrci nezvolili nějaké pěknější a hlavně větší panství. Nepovedly se ani samotné rytířské souboje, ty taktéž působí dost amatérsky, někdy až trapně. Co se týká hereckého obsazení, jsou zde nejvýraznější asi samotné děti, ostatní postavy jinak vesměs nepodávají žádné výrazné výkony. Vtipných scén či humorných prvků si tvůrci moc nepřipravili, od komedie jsem očekával daleko větší zábavu. Jediná věc, která se alespoň trochu povedla, je příjemná prosluněná atmosféra. Nejsem si vůbec jistý, zda si tuto "pohádku" děti vůbec užijí, protože těžce zaostává za konkurencí a z dnešního pohledu už nic moc nenabízí. 1/10. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ehm. Připitomělý scénář vypocený kolem jakž takž dobrodružného děje, za kterým není ale lautr žádná myšlenka, poselství, prostě nic; místo postav jednorozměrné figurky, nanicovatě podbízivé dialogy v ryze současné češtině/pražštině (hlavně aby malým konzumentům hladce vklouzly do uší), herectví pro kočku (aspoň od toho Pavla Kříže jsem čekal podstatně víc než levnou karikaturu složenou z naklánění hlavy, falešných úsměvů a cezení slov mezi zuby), splácaná sterilní výprava bez ksichtu, dtto hudba, minimum atmosféry, stupidní zesměšňování muslimů, zapomněl jsem na něco? Jo – děti jsou z toho úplně na větvi: „Táto, že to bylo legrační, jak tam byl ten velitel zavřený v té kleci?“ (Ne, synáčku, nebylo.) Přidal bych hvězdičku za snaživou kameru, ale nepřidám, takováhle falešná rutinérská náhražka filmařiny si druhou hvězdičku nezaslouží. Sorry, Karle. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Janákův retardovaný rukopis baví ve filmech pro mladistvé, kde prodá i svůj pubertální smysl pro humor. V pohádce musí být rozkročen mezi všechny věkové kategorie diváků a při snaze je uspokojit dost tápe. Jeho tak trochu jiný středověk se nepodařilo prodat i kvůli těžkopádným historickým vložkám, které vypadají jako z tuctových představení pro základní školy. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • V seriálu otec dětí Martin z Vamberka (David Prachař) jede na královskou výzvu do boje proti takzvaným saracénům. Etymologie pojmu „saracén“ se dosud nepodařila spolehlivě prokázat, nicméně jedná se o středověké označení Turků či Arabů, všeobecně se míní, že pojem je odvozen z řeckého Sarakenoi, což byl řecký název pro divoký arabský kmen Saraků. V českých středověkých rukopisech se termín saracén objevuje poprvé v roce 1148, avšak sloužil k označení příslušníku pohanských etnik na východě od českých hranic. (Nick321)
  • Snímek se natáčel unikátní digitální technologií 4K Red Cam srovnatelnou s klasickým 35mm filmem, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. Pro své vysoké rozlišení je nazýváno také UHD / Ultra High Definition. Jde o první případ použití této technologie při natáčení podobného filmu v České republice. (Taninaca)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)

Reklama

Reklama