Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Bachy 

všechny recenze uživatele

I když se netočíte kolem tohoto tématu poprvé, je to síla a je to neuvěřitelné. Bolí to a cloumá to s duší. Ultimátní zlo má novou tvář a ten, kdo sedí na zadku, je ignorantem. Propagace, finanční podpora, akce - asi je potřeba se zase o krok posunout. A pak jen věta k formě dokumentu, aby bylo jasno, že tak vysoké procento neudělalo jen to temné téma - je bezchybná. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle počin je vážně síla, dramatičtější dokument asi neexistuje. Odpůrci namítají - v Japonsku delfíni, u nás krávy či prasata - ale opravdu je možné to takhle porovnávat? Z našeho pohledu těžko říct, nicméně před tím, co tvůrci v tomto dokumentu podstoupili, je třeba smeknout. V neposlední řadě má dokument také ohromnou výpovědní hodnotu. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Killing for killing, alebo zabíjanie, len preto, aby sa zabíjalo. Už ani nie pokrytecky na "výskum", ako to Japonci robia roky na veľrybách, ani kvôli potrave, lebo Japonci delfínie mäso nejedia, ani kvôli výžive, lebo obsahuje ortuť, ani kvôli pracovným príležitostiam, lebo ponúkané peniaze rybári nevezmú. Všetko to začal začiatkom 70/tych rokov Flipper .... Teda nie on, ale tu sa datujú počiatky vraždenia delfínov. Vraždenia, ktoré Japonci nechcú ukázať svetu. A bojovať ako aktivista proti tejto nezmyselnosti, je problematické, nakoľko japonská polícia aktivistov uväzní na 28 dní bez udania dôvodu. Lebo to majú povolené vo svojej ústave. My svojich zločincov púšťame po 72 hodinách na slobodu. Ale my nemáme delfínov .... ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který cíleně útočí na divákovy emoce a s lítostí ho nechává sledovat jedny z nejkrutějších činů lidské rasy. Silné a strhující "drsné" podání určitě donutí k notnému zamyšlení, po jehož skončení možná zabrouzdáte i na webové stránky, aby jste podpořili filmaře. Úspěch tohoto filmu je zasloužený a ta spousta lidí okolo něj si určitě zaslouží pochvalu, už jen kvůli tomu, že bourá hranice mezi filmem a realitou....Ale mám pocit, že takovýchto dokumentů by šlo natočit desítky, kdyby se někdo například rozhodl zfilmovat zabíjení kuřat v KFC, mělo by to určitě stejnou existenciální tíhu a dopad jako právě The Cove. Ale to není výtka. 8/10 ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

V jistém smyslu je postupná snaha o komplexní uchopení problematiky, která je hodně složitá a široká, lehce na škodu. Trochu se tím totiž rozmělňuje budované napětí, které skrze důkladné přípravy a samotnou akci à la Splinter Cell, mohlo vystoupat do nebeských výšin. Závěr v "Rudé" Zátoce je nicméně natolik silný a devastující, že nechávám plné hodnocení. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)
  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama