Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá docela nadějně, i když trochu nudně. Jenže postupem času se film stává stále debilnější, zejména kvůli absenci věrohodnosti konání postav a logickým chybám. Na konci se pak zcela pohřbí. Hezky to shrnul canakja. Zadní plátno bylo opravdu tragické, bez něj by to fungovalo daleko líp. Jo a proč není v kolonce žánru uvedeno fantasy? Nekonečný příběh hledal inspiraci na zvláštních místech! ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento western patří mezi mé nejoblíbenější. A proč? Protože mě dokázal příjemně zabavit na dvě hodiny. V prvé řadě musím pochválit herce za jejich výkony (hlavně pak G. Peck, O. Sharif a T. Savalas). Honba za apačským zlatem je dobrodružná a napínavá, sem tam nějaký ten zvrat. Uběhlo to jako voda. A výtečná hudba. 80%. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Oproti všem očekáváním u mě film své ambice nenaplnil. Důvodů je víc, ale za hlavní problém považuju velmi slabý scénář, nešikovně poslepovaný a s mnoha nepochopitelnými pasážemi (Colorado vystřelí na skále, čímž sice přiláká pozornost Apačů, ale ti ho z neznámých důvodů nepronásledují; při útěku před vojáky má skupina jen minimální náskok "na dohled", ale v klidu se na kopci zastaví a pozoruje je atd.).___Obvykle přijímám zadní projekci jako něco dobového, co k filmu patří a je to specifikum doby, rozhodně mi nevadí. V Mackennově zlatu jsou ale projekce vyloženě pouťové, kdy všichni sedí na kdovíčem a jsou vidět jen nad pas, hýbají se přitom ze strany na stranu. Ve scéně na voru pustili záběry z popředí (pohyb lidí a koní) zrychleně, což taky nevypadá dobře proti normálně plynoucí řece. Trikově je to prostě dost nepovedené, a to samozřejmě respektuju dobu vzniku filmu, střih značně nepřesvědčivý. No prostě tady šlápli pánové od techniky vedle.___ K hercům: Gregory Peck na jedničku, Omar Sharif až na tu příšernou angličtinu (Proč tak mluvil? Kdo mu to poradil?) taky. Camilla Sparv, i když celou dobu v záběru, měla spíš jen štěky, Julii Newmar to v roli indiánky moc seklo, ale tu paruku by si bývala zasloužila lepší.___Viděl jsem už lepší a logičtější westerny. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Omar Sharif si svoji role padoucha, hledače indiánského zlata, neuvěřitelně užíval, úplně to z něj čišelo. Jako vždycky dobrý Gregory Peck a třešničkou Terry Salavas, kojakovská holá hlava pod kloboukem jízdního oficíra. Nepochopila jsem jedinou věc, proč místy na tehdejší dobu skvělé záběry jsou vzápětí vystřídány studiovým pojetí. Ale jinak dobré, spokojenost. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pripomínalo mi to staré bondovky. Hlavný hrdina šarmantný muž zákona. Nejedna žena bojuje o jeho priazeň. Akčné scény vynaliezavo dobrodružné, ale kreatívne bezradné. Možno by stáli za zmienku aj akrobatické efekty a strihy, no v technických kategóriách nie som doma. Tak sa budem držať porekadla hovoriť striebro, Mackenna zlato.. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Úvodní píseň filmu je „Old Turkey Buzzard“ a nazpíval ji slepý José Feliciano, portorikánský zpěvák, skladatel a kytarový virtuóz. (sator)
  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)

Reklama

Reklama