Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že westerny příliš v lásce nemám, ale pokud jsou kvalitní, rád se na ně podívám... Mackennovo zlato JÁ za kvalitní western považuji. Samozřejmě, že pro průměrného dnešního dilváka může působit trochu "málo akčně", ale u westernů to není tak důleřité a hlavně, také to není nejmladší film... Přiznat ale musím, že film rovněž velice zvedli skvělí herci. Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas a Eli Wallach, to je opravdu špička. Všichni hráli více než výborně, a proto se výše zmíním jen o jediném z nich, který (i mezi nimi) vynikal... tedy o Gregory Peckovi. To je herec, který svým všestranným hereckým talentem pozvedl mnoho filmů. Mezi herci z dalších let by se za jeho pokračovatele dal počítat R. Shaw, ale mezi současnými herci jen s těží hledám herce s takovým talentem...snad jen možná Bruce Willis. Ale zpět k filmu. Jedná se podle mého o jeden z nejlepších westernů vůbec. Rozumějte, POKUD už western, tak Mackennovo zlato (a ještě asi dva další...). Proto, i když se mnou asi mnozí nebudou souhlasit, dám tomuto filmu 5*! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pěkný western, až tedy na ty "trikové" pasáže a závěr. Lezení na skálu mi ani tak nevadilo, i když mi není jasné, proč ti kladní hrdinové nepoužili v nestřežené chvíli radši koně (samozřejmě ne k výškrabu na skálu, ale k opuštění zlatého ráje tím samým otvorem, kterým tam přijeli). Co mě ale naštvalo, je ta závěrečná bourací scéna, kdy všechno padá (některé skály i několikrát, patrně pro velký úspěch). Já nevím, co mají tihle autoři za zvyk, počínaje Batličkou přes tenhle western až třeba po Karla Maye, že vždy když nějaká výprava po dlouhém a strastiplném putování najde poklad a bohatství, nikdy si ho neužije, vždy ho jen tak zahlédne, maximálně v případě, kdy je autor milosrdný, si ho i na chvíli polaská a vzápětí je poklad navždy v čudu, pohřben kamením či vodou. Proč to nemůže mít šťastný konec, že se všichni napakujou, zloduši se ve světle třeba i napraví, páč už mají všeho dost a vědí, že už nemusí dělat lumpárny? ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jak probíhá nákaza "zlatou horečkou". Své oběti si nevybírá - nerozlišuje mezi mladými a starými, bohatými a chudými ani zdravými a nemocnými ... Dnes už klasická dobrodružná westernová pohádka s otřepaným, nicméně VELICE zajímavě zfilmovaným příběhem, se zatraceně dobrým hereckým obsazením, s působivými kulisami, originální kamerou a půvabnou pointou. S ohledem na rok vzniku silně nadprůměrný snímek, který přináší dobrou zábavu i v 21. století. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film má určite lepší začiatok ako stred či koniec. Prírodná scenéria so skalistými horami je úchvatná, hudba neurazí, príbeh je zaujímavý, len tie herecké výkony sú také....hm.... Zábery zo štúdia nie sú tiež nič extra, a koľko veľa ich je, johohoooj!! Zaujímavé bolo vidieť Teda Cassidyho v inej roli ako Large-a z Rodiny Adamsovcov. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit oblíbený dětský naivní film. To není objektivní. Rozhodně se v tomhle filmu nic neřeší, než touha po zlatě. Omar Sharif je zloduch, protože se na to hodí, Peck je klaďas protože se na to hodí, blonďatá holka je klaďaska, protože se to od holky z dobrý rodiny čeká a indiánka je kurva a má navíc jizvu, to se taky hodí. Pěkné si to skouknout po 30 letech. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Snímek obsahuje mnoho krásných exteriérových záběrů z Monument Valley v Arizoně, Glen Canyonu v Utahu a Velkého kaňonu řeky Colorado, kam je děj snímku fakticky posazen. (SeanBean)
  • Gregory Peck nebol s filmom spokojný a povedal: "Bol to strašný western. Jednoducho mizerný." (Arsenal83)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)

Reklama

Reklama