Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude napínavejší dobrodružný western. Dobré 2/3 tam postavy, ktorých je fakt habadej, vedú diskusný krúžok o tom, kto z nich je najdrsnejší frajer, ktorý nakoniec získa to legendárne zlato. No a medzitým sa ich rady prerieďujú. Akcie tu veľa nie je a často ju zhadzuje komická zadná projekcia. Takto by som na koňovi dokázal cválať aj ja. Okrem finále je pôsobivá jedine pasáž na rieke. Chudáci kone. No a vo finále, po nekonečnej päsťovačke, film nečakane zmení žáner na katastrofický a hlavných hrdinov tam začnú naháňať padajúce skaly jak v nejakej Emmerichovke. Ale napriek zastaraným trikom ma finále bavilo. Celkovo to je podla mňa precenený priemerný film, ktorý sa často strašne vliekol a ani hviezdne obsadenie nedokázalo tým jednorozmerným postavám dodať poriadnu šťavu. Bolo mi jedno kto z nich sa na konci bude tešiť z kopy zlata. 5/10. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný western so skvelým castingom (Julie Newmar je úplne živelná!), úplne fantastickou kamerou, na ktorej majestátne vyniká americká príroda, a v neposlednom rade originálny príbeh s finále, za ktoré by sa nehanbil ani Indiana Jones. Škoda len, že podobne ako iné dobové westerny, má asi tak o 20 až 30 minút dlhšiu minutáž, než by bolo vhodné (vidieť to najmä v prvej polovici, kde je úplne zbytočné množstvo postáv). A tie scény zo štúdia (často priamo v scéne kombinované s reálnymi lokáciami) sú ako päsť na oko. ()

Reklama

El Indio 

všechny recenze uživatele

MacKenna byl vůl, o tom žádná. Celej film se ho snaží zbalit nadržená indiánská krasavice a ten trouba jí od sebe furt odhání a místo toho se zahazuje s tuctovou špinavou blonckou, která si ani nesundá hadry, když se jde koupat. Nechápu. A ten ostatními vychvalovaný konec tu na mě působil jak pěst na oko, tohle patří tak do fantasy, a ne do westernu. Navíc mi připadal trikově velmi mizerně provedený i na tu dobu vzniku. A pak ty ústavičný zadní projekce při jízdě na koni, naprosto zbytečná věc a film to pouze shazuje. A taky mě zamrzelo jak strašně málo prostoru dostali herci jako Eli Wallach, Edward G. Robinson nebo Lee J. Cobb. Ovšem má to skvělou hudbu, kvalitní herce a řek bych, že film se nesnaží hrát si na něco víc než je, tj. pohodová zábava, což je taky plus. Takže slabší čtyři si to zřejmě zaslouží. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Průměrný, poněkud mělký western, který by si zasloužil mnohem lepší prokreslení postav a jejich motivací. Peckův Mackenna i Sharifův Colorado měly náběh do zájímavějších a hodnověrnějších charakterů, bohužel obě postavy nakonec zůstaly černobílé a ploché a to samé by se dalo říct i o ostatních. Vysvětlující vypravěčův komentář jenom otravoval, logika dostala zabrat a tak zůstaly jenom krásné záběry na přírodní scenerie a dobrý střih (nejlepší scéna je hned úvodní přestřelka). Celkově je to však přeceňovaná záležitost, na které se hold negativně podepsal zub času. Mezi klasickými westerny se rozhodně najde mnohem víc zajímavějších a lepších kousků. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Jeden herec vedle druhýho je charizmatickej (Gregory Peck, Lee J. Cobb, Omar Sharif, Telly Savalas, Anthony Quayle atd.), zápletka sice opršalá ale zábavně pojatá a děj spádovatý jak severní stěna K2. Navíc skvělá písnička Old Turkey Buzzard od Jose Feliciana a pěkný exteriéry. Nejzábavnější dobrodružný western své doby. S Leoneho filmy je to nesrovnatelný, protože všude šlo o úplně něco jinýho. Tady spíš o to, aby se divák pobavil a užil si jízdu, tam spíš o uměleckej portrét lidských charakterů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Snímek obsahuje mnoho krásných exteriérových záběrů z Monument Valley v Arizoně, Glen Canyonu v Utahu a Velkého kaňonu řeky Colorado, kam je děj snímku fakticky posazen. (SeanBean)
  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Hacka Alena. (Terva)
  • Senátor Robert F. Kennedy navštívil scénu natáčania ako hosť hviezdneho Gregoryho Pecka, jedného z jeho najvernejších priaznivcov. Kennedyho zavraždili rok pred premiérou tohto filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama