Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé a drsné zpracovaní o zajímavém experimentu. Normálně bych hodnotil na 3 hvězdy, ale za skvělý vývoj děje a za závěrečnou scénu a i herecké obsazení, které mi vyhovovalo , dám o hvězdu více. Originál jsem neviděl, ale co v nejbližší době si ho určitě pustím. Protože tímto remakem jsem byl nadšen. A remaky vznikají proto, že originály jsou dokonalé. Tak jsem zvědav ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

Sociálně psychologická sonda, kdy se ukazuje fakt, že když dáte utlačovanému možnost, tak utlačování zpozná celé jeho okolí. A kdyby násilím, to je ta lepší možnost. Psychický teror je tu na prvním místě a ponižování člověka je na denním pořádku. Z racionálně uvažujícího člověka se jednoduše stane člověk, který si stanovuje vlastní pravidla, morálku a zákony. Stačí mu dát moc a možnost stát se Bohem. Vítejte na hereckém koncertu Adriena Brodyho a Foresta Whitakera. 78% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Waw. Američtí soudruzi začínají docela tupě vykrádat náckovskou produkci! Už se těším na nekonečný seriál Chřestýš 111 s Hasselhoffem v roli Zimira, který na Interstate 60 rozjebává v rámci product placementu napulírované kraxny zkomírající americké provenience. Poznámka k autorovi obsahu: Zvlášť úžasný byl v tomto filmu výkon Eliah Wooda v roli neviditelného vězně! Myslím, že tímto naprosto překonal svou vynikající kreaci ducha v Paranolmal Activity! ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy veselé, jsou filmy smutné. A jsou filmy, které vás dokážou rozesmát a filmy, které vás hodí do hluboké deprese. Tohle je případ číslo 2. Experiment má naprosto brutální atmosféru. Prostě jsem se držel za hlavu a pořád přemýšlel, jaký bude konec. Skoro sem nemrkal, nedýchal, takhle mě to dostalo. A to co předvádí Forest, to je až nechutně brilantní. Nevidím to jinak, než za plný počet. P.S. Lidé byli, jsou a pořád budou jenom zvířata. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama