Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Příjemnej snímek, zajímavej nápad, i když to je vlastně jenom předělávka. Musim vyzdvihnout herce, Collins mě dost překvapil, Cam byl výbornej, Adrien docela slušnej výkon, ale Forest ? Ten byl dechberoucí, ten výkon sem mu neskutečnym způsobem žral, vlastně jsem si tenhle film stáhnul jenom kvuli tomu, že tu hrajou dva moji oblíbený herci, a nadchli mě. Jinak Maggie mi tady teda přišla docela dost prkenná.. Hudba byla docela dobrá. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Prach jsi a v prach se obrátíš, jinými slovy svět nezměníš, lidi jsou co jsou a žádné dno neexistuje. Autoři Stanfordského experimentu se to bohužel naučili tvrdou cestou, proto mě docela mrzí, že místo abych sledoval kvalitně natočené a zahrané psychologické drama, které dbá na autenticitě a pravdivé výpovědi, dostanu víceméně obraz klasického filmového vězení plného klasických klišé, se špatným vizuálním hávem, nulovou hudební vložkou a ještě navíc devět let poté, co to někoho chytřejšího napadlo v Německu. Neviděl jsem původní adaptaci, ani ten dokument, takže to nebudu srovnávat, ale faktem zůstává, že tohle zkrátka promarnilo velký potenciál. A Brody s Whitakerem mohli hrát sebelíp, okolnosti to zkrátka zabily. Tenhle rok se na Sundance promítalo každopádně něco nového o tomhle incidentu a prý to nebylo špatné, takže fingers crossed :) ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Vězeňský expetiment aneb dej blbci funkci. Možná by neškodilo, kdyby se scénárista namáhal víc vysvětlit emocionální přerod nejen u dvou hlavních postav, protože mi není tak docela jasný, kde se najednou vzala ta vlna odporu u ostatních vězňů, nemluvě o tom, proč kurva nezstavili ten debilní experiment dřív, ale dobrý, jak bych nenapsala ani pohádku o nemocným kuřátku, takže nemám co kvákat. Brody a hlavně Whitaker odtáhli psychologickou stránku v podstatě sami a šlo jim to jako vždy skvěle. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Another crappy USA remake - hovorí snáď za všetko. Opäť iba kopírujú, neponúkajú nič nové, vyjma zopár herecky známych tvárí, z ktorých asi len jediný Forest Whitaker stojí za zmienku (Gigandeta mám rád, ale tu sa teda príliš nepredviedol). Celý snímok pôsobí lacno a bez ambícií stať sa väčšou rybou. Hlavný hrdina sťa absolútny pablb neustále vyhľadáva problémy aj keď vie, že sa jedná o simuláciu. Čo ak by držal hubu a za dva týždne dostal prachy bez nič robenia? __ Film síce ubehne pomerne rýchlo, čo jest pravdepodobne jediný dôvod nedať ešte nižšie hodnotenie, no stále nemôžem pochopiť z akého dôvodu vlastne The Experiment (2010) vznikol. Načo sa tvoria remake-i bez zakomponovania aspoň troška toho mála z režisérových ingrediencií? Načo, prečo, proč?! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)

Reklama

Reklama