Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzská pevnost Diên Biên Phu, jeden z pilířů koloniální vlády, je dějištěm krvavé bitvy v roce 1954, jež ukončí přítomnost Francie v této oblasti. Dnem i nocí je posádka pevnosti masakrována vietnamskými jednotkami a přežijí jen někteří... Strhující válečný film podle skutečných událostí! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (46)

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Zásadní událost ve Vietnamu a dopadne to takto. Francouzi jsou totálně zmatení, morálka na bodu mrazu a nepřítel nikde. Takže vlastně klasická francouzská armáda. Kdybych o tom nevěděl něco víc, tak normálně řeknu, že asi bojovali mezi sebou. Jak někdo může natočit válečný film plný výbuchů a zraněných vojáků, ale nedat tam boj s nepřítelem, to nechápu. Stejně tak nechápu to francouzské velení. To vypadalo že tam vlastně nikdo nevelí. Tak hlavně že si zajdem na operu. Konec je pak očekávaný, prostě standartní postoj francouzské armády. 2* ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Dien Bien Phu bylo ztraceno během těch pár týdnů, které strávili Francouzi nehnutě v zákopech. Tím, že se zaměřili výhradně na defenzivu, přenechali taktickou iniciativu Vietnamcům a ani sebelepší obranné opevnění pak nemohlo zastavit početnějšího nepřítele. Řekl bych, že i tvůrci si uvědomili, že o výsledku bitvy nerozhodovali obyčejní pěšáci a tak je samotným bojům věnována minimální pozornost. Věřte nebo ne, ono to až tak nevadí. Namísto toho nás totiž provádějí zázemím konfliktu, ukazují narůstající napětí v Saigonu a to, jak se přezíravý postoj důstojníků mění v znepokojení a rozhořčení nad mnohdy protichůdnými rozkazy nejvyššího vedení, které přikládalo "lokálnímu konfliktu" minimální váhu. Jde o neobvyklé, téměř dokumentární pojetí válečného filmu, které se mi líbilo. Přesto se mi občas zastesklo po skutečné akci a věřím, že by nebylo na škodu zařadit i pár klasických válečných přestřelek. ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Film o rozhodujúcej bitke indočínskej vojny (1946 - 1954), kedy Francúzske vojsko utrpelo jednu z najväčších prehier vo svojej histórii a zároveň stratilo dôležitú kolóniu. Problémom tohto filmu je, že dopláca na roztrieštený dej kedy sa striedajú scénky z Hanoja a bojiska. Pôsobí to dosť rušivo a občas začne film nudiť. Jednoznačne však na filme oceňujem, že scény bojov sú natočené osobitým dokumentaristickým štýlom a film samotný sa drží historických skutočností pri priebehu samotnej bitky. Z hereckého obsadenia mi bol vyložene odporný novinár v podaní Donalda Pleasenca, ktorý tu so svojím vlezlým a doterným prístupom pôsobí ako komár. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

To se moc nepovedlo. Průběžné koukání na vzdálené výbuchy kolem kót pevnosti Diên Biên Phu, občasné uvedení data události, nesmyslné tlachání v zázemí, určitě neudělá koukatelný a zajímavý válečný film. A přitom téma velmi dobré. Pro Francii znamenala prohraná bitva, trvající skoro dva měsíce, konec kolonizace Indočíny. Odhaduje se cca 4000 mrtvých na straně vítězů, 2300 na straně Francouzské unie a jejich spojenců. Početní síla vojska severního Vietnamu byla skoro šestinásobná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mě by zajímalo, jestli si někdo všiml nepřítele. Já teda pořádně ne, a to jsem viděl vybuchnout tolik bomb, že by moje uši měli co dělat, aby to rozdejchali, bejt v té krajině já sám. A to je dost možná jeden z řady problémů, který tento film sebou nese. Přiznám se, že jsem se na něj docela těšil, ačkoliv mě hodnocení zarazilo, nedal jsem se jím přemluvit a film jsem si i přesněj sehnal. K čemu mi to ale bylo, když jsem viděl film, který se z jedné třetiny, i když ze začátku z většiny filmu odehrává nudně a naprosto nezáživně (i když, viděli jste někdy herce sázet na to jak dopadne kdejaká bitva?) a později naopak zase v centru dění, ale jak jsem řekl, v tak mohutném dění, kdě bomby bouchají, ale nepřátelé tak trošku chybí. Film mohl být opravdu velkolepý. Ale jak to nakonec dopadlo, tomu jsem se musel jen a jen smát, řek bych, že Francouzi s tímhle filmem vostrouhali u diváků stejně jako ve Vietnamu, dost možná tohle je stejná katastrofa pro Francouze jako Vietnam, podle všech informací bych očekával absolutně něco jiného, to co jsem viděl mi ale k radosti opravdu nestačilo. Jedna hvězdička na válečňák, a není se čemu divit. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Bitva o Diên Biên Phu začala 20. listopadu 1953 a skončila v květnu 1954. Francouzi naprosto podcenili nepřítele, který je několikanásobně převážil počtem svých jednotek. Zároveň použil pro Francouze novinku - osvědčené kaťuše. Francie se pod ohromným nátlakem musela stáhnout. Přesto nechala při ústupu na bojišti téměř dvanáct tisíc svých vojáků, kteří padli do zajetí. (Rodriguez)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach vo Vietname, vrátane metropoly Hanoj. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama