Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný dobrodružný film so silnými prvkami akcie a komédie. Práve tá prílišná komedionálnosť mi aj trochu vadila, ztrácalo sa tak trochu napätie v akčných sekvenciách a tým aj atmosféra. Postavy vcelku sympatické, aj keď takému ožranovi, akého dobre ztvárnil Pleasence, by som poklad veru nedoprial. Zo scén by som vypichol tie na mororových rýchločlnoch, ale aj helikoptérové neboli zlé. Škoda inak, že nám sexi cica Lesley Ann Warrenová neukázala toho zo seba viac, priestoru na to bolo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborné dobrodružství, ke kterému ale příliš neseděla postava ztvárněná Donaldem Pleasancem - za všech okolností, i pod přímou palbou, pokřikující opilec. Scénáři bych vytkl jedině použití odstřelovacích pušek - na tuhle vzdálenost, kterou ukazují ve filmu, by se do "tanku" nebo člunu prostě muselo trefit i dítě. Výborný barrandovský dabing (Bartoška, Zdeněk Dítě!, Soňa Dvořáková, Moravec). Scenérie New Zealandu i hudba na jedničku. ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

Réžia slovenského znenia (SPF 1983) = MIROSLAV HORŇÁK+ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 4.1.1986, réžia českého znenia (ÚPF) = ELMAR KLOSS ml. - Keď bol tento oddychový film uvedený v premiére na ČST 1 nedovolili mi ho rodičia vzhľadom na vek pozerať. O to viac som sa potešil, keď som reprízu objavil v popoludňajšom vysielaní ČST 2. Ibaže akýsi sviniar rozhodol, že ho uvedú v pôvodnom znení s titulkami čo ma v tej dobe neskutočne nasr...dilo. :-) V 90-tych rokoch film zasa uviedla NOVA, ibaže s novým tradične šitóznym českým znením a 4:3 orezom. Naplno som si teda YANKEEho vychutnal s pôvodným dabingom ÚPF až 28.3.2009 na ČT 1 (tlmočím na KAVČÍ HORY moju nekonečnú vďaku). Takže nielen knihy, ale aj filmy majú svoje - a moje - osudy ... :-) TECHNICKÁ POZNÁMKA: ČESKÁ TELEVIZE síce film orezala z pôvodného formátu 2,35:1 na 1,85:1, ale ponechala pôvodný komentár k titulkom. A práve v tom komentári je jedna chybička. DONALDa PLEASENCEa totiž samozrejme nedabuje SOŇA DVOŘÁKOVÁ, ale ZDENĚK DÍTĚ. :-) --- TAK POZOR, v komentári chybička nie je ALE ČESKÁ TELEVIZE "natiahla" pôvodný kinodabing do kópie, ktorá má iné úvodné titulky ako DVDrip ktorý som si stiahol a ako verzia, ktorá bežala v kinách. Rozdiel poznáte podľa toho, že v tej televíznej kópii je v titulkoch 2x uvedený GEORGE PEPPARD a pod názvom filmu nie je copyright. (30.3.2009) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Co může vzejít ze spojení jednoho z nejosobitějších scenáristů éry ozploitation Evereta De Roche, nesoudného producenta Antonyho I. Ginnanea a konceptu na velkolepý dobrodružný spektákl pro celou rodinu? Ačkoli by se mohlo zdát, že "Souboj o poklad Yankee Zephyru" je první z řady parafrází přiživujících se na úspěchu prvního Indiana Jonese, oba projekty vznikaly v zásadě současně a australský film prostě měl ve výsledku smůlu, že přišel do kin až pár měsíců po "Dobyvatelích ztracené archy". Zatímco Spielbergův film sází na exotické lokality a studiová prostředí evokující starobylá místa oplývající skrytými nástrahami i poklady, film režírovaný Davidem Hemmingsem staví na uhrančivých přírodních scenériích Nového Zélandu. Další atrakcí pak byly adrenalinové kaskadérské kousky, které již tou dobou platily za jedno z charakteristických lákadel australských žánrových produkcí. Obě atrakce jsou v "Souboji o poklad Yankee Zephyru" harmonicky skloubeny ve strhujících sekvencích honiček vrtulníků mezi horskými štíty či vysokorychlostních motorových člunů na horských řekách, které naprosto dech beroucím způsobem nasnímal skvělý kameraman Vincent Morton, jenž je podepsaný i pod dalšími vizuálně strhujícími ozploitation tituly jako "Prodloužený víkend" či "Silniční hry". Ačkoli "Souboj o poklad Yankee Zephyru" ve své době zapadl kvůli Indianovi Jonesovi, paradoxně se právě jeho vyprávění a postavy staly vzorem pro jinou slavnou osmdesátkovou dobrodružku "Honba za diamantem", která se přiživovala na zájmu publika vyvolaném právě Spielbergovou sérií. ()

Lars 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem denně sledoval jako dítě. Přišel jsem ze školy, tašku praštil do rohu a pokud jsem zrovna neběhal s klukama někde venku, pak vyhrála VHS s touto dobrodružnou komedií. Doufám, že se mi někdy dostane do rukou DVD s prvním dabingem, kde byl věčně nalitej Donald Pleasence jednoduše fantastický. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Kvůli překročení rozpočtu a časového plánu musel Donald Pleasence (Gilbert Carson) odstoupit z role Blaira ve filmu Věc (1982). (Marek06)
  • Původně se měl film natáčet v Queenslandu v Austrálii, ale nakonec se točilo v okolí Queenstownu na Novém Zélandu. (Cheeker)
  • Film je věnován řidičům motorových člunů Johnu Rillstonovi a Billu Clarkovi a jejich koordinátorovi Colinu Robinsonovi, kteří zahynuli při natáčení. (Cheeker)

Reklama

Reklama