Reklama

Reklama

Utajená rodina Ježíše

  • Velká Británie Secret Family of Jesus, The
všechny plakáty
Velká Británie, 2006, 120 min

Recenze (3)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný dokument se zaměřuje na osoby z Ježíšova okolí - jeho nejbližší rodinu i vzdálenější příbuzné (Marie, Magdalena, Jan Křtitel, Jakub a další). Ústředním tématem je přitom otázka, do jaké míry lze Ježíše považovat za Boha (pohled katolické církve), a do jaké spíše za člověka, sluhu Božího (původní pojetí z hlediska Ježíšových následovníků, zejména jeho nevlastního bratra Jakuba, prvního křesťanského biskupa). Zajímavé je, že druhé pojetí, ač se zdá být věrohodnější, bylo potlačeno a indicie o Ježíšově lidství - a tedy i o jeho rodině - byly z Bible téměř vymazány (dnes je lze najít v jiných textech z té doby). Dokument je dost poutavý, jen mi to občas přišlo jako přílišné vaření z vody, bez nějakého hlubšího vědeckého zkoumání. Těžko tak odhadnout, do jaké míry jde o možný obraz reality, a do jaké o snahu o bulvární odhalení nějaké senzace, nikoli nepodobné té z několikrát vzpomínané knihy Dana Browna. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pátrání po skutečné lidské rodině Jižíše Krista, která jetě 300 let po jeho smrti sehrávala podstatnou roli při vzniku křesťanství a kterou církev vymazala z historie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá heretická téma podaná chaotickým spôsobom a hlavne nejakým podivným rastafariánom, ktorého si viem predstaviť skôr ako dílera drog než človeka hľadajúceho historické tajomstvá. Takže nápad dobrý, pretože človek musí pátrať a odhaľovať, ale podanie katastrofálne a jednostranné. ()

Reklama

Reklama