Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film s výborným scénářem. V podstatě soudní drama na obehrané téma, tentokrát však ozvláštněné tím, že k němu skutečně došlo a že se režisér Robert Redford snažil o co nejvěrnější historickou přesnost. Vše podtrhují i skvělé herecké výkony. Jen kamera občas nemusela tak lavírovat, jak je dnes zvykem. Na to, že má film dvě hodiny, nedokázal jsem se od něj odtrhnout. Podruhé už se na něj asi nepodívám, ale je to skutečně poctivý kus filmařiny na zajímavé téma. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl zběhlý v americké historii, proto mě obsah tohoto snímku překvapil. Netušil jsem, jak to všechno okolo toho bylo, takže minimálně informační hodnota filmu je na úrovni. Jinak je to prakticky okecávací právničina. Místy dost dramatická, aby to hezky vypadalo na stříbrném plátně, ale poutavé. Ale řeknu vám, já být Aiken, obhajovat tu ženu a vědět, jak je naprosto všechno od začátku zaměřené proti ní, jako (prakticky) nevinnému člověku, to bych se na to asi vybodnul hned první den. ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Konspirátor měl / má ambice na to být velmi zajímavým historickým dramatem, založeným na skutečné události. Bohužel se Redfordovi nepodařilo zajímavost kauzy zachovat a místo toho sledujeme nudu jako z průměrnýho dílu JAGu (akorát dobově jinam zasazeném). Vlastně jsem doteď (asi 5 dní po shlédnutí) z filmu nepochopil, jestli Mary Surratt byla skutečně svině, anebo jenom jižanská matka kryjící svýho blbýho syna. Taky mi tam chybělo něco víc v epilogu filmu o Aikenovi - sice mu suspendovali členství v klubu, ale co bylo jako pak? Zkrátka jsem čekal víc, než jsem dostal. Lepší 2* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Redford umí. O téhle části americké historie jsem nevěděl vůbec nic. Věděl jsem, že Booth nebyl sám a že vojáci spiklence nakonec dopadli a pověsili. Že mezi nimi byla žena, jejíž účast na celém spiknutí byla mírně řečeno nepodložená řádnými důkazy jsem absolutně netušil. Je smutnou pravdou, že když řinčí zbraně, mlčí můzy a mlčí zákony. Vláda potřebovala krví zchladit vztek a žal národa (hlavně toho na severu) a tak zkrátka došlo k čemu asi dojít nemělo. Bavíme se však o konci devatenáctého století! Dnešní optikou celý proces vypadá jak justiční vražda na objednávku. Jenže tehdy bylo soudnictví i lidská práva v plenkách. Přesto všechno a možná i díky těmto excesům se soudnictví a právo jedince na spravedlivý proces posunulo správným a civilizovaným směrem... Velmi jsem ocenil preciznost s jakou bylo dbáno na každý detail ať už šlo o uniformy či samotnou postel do které byl umírající Lincoln odnesený z divadla položen. Bílý dům na holé louce i vojenská pevnost taktéž stojí za vidění. 4 fotografie. * * * * ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Soudní dohra Lincolnova atentátu kde je vše dané dopředu! Obviněná žena v jejímž penzionu se atentátníci scházeli musí ve jménu lidu být popravená. Ale co pravda? A co ůstava? O zom všem pochybuje její obháice. Výborné historické soudní drama se vyznačuje precizní Redfordovou režií a vynikajícími hereckými výkony. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)
  • Rovnako ako hlavná postava Frederick Aiken, tak ani jeho predstaviteľ James McAvoy nemali 27 rokov. Skutočný Frederick Aiken mal v dobe atentátu na Abrahama Lincolna 33 rokov a jeho predstaviteľ v dobe natáčania ešte o 2 roky menej. (MikaelSVK)
  • Dům, ve kterém Mary Surratová provozovala svoji ubytovnu, stále stojí na předměstí Washingtonu, v Čínské čtvrti. (Morien)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama