Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Velmi všední drama, nicméně s úžasnou výpravou, silně vypjatým příběhem a perfektním hereckým výkonem Jamese McAvoye. Sakra, nebýt jeho tak ten film není z poloviny tak zajimavý jako s ním. Závěr měl trochu hořčí příchuť, obzvlášť pro někoho, kdo trpí komplexem "stěžování si na neustálou nespravedlnost vůči němu" a všichni víme, že to je "real thing" ! Já za tu rozbitou vázu vážně nemůžu ! No ale k hodnocení, k dokonalosti chybí trochu kratší stopáž a možná větší prostor pro soudní místnost, stále to je ale za solidních 8/10. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Redford umí. O téhle části americké historie jsem nevěděl vůbec nic. Věděl jsem, že Booth nebyl sám a že vojáci spiklence nakonec dopadli a pověsili. Že mezi nimi byla žena, jejíž účast na celém spiknutí byla mírně řečeno nepodložená řádnými důkazy jsem absolutně netušil. Je smutnou pravdou, že když řinčí zbraně, mlčí můzy a mlčí zákony. Vláda potřebovala krví zchladit vztek a žal národa (hlavně toho na severu) a tak zkrátka došlo k čemu asi dojít nemělo. Bavíme se však o konci devatenáctého století! Dnešní optikou celý proces vypadá jak justiční vražda na objednávku. Jenže tehdy bylo soudnictví i lidská práva v plenkách. Přesto všechno a možná i díky těmto excesům se soudnictví a právo jedince na spravedlivý proces posunulo správným a civilizovaným směrem... Velmi jsem ocenil preciznost s jakou bylo dbáno na každý detail ať už šlo o uniformy či samotnou postel do které byl umírající Lincoln odnesený z divadla položen. Bílý dům na holé louce i vojenská pevnost taktéž stojí za vidění. 4 fotografie. * * * * ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá na hereckých výkonech. Jde o soudní konverzační drama a zde skutečně podávají skvělé výkony všichni zúčastnění, ať už v hlavních rolích, nebo v těch vedlejších. Všechny dialogy jsou dobře napsané a díky hercům mají skvělou dynamiku a člověk se nestihne nudit. Robin Wright je skvělá, ale nedostala zase tolik prostoru, jak jsem si původně myslela. Film patří Jamesi McAvoyovi, který je v roli mladého právníka, který musí obhajovat ženu, o které je z počátku přesvědčen, že je vinna vážně výborný. Robert Redford se vůbec nechtěl zabývat samotným atentátem, ale aby se neřeklo, tak ho do filmu vložil, jde strašně poznat, že šlo zkrátka jen o povinnost a tak začátek působí trochu chaoticky a vše se seběhne strašně rychle. Chtěl hlavně poukázat na ten nespravedlivý právní systém a to, že celý soudní proces s Mary Surrattovou měl výsledek ještě před jeho začátkem. Technická stránka filmu povedená, kostýmy, výprava a své předvedl i kameraman. Hodně se mi líbila práce se světlem. V The Conspirator mi ve výsledku sice možná chybělo větší zapálení pro samotný příběh, závěr na mě emočně také nezapůsobil tak, jak asi měl, na druhou stranu jsem se ale nenudila, herci výborní, technicky taky a ta moje velká slabost pro Jamese. Musím dát 4* ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

1865 - soudní drama, které kromě určitého popisu historie nám může metaforicky říct i něco k dnešnímu politickému systému, neboť jednotlivec nikdy nemůže "vyhrát". James McAvoy zase jednou září, Redford svírá režijní otěže též velmi jistě a k tomu ještě tolik známých herců ve vedlejších rolích. Historie jednou nedostala od Hollywoodu na frak:o). ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zpočátku chaos, ale jakmile Aiken převezme případ tak to začne mít trochu grády. A přestože se tam v podstatě "nic" neděje a jen se mluví, dialogy mě vtáhly a vážně jsem se chtěla dozvědět, jak to ve skutečnosti bylo. Do poslední minuty jsem doufala, že se syn Surattové objeví a přizná. Připadá mi dost zvláštní, že jeho později osvobodili, když proti němu měli důkazy (narozdíl od případu jeho matky..). Ale někdy je bohužel učinění spravedlnosti za dost nemožné..James McAvoy je výborný herec, ale o tom jsem nikdy neměla pochyby. Naopak taková Alexis Bledel nebo Justin Long působili ve svých rolích spíše směšně a nehodili se tam. Historické filmy mám ráda a tenhle bezpochyby patří k těm lepším, každopádně je to nejspíš taková ta záležitost na jedno shlédnutí, druhé by mě pravděpodobně tak nechytlo... ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Vo filme možno počuť, ako je Aiken (James McAvoy) označený celým menom "Frederick Aiken Sebastian". V skutočnosti však bolo jeho prostredné meno "Augustus". (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama