Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tvrdohlavec verzus systém, ktorý v mene veľkých ideálov zomelie jedinca na šrot. Zhruba do polovice typicky redfordovsky tézovité a od mŕtvolnosti to zachraňuje iba tradične šťavnatý McAvoy (až neskôr si uvedomíte, ako to celé ťahal a akí boli všetci okolo matní, vrátane Robin Wright). Potom to zrazu začne byť nielen zaujímavé, ale aj napínavé a ku koncu sa prekvapivo dostavia celkom silné emócie. Dobrá prácička, ktorá si nekompromisne ide za vyrieknutím svojich právd bez otravovania vykonštruovanými osobnými (milostnými) líniami. 7/10 ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Soudní drama zasazené do konce americké občanské války úspěšně nabourávající zažitou představu bezmezně spravedlivého a rovnoprávného Severu. Film sice jinak ničím nevybočuje ani neohromí, ale je to kvalitně odvedená řemeslná práce jak od Roberta Redforda, tak od herců v čele s Jamesem McAvoyem, Robin Wright či Tomem Wilkinsonem. Určitě lepší a mě bližší než příliš neosobní Spielbergův Lincoln. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

1865 - soudní drama, které kromě určitého popisu historie nám může metaforicky říct i něco k dnešnímu politickému systému, neboť jednotlivec nikdy nemůže "vyhrát". James McAvoy zase jednou září, Redford svírá režijní otěže též velmi jistě a k tomu ještě tolik známých herců ve vedlejších rolích. Historie jednou nedostala od Hollywoodu na frak:o). ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl zběhlý v americké historii, proto mě obsah tohoto snímku překvapil. Netušil jsem, jak to všechno okolo toho bylo, takže minimálně informační hodnota filmu je na úrovni. Jinak je to prakticky okecávací právničina. Místy dost dramatická, aby to hezky vypadalo na stříbrném plátně, ale poutavé. Ale řeknu vám, já být Aiken, obhajovat tu ženu a vědět, jak je naprosto všechno od začátku zaměřené proti ní, jako (prakticky) nevinnému člověku, to bych se na to asi vybodnul hned první den. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Už ze začátku mě zprudilo, jak se dá natočit tak vděčná scéna jako zastřelení Lincolna se vším kolem (divadlo, skok vraha před obecenstvo s rebelským heslem na rtech, nošení Lincolna přes ulici) tak nudně a neinovativně. Film však bohužel kartu neobrátí. Redfordova režie je stejně suchá jako jeho herectví a nejvýraznější scény jsou ty soudní (díky bohu jich je požehnaně), protože se v nich hodně mluví a nemusim alespoň uvažovat nad tim, proč se počtvrtý opakuje ta samá kamerová jízda. Tu vizuální nudu se pak někdo chytře snažil postprodukčně obohatit přidaným zrnem a zvýrazněním světelných zdrojů, ale to vás dvě hodiny neudrží žejo... Ideální na hodinu dějepisu, abyste si ujasnili, jak to tenkrát vlastně (nejpíš) bylo. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. (MikaelSVK)
  • Vo filme možno počuť, ako je Aiken (James McAvoy) označený celým menom "Frederick Aiken Sebastian". V skutočnosti však bolo jeho prostredné meno "Augustus". (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama